Roel Stortelder
Roel Stortelder
Redacteur

Test: de vier beste ANC hoofdtelefoons

Door: Roel Stortelder | 20 februari 2020 12:49
headphones
Vroeger kocht je enkel een hoofdtelefoon om te kunnen genieten van muziek zonder anderen daarmee te storen, maar tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid: met een Active Noise Cancelling-hoofdtelefoon storen anderen jou niet meer. Wij namen 23 hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking onder de loep en zochten uit welke jij moet hebben. In dit artikel lees je welke over-ear of on-ear hoofdtelefoon de beste keus is!

Actieve ruisonderdrukking, ook wel Active Noise Cancelling (ANC) genoemd, is een techniek die er voor zorgt dat het geluid uit de omgeving jouw oren niet bereikt. Ideaal als je een dutje wilt doen in het vliegtuig, je moet concentreren in een druk kantoor of je even helemaal wilt afzonderen van de rest van het huishouden. De techniek is te vinden in hoofdtelefoons van enkele tientjes tot honderden euro’s met grote verschillen in kwaliteit. Er zijn daarom een aantal zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ANC-hoofdtelefoon die verder gaan dan alleen design en geluidskwaliteit. Daar komt bij dat alle hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking draadloos zijn – een eigenschap die niet bij alle modellen even goed is uitgewerkt. Over het algemeen valt te stellen dat een duurdere hoofdtelefoon beter is, maar die regel gaat niet op voor alle modellen. Daarnaast zijn er maar weinig hoofdtelefoons die het op alle vlakken goed doen. Je zult dus een keus moeten maken welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn.


Sony WH-1000XM3

8,9

De Sony WH-1000XM3 is zonder meer de beste hoofdtelefoon met actieve noise canceling van het moment. Het neutrale design en uitstekende bouwkwaliteit maken dit een perfecte hoofdtelefoon voor in het openbaar vervoer, terwijl de noise canceling je virtueel verwijderen van de lawaaierige omgeving. De geluidskwaliteit is erg goed, maar kan nog niet meekomen met vergelijkbaar geprijsde hoofdtelefoons zonder ANC en met kabeltje. De prijs van 280 euro is fors, maar is gezien de uitstekende features geen slechte deal.


Denon AH-GC30

8,5

Wie op zoek is naar de meest comfortable hoofdtelefoon op de markt hoeft niet verder te kijken dan de Denon AH-GC30. Het zwarte model dat wij hebben getest ziet er niet alleen stijlvol uit, hij is ook nog eens de meeste comfortabele ANC-hoofdtelefoon die op de redactie voorbij is gekomen. Deze goede indruk wordt verder versterkt door het veelvuldig gebruik van metaal met een uitmuntende bouwkwaliteit als gevolg. De geluidskwaliteit is ook goed, maar doet net onder voor de directe competitie van onder andere Sony en AKG. Heb je 250 euro over voor een hoofdtelefoon en is het comfort voor jou de belangrijkste eigenschap? Dan is deze Denon AH-GC30 ongetwijfeld de beste keus.


Jabra Elite 85h

8,4

De Jabra Elite 85h wist ons aangenaam te verrassen. De scherp geprijsde hoofdtelefoon doet mee met de concurrentie die soms wel 100 euro meer kost! De weergave is erg prettig met een lichte nadruk op lage tonen dat veel mensen blij zal maken. Zelfs de actieve ruisonderdrukking, een valkuil voor veel hoofdtelefoons in dit segment, is opvallend goed. Het uiterlijk en de bouwkwaliteit stellen ook niet teleur en de hoofdtelefoon is verkrijgbaar in vier interessante kleuren. Een absolute aanrader dus!


Bowers & Wilkins PX5

8,2

De PX5 van Bowers & Wilkins is een mooi ogende, premium on-ear model met goed geluid. De koptelefoon zit erg fijn en is prima geschikt om lang op te houden. De geluidskwaliteit is vergeleken met andere modellen erg goed. De lage tonen worden goed weergegeven, al zijn er andere koptelefoons beschikbaar die wat beter overweg kunnen met de hoge tonen. De active noise-cancelling doet goed werk en is naar eigen smaak aan te passen. Daarnaast is de Ambient Pass-Trough, de functie die het mogelijk maakt om omgevingsgeluid door te laten, een welkome toevoeging. De huidige adviesprijs van 299 euro is prima te verantwoorden voor dit veelzijdige product.

Deel dit bericht:
Tags