Redactie Besteproduct
Redactie Besteproduct
Redacteur

BesteProduct test 50 wasmachines voor persoonlijke keuzehulp

Door: redactie-besteproductnl | 18 juni 2020 08:02
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine wil je natuurlijk weten welke wasmachine het beste wast. Dat is uiteindelijk de primaire reden waarom we een wasmachine kopen. Wat de beste wasmachine is voor jou, hangt onder meer met jouw gezinssituatie, budget en wensen af. BesteProduct heeft daarom samen met Kieskeurig.nl 50 wasmachines in verschillende prijsklassen, geheel onafhankelijk laten testen door een onderzoeksbureau. Na het lezen van het gratis uitgebreide testrapport of door het doen van onze gratis keuzehulp, kun jij hopelijk nog beter geïnformeerd een keuze maken.

Natuurlijk is de belangrijkste factor bij het kopen van een nieuwe wasmachine het wasresultaat: hoe schoon komt de was uit de trommel? Daar is tijdens het testen veel aandacht aan besteed. Iedere machine kreeg te maken met diverse vlekken: koffie, thee, rode wijn, chocolademelk en tomatensap om zo tot een oordeel te komen over hoe de machine presteert op vlekverwijdering.


Bekijk de wasmachinetest >>


Hoe schoon komt de was daadwerkelijk uit de trommel?


Hoe de vlekken verwijderd worden, is natuurlijk ook afhankelijk van het gekozen wasprogramma. Daarom is iedere machine getoetst op meerdere veelgebruikte wasprogramma's: 40 graden reguliere katoenwas, 60 graden reguliere katoenwas, een kort katoenprogramma van 40 graden en het ecoprogramma. Het vijfde wasprogramma is variabel, bijvoorbeeld het sport- of outdoorkledingprogramma, het korte wasprogramma (van ongeveer een half uur) of het autodoseringsprogramma. Alle 50 geteste wasmachines hebben de vijf programma's twee keer met alle vlekken doorlopen.


Uiteraard is er ook gekeken naar andere wasprestaties van ieder programma. Bijvoorbeeld of de wasmachine goed spoelt. Per wasprogramma krijgt de machine een oordeel toegekend, zodat je in de testresultaten goed kunt nagaan hoe schoon de machine wast op de wasprogramma's die jij regelmatig gebruikt. Dat kan verschil maken, want circa 30% van de geteste wasmachines scoorde bijvoorbeeld op korte programma's een onvoldoende op de wasprestaties.


Zuinig en stil?


Er zijn ook andere factoren die zwaar kunnen wegen op de keuze voor een wasmachine. Heb je bijvoorbeeld kleine kinderen, een gehorig huis of de wasmachine naast je slaapkamer? Dan is het wel fijn om te weten hoe lawaaierig de wasmachine is - komt dit wel overeen met de specificaties op de site van de fabrikant? Tijdens het testen kwamen we er achter dat bijna alle wasmachines meer dB aan geluid produceren dan aangegeven wordt.


Heb je veel was, dan is het netto laadvermogen belangrijk. Ook hebben we gemeten hoeveel water- en energie ieder wasprogramma verbruikt - en omgerekend per kilo wasgoed, omdat het laadvermogen per machine varieert.


Wanneer je energiezuinig wast, kom je al snel uit bij het ecoprogramma. De wasprestatie is bij de meeste wasmachines voldoende. Helaas wordt hier flink ingeboet op tijd. Bijna de helft van alle geteste wasmachines scoort een onvoldoende. Het record is ruim 5 uur voor een volledig ecoprogramma. Stel: je bedenkt op een zonnige middag 'ik ga snel een was aanzetten en hang hem vervolgens buiten op', gebruik dan niet zo'n ecoprogramma. Voordat deze volledig uitgedraaid is, dan is de middag voorbij.


De beste wasmachine, voor jouw huishouden


Al die wasmachines, al die wasprogramma's, al die vlekken... Dat levert een schat aan informatie op, die je zelf kunt doornemen in ons uitgebreide testrapport. Hier kun je per wasmachine precies nagaan waar de machine goed op scoort - of juist niet.


In 2021 gaan we wederom wasmachines testen, dus hou de site in de gaten voor de nieuwste testresultaten.

Deel dit bericht:
Tags