Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Canon EOS 100D lichtste en kleinste DSLR

Door: Ger de Gram | 21 maart 2013 12:24

Canon introduceert de Canon EOS 100D spiegelreflexcamera. Het is een uiterst compacte spiegelreflexcamera, gericht op de beginnende fotograaf.

Canon introduceert de Canon EOS 100D spiegelreflexcamera. Het is een uiterst compacte spiegelreflexcamera, gericht op de beginnende fotograaf.

Wat is de Canon EOS 100D?
Volgens Canon is de 100D de allerkleinste en lichtste spiegelreflexcamera van de wereld. Hij weegt 407 gram en is met afmetingen van slechts 116,8 x 90,7 x 69,4 millimeter daadwerkelijk een stuk compacter dan zijn voorganger, de EOS 1100D. Op FotoVideo.nu staat een mooie vergelijk tussen de twee. Volgens Canon is de EOS 100D 'perfect voor de fotograaf die de wereld van DSLR-fotografie voor het eerst gaat verkennen'. 

Wat kan 'ie?
Naast fotograferen met de vernieuwde 18.0 megapixel APS-C CMOS Sensor beschikt het model natuurlijk ook over een Full HD videomodus. Je kunt tot 4 foto's per seconde fotograferen en bedienen die je met het herkenbare programmawieltje op de bovenkant, maar overwegend via het ruimbemeten 3 inch capacitive touchscreen. In haar persbericht laat Canon bewust weinig los over allerhande instelmogelijkheden - deze camera draait om eenvoud.

De Canon EOS 100D draait om eenvoud

Voor wie is de Canon EOS 100D bedoeld? 
De camera is er voor de eenvoudige gebruiker en exemplarisch daarvoor is de Scene Intelligent Auto Modus, waarbij de EOS 100D de juiste scene detecteert en daar de juiste instellingen bij zoekt. Ook heeft de EOS 100D een reek instellingen zoals 'Kids, 'Food' en Candlelight, om in elke omstandigheid zonder veel moeite te kunnen fotograferen. En mocht je nou in een creatieve bui zijn, dan zijn er de creatieve filters, waaronder Fish-eye en Miniature-effect. Handmatige standen zitten er ongetwijfeld op, maar het lijkt niet de bedoeling dat je die gaat gebruiken. Zelfs bij de videomodus is er een speciale 'snapshot' modus, waarbij het mogelijk wordt om korte videoclips vast te leggen en te bewerken. 

Canon EOS 100D foto
 
Wat zijn de grootste Canon EOS 100D concurrenten?

De EOS 100D spiegelreflexcamera heeft een relatief lage adviesprijs van 649 euro, inclusief een (nieuw ontworpen) 18-55 mm kitlens. Als uiterst compacte instapper heeft de EOS 100D vooral de relatief eenvoudige systeemcamera als grootste concurrent. Lees hier of je een spiegelreflexcamera of een systeemcamera moet kopen. In zijn eigen productcategorie lijkt de Nikon D3200 zijn absolute tegenhanger, maar die is inmiddels al een stuk goedkoper geworden.

Moet ik de Canon EOS 100D kopen?
De Canon EOS 100D lijkt vooral gericht op de ultieme beginner. En dat is ergens een beetje raar. Het model is heel erg klein, dat is leuk, maar roept wel gelijk de vraag op: waarom geen systeemcamera aanschaffen? Canon heeft iets minder dan een jaar geleden zelf keurig de EOS M geïntroduceerd, wat eigenlijk gewoon een compacte 650D is. Bovendien brengt Canon naast de 100D ook een Canon EOS 700D uit. Die heeft met 699 euro een net iets hogere adviesprijs, maar ook wat betere specificaties. Op het oog misschien een iets betere keuze.

Canon EOS 100D specificaties

 

  • 18,0 Megapixel Hybrid CMOS AF II-sensor
  • Kleinste dslr ter wereld
  • Scene intelligent auto
  • Optische zoeker en 3 inch touchscreen
  • Full HD-movies met Hybrid CMOS AF II
  • Creatieve filters en Extra Effect Shot
  • 4 fps
Deel dit bericht:
Tags