Volg ons
Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende luchtreinigers

door Tom Haze
Deel dit bericht: Facebook Twitter

'Viezigheid. Mooi zo!', aldus het testpanel van BesteProduct.nl. De filters van de geteste luchtreinigers bevatten na een half jaar 'dienst' al het nodige stof en vuil. Dat mag ook wel want voor een beetje luchtreiniger leg je flink wat euro’s neer. Welke je moet kopen hangt onder andere van de grootte van je woon- of werkruimte af. Voor ieder formaat ruimte lichten we een aanrader uit.

Huisdieren, rook, pollen, schimmels en kookluchten. Een kleine greep uit het arsenaal dat voor flink wat 'indoor luchtvervuiling' zorgt. Een luchtreiniger zuigt de vuile lucht aan en blaast schone lucht terug de ruimte in. Schadelijke stoffen blijven achter in een combinatie van filters die je grofweg eens per jaar moet vervangen. Wetenschappelijk bewijs voor gezondheidsvoordelen ontbreekt, maar de ervaring van het testpanel (en veel consumenten) is positief. De volgende modellen zijn weliswaar aan de prijs, maar leverden prima prestaties.


Dyson DP04

8,5

Luchtreiniger of fashion statement? Allebei wat ons betreft. De DP04 heeft een futuristisch design en een uitstekende bouwkwaliteit. De uitstraling die we van deze fabrikant kennen. De wow-factor geldt niet alleen voor het uiterlijk, maar ook voor de prijs. Meer dan 400 euro vinden we veel geld, zeker als je beseft dat je er '' een ruimte van 32 m2 mee reinigt. Gelukkig betaal je niet alleen voor de looks. Op het LED-display of via de app check je tot in detail de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur. Op vieze luchtjes reageert de Dyson opvallend snel en hij doet tevens dienst als ventilator. De Dyson kan tot 350 graden roteren en is de meest gebruiksvriendelijke luchtreiniger die we hebben getest. Installatie, bediening, app-koppeling, alles verloopt simpel en soepel. Als je het geld kan missen, raden we ‘m van harte aan.


ProAirTech ZX9000

7,2

De ZX9000 kan qua looks niet wedijveren met de Dyson, maar wij vinden 'm er best OK uitzien. Vervaardigd van materialen die wat goedkoper aanvoelen, maar daar betaal je ook niet voor. We verwachten dat deze luchtreiniger ook gewoon lang meegaat. De ProAirTech heeft net als de andere aanraders een HEPA- en koolstoffilter en detecteert zelf wanneer hij aan het werk moet. Duurdere concurrenten zijn wel wat sneller van begrip, maar het klusje wordt uiteindelijk wel geklaard. Middels een ledlampje kun je de kwaliteit van de lucht aflezen, van rood (slecht) tot blauw (goed). Details inzien met een app of schermpje is er niet bij, qua informatievoorziening blijft je dus wat beperkter. Met de touch toetsen bedien je de intensiteit, de verlichting en of je de lucht wel of niet wil ioniseren.


Philips AC5659

8,5

De AC5659 is uitgerust met twee ventilatoren en filtersets. Daarmee is deze luchtreiniger ondanks zijn geringe formaat (56 cm hoog) te gebruiken in ruimtes tot 130m2. Het apparaat detecteert snel vieze luchtjes en heeft een gebruiksvriendelijke app om tot in detail de luchtkwaliteit te controleren. De prima bouwkwaliteit en het degelijke pretentieloze design leveren ook pluspunten op. Het is ook de enige aanrader met wieltjes om ‘m makkelijk te verplaatsen. Al dat moois komt wel met een prijs. Een fors prijskaartje van 500 euro en de duurste filters die eens per 12 en 24 maanden moeten worden vervangen. Dat maakt ‘m vooral interessant voor mensen met veel ruimte, veel eisen en veel geld.

Gerelateerde berichten
Nieuwsoverzicht