Bart Frouws
Bart Frouws
Redacteur

Apple WWDC Keynote: Cursus Nederlands voor Siri gewenst

Door: Bart Frouws | 11 juni 2012 21:48

Retinaschermen, Mountain Lion, iOS 6 en Siri kan nog steeds geen Nederlands. In een notendop de hoogtepunten van de presentatie van Apple tijdens het Worldwide Developers Conference (WWDC) van vanavond.

Retinaschermen, Mountain Lion, iOS 6 en Siri kan nog steeds geen Nederlands. In een notendop de hoogtepunten van de presentatie van Apple tijdens het Worldwide Developers Conference (WWDC) van vanavond.

Nieuwe serie notebooks
Apple heeft de notebooks een vernieuwingskuur gegeven. Zo krijgt de MacBook Air onder andere USB3.0, Facetime in 720p en een buslading verscherpte specificaties. Meeste ooooh’s en aaah’s waren echter voor de nieuwe MacBook Pro lijn, die wordt uitgerust met een retina-scherm. De MBP zal ongeveer even dik zijn als de Air-variant en beschikt volgens Apple (pas op, WC-eend) over “de beste speakers die ooit in een desktop of notebook zijn gestopt.” Om vervolgens af te sluiten met een welgemeend “this is the very best computer that we’ve ever built.”

Toegegeven: vooral qua afmetingen ziet het er fraai uit. In combinatie met een retina-scherm en snelle specs is het een prachtige machine voor gaming en video- & beeldbewerking. De nieuwe MacBook Pro zal vanaf vandaag worden verscheept en heeft een minimumprijs van €2.279 euro. (15.4" scherm, 2.3Ghz processor, 8GB RAM geheugen en een GT 650M 1GB videokaart)

Retina zien we helaas (nog) niet terug in de andere serie MacBooks!

Fotocredit: Wired

OS X Mountain Lion

Dat besturingssysteem OS X een update zou krijgen was bekend, maar wat we precies konden verwachten van Mountain Lion was nog niet duidelijk. Veel kleine handigheidjes werden gepresenteerd, maar echt opzienbarend was het allemaal niet. Browser Safari werkt sneller en synchroniseert beter met andere Apple-apparaten, net als iCloud. Ook de notificaties zijn aangepast en dankzij dictation wordt spraak omgetoverd tot tekst in beeld. Niet revolutionair, maar wel handig. De vraag is echter of Nederlands ondersteund wordt.

OSX Mountain Lion komt in juli uit en zal 19,99 dollar gaan kosten.

iOS 6
Nederlands wordt zeker niet ondersteund in de nieuwste versie van Siri op iOS 6. De mobiele spraakwaterval kent nog meer talen, maar een cursus Nederlands heeft ze niet gehad. Helaas, want de functionaliteit zit nog dieper verweven in iOS 6. Zo weet ze nu ook sportuitslagen op te lepelen, waaronder de resultaten uit de Engelse en Spaanse voetbalcompetitie.

Fotocredit: Wired

Verder is Facebook nog meer geïntegreerd in de nieuwste versie van iOS, kun je via Photo Stream foto’s delen met vrienden en heb je met Passbook alle tickets en pasjes in één app. Tijdens de demonstratie werd getoond hoe je bioscoopkaarten en vliegtickets in eenvoudig bij de hand hebt.

Grootste klapper was Maps, Apple’s variant op Google Maps. Apple werkte voor Maps samen met onder andere het Nederlandse TomTom en biedt realtime verkeersinformatie, navigatie (ook via Siri) en een prachtige 3D-functie. Deze zal (voorlopig?) alleen de belangrijkste hotspots van de wereld in 3D tonen, maar de demonstratie was oogverblindend. Alsof je in een helicopter over steden als New York vloog.

iOS 6 is vanaf de herfst beschikbaar. Telefoons vanaf de iPhone 3GS, iPad 2 en nieuw en de 4e generatie van de iPod Touch krijgen een update voor iOS 6.

Round-up
De keynote van Apple was niet heel verrassend, maar vooral iOS 6 biedt toch leuke nieuwe functionaliteit. Het is jammer dat Siri nog steeds geen Nederlands kan en de vraag in hoeverre de nieuwigheidjes van bijvoorbeeld Passbook hier gaan werken. Kunnen we straks met een iPhone bij de lokale bioscoop naar binnen? Wat we zagen van Maps was indrukwekkend en zet de concurrentie bij o.a. Google weer op scherp en dat kunnen we alleen maar toejuichen. 

"Only Apple could make such amazing hardware, software and services."

Wetenswaardigheden
- 650,000 apps in de store
- 225,000 speciaal voor de iPad
- 84 van de 100 sociale apps gebruiken pushnotificaties.
- Er worden 7 miljard (!) notificaties per dag verstuurd
- Dat maakt 1,5 biljoen verstuurde notificaties tot nu toe.
- Tim Cook sloot af met "only Apple could make such amazing hardware, software and services." Hij schijnt nog steeds niet lekker te kunnen zitten.


Deel dit bericht:
Tags