Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Macbook Air 2012 maakt je onherroepelijk fanboy

Door: Ger de Gram | 13 juli 2012 13:26

Of je nu kritisch of lovend bent over een Apple-product, je krijgt al snel een berg stront over je heen. Het merk maakt nou eenmaal spraakmakende producten en dan wordt een scherpe mening niet altijd gewaardeerd. Goed, laat die derrie maar komen, dit is de review van de nieuwe Apple Macbook Air. Oh, en ik ben lovend. Heel lovend.

Of je nu kritisch of lovend bent over een Apple-product, je krijgt al snel een berg stront over je heen. Het merk maakt nou eenmaal spraakmakende producten en dan wordt een scherpe mening niet altijd gewaardeerd. Goed, laat die derrie maar komen, dit is de review van de nieuwe Apple Macbook Air. Oh, en ik ben lovend. Heel lovend.

De nieuwe Macbook Air is natuurlijk niet zo revolutionair, laten we dat vooropstellen. De 2012-editie van deze ultra-platte, ultra-lichte notebook borduurt vooral voort op zijn voorgangers. Qua design is er zelfshelemaal niets veranderd. Is dat erg? Nee, zeker niet. Nog steeds kan een mens genieten van de ronduit prachtige matzilveren behuizing, de stijlvolle witte led-lampjes onder het zwarte toetsenbord en de strakke afwerking. Ik denk dat er maar weinig consumenten op de wereld zijn die de Air als 'lelijk' durven te bestempelen. Ik daag je bij dezen uit, mocht je dit lezen en het falikant met me oneens zijn. Laat het dan vooral weten in de comments.

Ik denk dat er maar weinig consumenten op deze wereld zijn die de Macbook Air als 'lelijk'zullen bestempelen.

Maar iets kan mooi zijn, werkt het dan ook? Ja, natuurlijk. Ook daar heeft Apple aan gedacht. Niet voor niets betoogde wijlen Steve Jobs dat ook de interne hardware qua design top moest zijn. Het resulteert onder meer in een Macbook Air met een belachelijk lange accuduur. Doe je geen gekke dingen (lees Photoshop, Final Cut,of andere zware grafische programma's), dan gaat je notebook gerust een uurtje of 5 mee. Volgens TheVerge.com zou de vorige Air (die uit 2011, voor de duidelijkheid) net een fractie langer meegaan, maar dat mag in onze ogen geen naam hebben, aangezien de Air 2012 vooral op prestaties flink is verbeterd. 

USB 3.0
Wat is er dan allemaal anders, hoor ik je denken. Nou, in eerste instantie doet USB 3.0 zijn intrede. Liefst twee stuks. En de voordelen van USB 3.0 zijn, vermoedelijk, wel bekend: het is vele malen rapper dan USB 2.0 en dat heeft gigantisch veel voordelen, vooral wanneer je veel werkt vanaf een externe harde schijf. En, zoals ik in onderstaande video al betoog, dat is geen overbodige luxe, aangezien de Air voorzien is van slechts 128 GB SSD opslag geheugen. Een flinke externe harde schijf is dus een must. Overigens zit op deze Apple Macbook Air ook nog een thunderbolt-aansluiting. Dat is in theorie nog veel sneller dan USB 3.0, maar er is nog niemand die daar echt externe apparatuur voor maakt en andere fabrikanten lopen ook niet echt warm. De verwachting is dat in 2013 daar verandering in komt. 

USB 3.0 is niet de enige verbetering. Ook de processor is sterk verbeterd. Nu ben je in het bezit van een flinke Core i5 Ivy-Bridge-processor en uit allerlei benchmarks blijkt dat dit een enorme vooruitgang is. Ook in de praktijk merk je dat direct. Een filmpje monteren? Geen probleem. Grafische zware games spelen? Moet lukken, maar houd dan direct rekening met het scherm van de Air. Dat is namelijk geen Full HD; je moet het doen met een resolutie van 1440 x 900. En dat is toch jammer, aangezien Apple ook al trots retina-schermen in haar notebooks propt (maar goed, die zijn wel een stuk duurder, natuurlijk). Zorg tijdens het spelen van een spelletje dat je dan niet in de zon zit, want het scherm glanst nog altijd flink. Sommigen ervaren dat als irritant, zelf ik heb ik er nooit zo last van.

Al met al kun je er niet om heen. Met de Macbook Air 2012 heeft Apple weer een geweldig apparaat neergezet. Op dit moment kost de 13 inch versie (ons testmodel) zo'n 1205 euro, en dat is 'ie meer en meer dan waard. Mocht je om een of andere reden de Macbook Air 13 inch te groot vinden? Geen nood, er is zelfs een 11 inch editie. Die is nog iets goedkoper, maar heeft ook iets minder geheugen en een iets langzamere processor.

Wat viel nog meer op aan de Macbook Air 2012?

  • De Macbook Air 2012 draait op OSx LION. Dat werkt vrij eenvoudig. Mocht je Mac niet gewend zijn, valt het eigenlijk in twee regels uit te leggen. Bij dezen. 1. Je maakt gebruik van icoontjes die je aan de onderkant van je scherm vindt. 2. Die icoontjes staan voor het programma wat je opstart. Nou, kind kan de was doen toch?
  • Apple staat nou eenmaal bekend om zijn noviteiten in gebruiksersgemak. In dit geval hebben ze flink ingezet op 'gestures',hippe swypebewegingen op je touchpad onder het toetsenbord. Je kunt door websites browsen, switchen tussen tabbladen, complete overzichten tonen - allemaal door enkele bewegingen met je vingers te maken. Het werkt op zich best aardig, maar voor linkshandigen is het niet altijd even fijn. Zeker wanneer je meerdere vingers moet gebruiken, 'swype' je nog weleens per abuis de verkeerde handeling. Effe oefenen, dus.
  • De Macbook Air 2012 heeft ook HD-videocamera om bijvoorbeeld mee te videobellen. De kwaliteit is niet geweldig. Het is gewoon een uit de kluiten gewassen webcam en dat is dan ook precies waar hij voor bedoeld is. Verwacht niet dat je hier complete video's mee opneemt.
  • Opmerkelijk verbeterpunt: het geluid. Zet het volume op maximaal en je kunt gerust een film kijken. Normaliter heb je echt een koptelefoon nodig, bij deze Air is zelfs Arnold Schwarzenegger verstaanbaar. Goed gedaan.
Deel dit bericht:
Tags