Volg ons
Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende Fonduesets

door Tom Haze
Deel dit bericht:

Eind zeventiende eeuw stond het al in een Zwitsers kookboek: ‘Koken met kaas en wijn’. Ruim driehonderd jaar later is de kaasfondue nog altijd relevant. Fonduesets zijn te koop vanaf drie tientjes tot wel 200 euro. Het panel van BesteProduct.nl heeft drie aanraders voor je, waarbij de verschillen vooral in de details zitten.

Zowel de goedkope als duurdere fonduesets uit onze test kregen de belangrijkste taak voor elkaar: de kaas smelten. Gaat het je puur om gesmolten kaas dan ben je met een goedkoop model prima af. De verschillen zitten ‘m met name in het uiterlijk, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Een mooi design, vaatwasbestendige onderdelen of een combinatie met bakplaat zijn redenen om de ene fondue boven de ander te verkiezen.


Tristar FO-1107

7,7

Wie slechts sporadisch de fondueset van stal haalt, wil er doorgaans niet veel aan uitgeven. Deze Tristar FO-1107 speelt op die behoefte in met een prijskaartje van 30 euro. Het apparaat is geschikt voor drie verschillende fondue functies: kaas, chocolade en bouillon. De pan is binnen enkele minuten al op temperatuur en kan flink heet worden. Wij moesten ‘m zelfs een standje lager zetten dan wat door de fabrikant werd aangeraden. Wat uiterlijk betreft het wel wat weg van een ouderwetse ketel, we vinden het zeker geen slecht design. Het schoonmaken moet helaas ook op de ouderwetse manier. De pan kan niet los van de warmtevoorziening dus je moet zelf met een sopje in de weer.


Boska Candle Light

8,1

Boska gooit het over een andere boeg en laat waxinelichtjes voor de verwarming zorgen. De kaarsjes zet je in een houten plateau en de kaas gaat in een witte aardewerk pan. Na 20 à 25 minuten wachten is de kaas warm genoeg. Je moet er dus wel even geduld voor hebben en zelf de temperatuur instellen is niet mogelijk. Qua design wel een van de uitblinkers, van de pan tot aan de prikkertjes straalt het sfeer en kwaliteit uit. Geschikt voor zowel kaas- als chocoladefondue.


WMF: Kitchenminis Raclette for Two

7,8

Duurste van het stel, maar met een reden. Een kaas- en chocoladefondue, grillplaat, bakplaat en raclette in één. En met afmetingen van 10 x 26 x 12 cm tegelijkertijd compact. In tegenstelling tot veel andere geteste bakplaten, wordt de WMF ruimschoots heet genoeg. Je vleesjes schroeien snel genoeg dicht en de kaas krijg je uiteindelijk ook gesmolten. Dat laatste duurt overigens wel even, zeker 25 minuten. Wordt geleverd inclusief spatels, vorkjes en pannetjes. Met de fonduepan op de plaat blijft er een mini-oppervlak over om je vleesjes op te grillen, precies genoeg voor met z’n tweëen.