Volg ons
Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

E3 gamebeurs: nieuws van Nintendo, Microsoft, Sony

door
Deel dit bericht: Facebook Twitter

Van 5 tot en met 7 juni vindt in Los Angeles de E3 gameconferentie plaats. Traditiegetrouw een belangrijk moment in de game-industrie, waar alle grote spelers hun nieuwe spullen voor het eerst aan de wereld presenteren. De drie grote console-makers hebben daar al wat laten zien, dus kijken we van een afstandje even naar wat we binnenkort allemaal voor onze Playstation, Xbox en Nintendo moeten hebben.

Sony Playstation:
Geen woord over de Playstation 4. Je zult het nog even moeten doen met de inmiddels 5 jaar oude PS3. Wel was er mobiel nieuws. We kennen allemaal de Xperia Play en hebben al een handjevol smartphones in handen gehad die 'Playstation certified' zijn. Dat waren echter allemaal Sony (Ericsson) toestellen. Op de E3 is bekend gemaakt dat Playstation Mobile ook beschikbaar komt voor andere smartphone-fabrikanten en HTC is de eerste. Hoe de samenwerking er precies uit gaat zien en welke toestellen het betreft, dat is nog niet bekend. Maar binnenkort speel je dus ook Crash Bandicoot op een telefoon die niet van Sony is.

We kregen ook een demonstratie van Sony's Wonderbook, vooral tof voor kinderen. Leg een Wonderbook voor de tv, en zie op het scherm hele werelden om je heen ontstaan. Een toffe toepassing van augmented reality, waar je dan naast een Playstation ook een Eye-toy camera en natuurlijk een Wonderbook voor nodig hebt. Om het spel te bedienen, moet er ook nog eens een Move controller bij zitten, die je kunt gebruiken als bijvoorbeeld toverstaf. Dat komt goed uit, want niemand minder dan J.K. Rowling, schrijfster van Harry Potter, heeft de launchgame 'Book of Spells' geschreven.

Verder leverde de Sony persconferentie veel games op. De trailer van The Last of Us, waarin een man en meisje in een post-apocalyptische wereld rondstruinen, ziet er ronduit indrukwekkend maar ook extreem gewelddadig uit. Kijken, maar alleen voor 18+. Eigenaren van de PSVita hebben Call of Duty: Black Ops om naar uit te kijken.

Microsoft Xbox:
Bij de Xbox 360-presentatie van Microsoft leken de games wel ondergeschikt. Natuurlijk, je kon even kijken naar de nieuwe Halo en Forza Motorsport. Maar het ging vooral over stembediening, muziek en randapparatuur.

Die randapparatuur was er voornamelijk in de vorm van toekomstige Windows 8-tablets en smartphones voorzien van de app 'SmartGlass'. Dit zorgt voor een indrukwekkende samenwerking tussen apparaten. Films die je op de tablet kijkt, kunnen naadloos worden doorgekeken op je tv. Games krijgen er een heel uitgebreide extra controller bij. Zo showde Microsoft dat je uitgebreid tactieken kon bepalen op je tablet terwijl je een American Footbal-spel speelde op de gameconsole. En ook niet onbelangrijk: met Internet Explorer voor Xbox krijgt je tv ook eindelijk een knappe webbrowser.

Bijna alles werd tijdens de presentatie met de stem bediend. Daar heb je wel een Microsoft Kinect nodig. Ja, het apparaat kan elke beweging die je maakt registreren, maar dat is voor veel games toch vrij ingewikkeld, zoals bij voetbalspel FIFA13. Dus zet Microsoft zwaar in op stemherkenning. Zonder dat je met je controller hoeft te graven in menu's kun je spelers wisselen, tactiek aanpassen en om de bal roepen terwijl je aan het spelen bent. Hou je wel een beetje in, ook gevloek op de scheids als hij weer eens fluit voor buitenspel terwijl je toch duidelijk 'randje' staat, wordt door het spel opgepikt.

Microsoft lanceerde gisteravond ook zijn eigen muziekdienst. Je moet toch een beetje bij blijven. Dus biedt Xbox Music de keuze uit 30 miljoen tracks die je kunt beluisteren op je Xbox, maar ook op tablets of PC's met het nieuwe Windows 8. Niets nieuws natuurlijk, concurrent Sony doet hetzelfde met Music Unlimited. Maar Microsoft kon niet achterblijven. Over prijzen en beschikbaarheid is nog niets bekend.

Nintendo Wii:
De Japanse game-gigant heeft zijn E3-persconferentie nog tegoed, maar showde wel al nieuwe controllers en internet-dingetjes. Op het gebied van controllers trok vooral de Wii U Gamepad de aandacht. Er werd flink meer duidelijk over de tablet-achtige gamecontroller. Hij werkt niet alleen met de opvolger van de Nintendo Wii, de Wii U. Zo kan hij dienen als afstandsbediening voor je normale tv, maar ook als primair scherm tijdens het spelen van spellen als Wii Fit. Dan kan je tv dus uit blijven. Voor wie een tablet-controller te veel gedoe vindt, heeft Nintendo ook de Wii U Pro Controller gepresenteerd. Weinig bijzonders, meer een traditionele controller die wel verdacht veel lijkt op die van de Xbox 360.

Naast controllers lijkt Nintendo het online aspect van gamen ook eindelijk serieuzer te nemen. Zo komen er nieuwe sociale aspecten aan de spellen te zitten waarbij spelers hun karakters (Mii's) kunnen verenigen, tips kunnen delen of hun mening spuien. Ook moet videobellen tot de opties gaan behoren.

En ook...
De talloze games die gelanceerd zijn op E3, daar gaan we verder niet heel diep op in. Op eentje na. Na het zien van Ubisofts Watch Dogs kan ik niet wachten tot dit spel in de winkels ligt. Het speelt zich af in Chicago, in een wereld waarin een centraal computersysteem, gerund door private ondernemingen, het dagelijks leven beheerst. Klinkt als sci-fi uit de verre toekomst, maar blijkt verrassend dicht bij het heden te staan. Als hacker ontpop jij je als rebel tegen het systeem. Mocht dit ingewikkeld klinken, check even de gameplay en laat je overtuigen.

Gerelateerde berichten
Nieuwsoverzicht