Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Panasonic DMC-FT4 staat garant voor veel avontuur

Door: Tobias Bos | 28 februari 2012 16:57

Tussen al het MWC-geweld door, brengen we ook nog nieuws over camera's. Panasonic lanceerde begin dit jaar de vierde generatie van de sportieve FT-camerareeks, een serie modellen die bekendstaat om z’n water- en schokbestendige prestaties.

Panasonic lanceerde begin dit jaar de vierde generatie van de sportieve FT-camerareeks, een serie modellen die bekendstaat om z’n water- en schokbestendige prestaties. Qua specificaties valt vooral op dat de Panasonic DMC-FT4 nauwelijks is veranderd ten opzichte van zijn voorganger.

Panasonic DMC-FT4 preview


Intelligent Zoom
Wie de verschillen tussen de vorig jaar uitgekomen FT3 en de pas gelanceerde FT4 op het eerste oog ziet, heeft oog voor detail. Het enige wezenlijke verschil tussen beide modellen is dat Panasonic de Intelligent Zoom heeft opgevoerd. Dit soort zoom is in feite digitaal, maar dan wel met optische kwaliteiten, claimt Panasonic. Doordat elke pixel individueel wordt verwerkt door het toestel, wordt een hogere beeldkwaliteit bereikt.
Had de FT3 nog maar 6x Intelligent Zoom, het nieuwe model is uitgerust met 9.3x intelligente zoom. Qua objectief is er verder niets veranderd: de FT4 heeft 4,6x optische zoom en een groothoeklensje van 28 millimeter. Panasonic zet verder niet in op megapixels, maar kiest voor een bescheiden 12,1 megapixelsensor. En ook hier geldt: minder megapixels betekent niet dat de fotograaf inlevert op beeldkwaliteit. Filmpjes schiet de FT4 in Full-HD 1080i, waarbij de optische zoom je helpt je objecten dichterbij te halen.

Wie de verschillen tussen de DMC-FT3 en de nieuwe FT4 op het eerste oog ziet, heeft oog voor detail

Outdoor

De leukste features zijn die voor de avontuurlijke gebruiker: het toestel is stofbestendig, trotseert temperaturen tot -10 graden Celsius en is bovendien water- en schokbestendig. Diepzeeduiken gaat wat ver, maar volgens Panasonic functioneert het toestel zonder problemen tot 12 meter onder water. Ook voor een val van maximaal 2 meter hoogte draait de FT4 z’n hand niet om.

Steeds meer toestellen hebben tegenwoordig GPS, waarmee de camera registreert waar een foto gemaakt is. Deze functionaliteit is voor de gebruiker die op survival gaat in de bergen natuurlijk een leuke feature, al zit er wel een nadeel aan: door het gebruik van de optie, is de accu veel sneller leeg. Ook aardig is het ingebouwde kompas, dus in feite raak je nooit meer gedesoriënteerd.

Panasonic DMC-FT4 kopen
De nieuwe water- en schokbestendige compactcamera van Panasonic is vanaf dit voorjaar verkrijgbaar in Nederland. De FT4 heeft een adviesprijs van 399 euro.

Opmerkelijk aan de DMC-FT4

  • De FT4 voelt robuust aan en heeft een stevige behuizing.
  • De FT4 is water- en schokbestendig, trotseert lage temperaturen en kan tegen een beetje stof. Ideaal voor je avontuurlijke vakantietrips.
  • De fotocamera bepaalt ook de luchtdruk (barometer) en heeft ook een ingebouwde hoogtemeter voor een nog exactere locatiebepaling.
  • De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt dat kleine handtrillingen worden gereduceerd, vooral handig bij het gebruik van de zoomfuncties.

 

Deel dit bericht:
Tags