Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Nokia Lumia 610: Windows Phone in de voordeelbakken

Door: Dennis de Vries | 28 februari 2012 11:05

Kiloknallers. Prijspakkers. Kanskoopjes. Dat is het terrein waar Windows Phone zich op gaat begeven. Nokia speelt daar direct op in, met de voordelige Nokia Lumia 610.

Kiloknallers. Prijspakkers. Kanskoopjes. Dat is het terrein waar Windows Phone zich op gaat begeven. Microsoft heeft de eisen die hun mobiele besturingssysteem aan telefoons stelt naar beneden bijgesteld. Telefoons hoeven minder goed uitgerust te zijn om de zegening van Microsoft te krijgen. Nokia speelt daar direct op in, met de voordelige Nokia Lumia 610.

Microsoft was altijd behoorlijk streng. Wilde fabrikanten hun besturingssysteem gebruiken, dan moest de telefoon bijvoorbeeld minimaal 512MB aan werkgeheugen hebben en een 1Ghz processor. Dat was de reden dat elk Windows Phone-toestel ontzettend soepel liep, of je nu de Acer Allegro of de HTC Titan had. Maar Microsoft ontspant een beetje en stelt nu minder zware eisen om voordelige toestellen mogelijk te maken. Ze hebben, zo zeggen ze, de software verbeterd zodat het ook goed draait op minder.

Degenen zonder rijbewijs hebben veel aan Nokia Transit. Een werkelijk fantastisch vormgegeven ov-planner

 

Nokia Lumia 610 is een koopje
Dat maakt het voor Nokia mogelijk om de Lumia 610 te maken. Een Windows Phone met een adviesprijs van 189 euro. Een koopje. Nokia mikt met de Lumia 610 op de jeugd. Die zijn wat minder kapitaalkrachtig, maar kicken wel op één van de vier felle kleuren waarin het toestel geleverd wordt. De hardware van de Nokia Lumia 610 is minder krachtig, maar daar was op het eerste gezicht niet gek veel van te merken. De gekleurde blokken van Windows Phone gleden soepel over het scherm. Alleen bij het maken van foto's merkte je dat het toestel het met 'slechts' een 800 mHz processor moet stellen. We moesten een fractie langer wachten. Gelukkig heeft Nokia niet aan het geheugen gemorreld. De 8GB aan opslag is meer dan welkom op een moderne smartphone.

Opmerkelijk aan de Lumia 610

  • Hoe voordelig hij ook is, Nokia levert gewoon zijn speciale Windows Phone apps mee. Nokia Music zit er op en als je je rijbewijs al hebt kun je ook met de navigatie Nokia Drive aan de gang.
  • Tijdens het MWC heeft Nokia er nog twee apps aan toegevoegd. Nokia Reader wordt de hub waar al je leesvoer in terecht komt. Een beetje hetzelfde idee als Nokia Music, maar dan met lettertjes. En degenen zonder rijbewijs hebben meer aan Nokia Transit. Een werkelijk fantastisch vormgegeven OV-planner, standaard op de Lumia 610.
  • Er moet ergens op bezuinigd worden, net als bij de ook niet zo gek dure Lumia 710. Dus voelt de Lumia 610 nog net iets meer plastic-achtig aan, ligt het beeldscherm wat dieper in het toestel (wat er goedkoop uit ziet) en moet hij het stellen zonder ClearBlack beeldscherm-technologie.
  • De Nokia Lumia 610 is voorzien van een 5 megapixel camera. Hoe de foto's en video's er uit zien weten we niet, het lukte niet om voorbeeldjes te maken in de hectiek op de Nokia stand. Die hou je dus van ons te goed.
Deel dit bericht:
Tags