Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Audiofanaat: Jeroen Kijk in de Vegte

Door: Paul Gersen | 25 maart 2012 09:51

Echte audiofielen zijn er in alle soorten en maten. Samen met muziekblad Lust For Life gaat BesteProduct op bezoek bij BN'ers met deze passie. Deze maand: radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte. 

Samen met muziekmagazine Lust For Life presenteren we maandelijks de rubriek Audiofanaat. Deze keer: Jeroen Kijk in de Vegte. Voor iemand van 37 jaar heeft hij al een enorm radioleven achter zich. Hij maakte programma’s met Ruud de Wild, Robert Jensen en Rob Stenders en doet alweer een tijdje de Goeiemorgenshow en Het Foute Uur bij Q-Music. Een echte audiofiel is hij niet, maar genoeg om de oude radio uit zijn jeugd nog altijd een warm hart toe te dragen. “Die heb ik nog steeds thuis staan.”

Eerste aanraFoto Jeroen Kijk in de Vegte (c) Marianne van Meelking met muziek
“Muziek speelde vroeger bij ons thuis zeker een rol. Mijn ouders draaiden artiesten als Simon & Garfunkel, Robert Long, The Cats en Dire Straits. Misschien niet erg ‘hoogstaande’ muziek, maar ik bewaar er wel goede herinneringen aan. Eerst haatte ik die liedjes, later ben ik ze gaan waarderen. M’n pa en ma hadden niet veel platen, maar kopieerden veel albums op cassette, van vrienden en buren. Wanneer ik zelf werd gegrepen door muziek? Ik denk vanaf het moment dat ik fatsoenlijk kon denken! Ik weet nog wel dat ik een jaar of vier was en begon te huilen van ontroering als Bright Eyes van Art Garfunkel voorbij kwam. Ik kende dat nummer uit de tekenfilm Watership Down en dat raakte me wel.”

Eerste plaat
“Ha! Dat moet iets als La Isla Bonita van Madonna zijn geweest! Misschien een beetje fout, maar wel erg vrolijk! Ik ben altijd erg breed geweest als het om muzikale smaak gaat. Op de middelbare school werd in mijn vriendengroep veel Nirvana en Lenny Kravitz gedraaid, dat adopteerde ik ook. Ik moet echter bekennen dat als die muziek nu hip zou worden, de hele stroming misschien wel aan mij voorbij was gegaan. Ik weet overigens nog dat ik ooit op schoolreis ging en iemand oud werk van The Rolling Stones op cassette had. Die platen heb ik laatst allemaal gekocht.”

Eerste radio
“Die heb ik nog steeds thuis staan! Het merk moet ik je even schuldig blijven – misschien is het een Loewe - , maar het is zo’n oud houten geval met een glazen schaal erop waar je zenders vanaf kunt lezen. Joh, dat tartte mijn fantasie wel! Die stemde ik af op Aalborg en daarbij stelde ik me zo’n hoge besneeuwde berg voor, waar de presentatoren met min twintig radioprogramma’s aan het maken zijn. Dat vond ik prachtig!”

Hifi-installatie
“Ik ben absoluut niet iemand die veel bezig is met de kwaliteit van zijn apparatuur. Mij vind je niet in de plaatselijke hifi-zaak om te kijken of er nog nieuw spul is. Als het goed klinkt, ben ik blij. Mijn versterker, een Pioneer, is bijvoorbeeld al heel wat jaartjes oud. Die heb ik aangesloten op mijn laptop, want ik heb de meeste muziek digitaal. En dat wordt weer uitgestuurd naar meerdere luidsprekers van Bose. En het belangrijkste: het werkt gewoon allemaal.”

‘Muziek via iTunes kopen is wel zo gemakkelijk’


Altijd muziek op
“Ik vind dat je muziek niet moet draaien als opvulling. Stilte kan af en toe helemaal geen kwaad. Maar in de praktijk heb ik het toch wel erg vaak op staan: thuis, in de auto, eigenlijk alleen lopend onderweg niet. Ik hoor muziek ook altijd heel bewust. Dat je in de Blokker loopt, ergens een cd in de speler gaat haperen en niemand dat door heeft: ik snap daar helemaal niks van. Dat mensen in de supermarkt luisteren naar de muziek en halverwege helemaal vergeten zijn wat ze wilden kopen: daar herken ik me dan wel weer in.”

Cd, lp of mp3
“Mijn liefde en ik hebben in de loop der jaren een aardige cd-collectie opgebouwd, maar tegenwoordig koop ik eigenlijk al mijn muziek via iTunes. Ik vind dat wel zo gemakkelijk: je hoeft je huis niet meer uit en daarbij heb je toegang tot alles wat je hebben wilt. Nee, ik hecht geen hoge nostalgische waarde aan hoesjes van cd’s: die nemen ruimte in en gaan in mijn ogen toch maar kapot. Maar ik moet bekennen dat zo door je fysieke verzameling struinen wel leuk is hoor! Ik ben laatst verhuisd en bij het inruimen van de cd-kast ontstond toch een stapeltje platen die ik nog even wilde opzetten.”

Speledingetje: Beyerdynamic DT 770 Pro hoofdtelefoon
“Bij audioapparatuur vind ik het, ook vanwege mijn werk, vooral belangrijk dat mijn hoofdtelefoon goed is. De Beyerdynamic DT 770 Pro hadden we bij Q-Music een keer op proef en ik ben inmiddels helemaal verslingerd aan dat ding! Hij sluit goed af en zit heel prettig: hij smoort je oren niet. En het belangrijkst: hij klinkt gewoon erg goed.”

Tekst: Paul Gersen / Revolver's Lust For Life
Foto’s: Marianne van Meel

 

Deel dit bericht:
Tags