Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

De beste digitale camera's tot 250 euro in 2015

Door: Ger de Gram | 19 december 2014 15:40

Door de komst van smartphones met goede camera’s lijkt de goedkope digitale compactcamera langzaam uit te sterven. Toch is dit niet helemaal waar. Nog steeds zijn er vele soorten en maten. BesteProduct deed onderzoek en selecteerde vijf kooptips voor verschillende doelgroepen in de prijsklasse tot 250 euro.

Door de komst van smartphones met goede camera’s lijkt de goedkope digitale compactcamera langzaam uit te sterven. Toch is dit niet helemaal waar. Nog steeds zijn er vele soorten en maten. BesteProduct deed onderzoek en selecteerde vijf kooptips voor verschillende doelgroepen in de prijsklasse tot 250 euro.
 

1. Digitale camera voor verjaardagen en feestjes

Samsung WB50F fotoWil je een compactcamera voor alledaagse kiekjes, gewoon zonder al teveel poespas goede foto’s schieten? Dan is de Samsung WB50F misschien wat voor jou. Deze kleine camera is in diverse webwinkels al verkrijgbaar voor zo’n 125 euro en daar krijg je een model voor met moderne functionaliteiten als wifi, NFC en een groot 3 inch display. Er is wel enigszins bespaart op de sensor. In de Samsung WB50F zit namelijk een ccd-sensor, in plaats van het meer gangbare CMOS.

Dat resulteert in iets mindere beeldkwaliteit, vooral bij moeilijke lichtomstandigheden. Maar dat betekent niet dat je slechte plaatjes met deze camera schiet. In tegendeel zelfs. Alleen in de avonduren kom je soms wat scherpte en detaillering te kort, maar dit kun je enigszins compenseren met de interne flitser. Sterker nog, de 'Soft Flash' van Samsung is misschien juist een goede reden om dit model aan te schaffen. Waarom? Goedkope digitale camera's hebben nog wel eens de neiging veel te fel te flitsen,wat lelijke plaatjes oplevert. Heb je bijvoorbeeld een huisfeestje of een verjaardag, dan krijg je hele bleke portretten van je gasten, om maar wat te noemen. De Soft Flash van de WB50F lost dit op. Hoe? De flitser kun je via een hendeltje omhoog klappen. Zo flits je omhoog, in plaats van recht in iemands gezicht. Een hele eenvoudige oplossing waarvan je je afvraagt: waarom zit dat niet op meer camera's?

En het mooie is: voor deze camera betaal je nog geen 110 euro!

Bekijk de Samsung WB50F review.
Samsung WB50F kopen? Check de prijzen en aanbiedingen.

2. Camera voor kinderen

Coolpix S32 fotoWil je niet dat je kinderen gaan spelen met je dure smartphone, maar merk je wel dat ze het fotograferen leuk vinden? Dan is de Nikon Coolpix S32 een ideaal model. Deze camera kost nog geen honderd euro, is voorzien van een leuk kindvriendelijk uiterlijk en is bovendien water- en schokbestendig. Daardoor kan je zoon of dochter hem gerust laten vallen en er lekker lomp mee doen. Het model heeft verder 3x optische zoom, en tal van leuke kinderfeatures, waaronder een gezellige diavoorstelling, creatieve filters en zelfs een heuse chatfunctie, maar dat laatste is eigenlijk niets meer dan een voice-recorder die onder foto’s geplaatst worden. Wel leuk voor kinderen om te proberen! Filmen doe je overigens in Full HD, waarbij de fysieke filmknop aan de linkerkant zit (handig!).

Bekijk de Nikon Coolpix S32 review
Nikon Coolpix S32 prijzen en aanbiedingen


3. Compactcamera met goed objectief 

Olympus XZ-10 afbeeldingBen je op zoek naar een camera heel erg goede beeldkwaliteit en kwalitatief hoogwaardige lens, dan is de Olympus XZ-10 misschien wat voor jou. Dit model is lichtelijk verouderd - gelanceerd begin 2013 -maar dat is in dit geval juist een voordeel. Waarom? De XZ-10 was een redelijk prijzige high end-camera, maar tegenwoordig gaat hij al weg voor zo'n 220 euro. Gevolg: je kunt foto’s in zeer hoge kwaliteit schieten en hebt alle features die een hobbyfotograaf wil hebben. Dat betekent: RAW-ondersteuning, een scherp display dat 920.000 beeldpunten telt en een lichtsterk objectief dat 5x optisch kan zoomen. Dat laatste klinkt wellicht als wat weinig, maar dat heeft de met de kwaliteit van de lens te maken. Goed glas is duur en hoe meer zoom je op een goed objectief wil, hoe duurder het wordt. Deze lens schiet prachtige foto;s in de avonduren en heeft een verbluffende bokeh als je 'm vergelijkt met andere camera's in deze prijsklasse. 

Je filmt verder in Full HD en de camera is volledig handmatig te bedienen. De speciale zoomring helpt daarbij. Doordat de Olympus XZ-10 echter al meer dan een jaar geleden gelanceerd is, ontbreken echter wel hedendaagse functies als wifi of NFC. Ook de integratie met een smartphone is niet aanwezig, maar wellicht zit je daar ook in 2014 (nog) helemaal niet op te wachten.

Bekijk de Olympus XZ-10 review
Olympus Stylus XZ-10 prijzen en aanbiedingen.


4. Digitale compactcamera tot 250 euro met veel zoom

 

Afbeelding Panasonic DMC-TZ55Zoek je een camera voor op vakantie, dan is de Panasonic DMC-TZ55 ideaal als je niet meer dan 250 euro wil betalen. Deze typische travelzoom van Panasonic heeft met 20x optische zoom een flink bereik, waarbij de optische stabilisatie in zeer positieve zin opvalt en werkt bij zowel foto’s als video’s. Qua design springt het kantelbare scherm display in het oog. Dat zien we niet vaak terug in travelzoomcamera’s - sterker nog: de DMC-TZ55 is tot op heden de eerste - maar is een absoluut voordeel als je vaak op vakantie vanuit gekke situaties en standpunten moet fotograferen. Helaas schiet je geen foto’s in RAW en ziet de menustructuur er nou niet echt modern uit. De creatieve filters zijn tot slot wel noemenswaardig: Panasonic heeft een aantal aardige waaronder Dynamisch Zwart-wit en Expressief.

Bekijk de Panasonic DMC-TZ55 review
Panasonic DMC-TZ55 prijzen en aanbiedingen


5. Winter- of watersportvakantie camera

Olympus Tough TG-850Tot slot een camera in de buitencategorie. De Olympus Tough TG-850 is een shock- en waterproofcamera die erop gericht is mooie foto’s te maken op winter- of watersportvakantie. De gadget doet dat door toevoeging van een ultragroothoeklens, waardoor je met gemak complete mooie berg- of natuurlandschappen op de gevoelige plaat kan zetten. Maar het meest unieke aan deze oerstevige camera - hij is echt niet kapot te krijgen!- is het kantelbare display. Zo kun je voordat je de zwarte piste af roetsjt nog even snel een selfie van jezelf en je vrienden maken. Eigenlijk een hele eenvoudige oplossing, maar ideaal als je niet in de sneeuw met je smartphone wil lopen pielen. Bovendien is de beeldkwaliteit van dit model ook nog eens bovengemiddeld goed. Het toestel heeft ten slotte een 16 megapixel CMOS-sensor waarmee je ook in Full HD kunt filmen. Prijs: ongeveer 250 euro.

Olympus Tough TG-850 review
Bekijk Olympus TG-850 prijzen en aanbiedingen

Deel dit bericht:
Tags