Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Audiofanaat: John van Lottum

Door: Paul Gersen | 17 juni 2012 12:10

In samenwerking met Lust For Life Magazine presenteert BesteProduct iedere maand de audiofanaat. Een BN'er praat openhartig over zijn favoriete (muzikale) gadgets. Dit keer: John van Lottum.

Als professioneel tennisser had John van Lottum al een aardige rock & roll-uitstraling. Toch gaat zijn muzikale voorkeur meer richting de dance. En dan vooral hard afgespeeld, zo zegt hij. Want of het nu in de auto, op zijn Bang & Olufsen-installatie thuis of uit zijn hoofdtelefoon is: muziek moet natuurlijk wel denderen!

Eerste aanraking met muziek
“Hoewel muziek bij ons thuis niet heel belangrijk was, stond het vroeger wel veel op. Mijn ouders hadden een bescheiden platencollectie. Ze waren gek op Fats Domino en Queen. En ik? Ik haatte die muziek, kon er helemaal niks mee. Maar de platen zelf, die intrigeerden mij wel. Zo’n prachtige hoes, die rare schijf die er dan uit kwam, en als je die dan op een speler neerlegde kwam er ook nog muziek uit. Ik vond het fantastisch. Toen ik op mijn twaalfde het internaat in ging vanwege mijn tenniscarrière, gebruikte ik mijn walkman veel. Je bent toch op jezelf aangewezen en uit muziek haalde ik steun.”

John van LottumEerste plaat
“Ha, dat moet iets van Snap! zijn geweest! Ik werd op jonge leeftijd al gegrepen door het dance-virus: ook de muziek van Technotronic vond ik mooi. Het was gedurende de hoogtijdagen van RoXY in Amsterdam. Ik weet nog dat ik daar als klein mannetje een keer of zes voor de deur heb gestaan om binnen te komen. Dat lukte natuurlijk niet. De uitsmijters aldaar stonden er wel van te kijken: “wat doe jij in hemelsnaam hier?!” Muziek was in die tijd erg belangrijk voor me. Toen ik veel jeugdtoernooien speelde, draaide ik bijvoorbeeld wel duizend keer Faith van George Michael. Dat pepte me enorm op. Als ik dat nummer nu hoor, zie ik mezelf weer in de auto zitten naar de trainingen.”

Eerste radio
“Die kreeg ik ooit voor Sinterklaas! Het was een toren van Pioneer: zo’n grote met allerlei lichtjes die steeds roder kleurden naarmate je het volume harder zette. En dat gebeurde veel, want ik heb mijn muziek graag erg hard. Nog steeds. Er zaten een cd-speler en een platenspeler in, maar het meest maakte ik gebruik van het cassettedeck. Daarmee nam ik hele afleveringen van de Top 40 op, waar toentertijd veel dancenummers in stonden die ik mooi vond. Een station met alleen die muziek had je toen nog niet. Ik was er dus wel op aangewezen.”

Hifi-installatie
Mijn installatie thuis is van Bang & Olufsen: een 5-cd-wisselaar met vier luidsprekers. Ik heb de laatste jaren al mijn apparatuur van dat merk, want het klinkt gewoon erg goed. Zelfs de kabels zijn van B&O. Leuk, maar het heeft ook een groot nadeel: als er iets kapot is, ben je een vermogen kwijt om het te laten repareren. Laatst had ik een rekening van vijfhonderd euro. Ja, dat is wel een beetje te veel van het goede…

B&O is leuk, maar als er iets kapot is, ben je wel een vermogen kwijt om het te laten repareren

Muziekbeleving
“Sommige mensen kunnen zich bij muziek helemaal inleven in de artiest die het schrijft, maar ik beleef muziek op een andere manier. Ik koppel het aan een bepaalde droom die ik nastreef. Vroeger zag ik al hoe ik bij een tennistoernooi telkens de volgende ronde bereikte, om uiteindelijk de finale te winnen: gewoon door naar een liedje te luisteren. Het pepte me enorm op. Of als ik verliefd was en een bepaalde song draaide: dan zag ik me uiteindelijk ook met dat meisje hand in hand weglopen.”

Onderweg
“Ik luister veel muziek in de auto, maar ook tijdens het hardlopen. Mijn iPhone staat vol met songs. Thuis maak ik op de computer hele afspeellijsten met de perfecte mix van liedjes. Laatst liep ik de halve marathon in Amsterdam. Ik had een eindtijd in mijn hoofd en daar een speciale afspeellijst voor gemaakt die precies even lang was: met een rustige opbouw, maar steeds meer tempo naarmate de tijd vorderde. En ik haalde het ook nog!”

Speledingetje: Beats Pro Headphones
Ik heb in mijn leven heel wat hoofdtelefoons versleten. Doordat ik het volume altijd hard heb staan, zijn er heel wat opgeblazen. Deze blijft, ook bij veel volume, loepzuiver klinken. Ik gebruik ‘m veel. Op vakantie bijvoorbeeld, dan kan ik echt zes uur achter elkaar aan het zwembad liggen met dat ding op. Heerlijk!

Lees alle interviews in de rubriek 'De Audiofanaat'.

Mocht je even niet meer weten wie John van Lottum is? Hieronder een mooi item van het voormalige Sportpaleis De Jong van programmamaker Wilfried de Jong.

Deel dit bericht:
Tags