Volg ons
Koopgids Pc-speakers - September 2009
Pagina 3 (5): Tips voor kopen van pc-speakers
Advies over aanschaffen van een pc-luidsprekers

Koopgids: tips voor kopen van een pc-speakersVertrouw op je oren! Dat is de belangrijkste tip die wij jou als kritische consument geven voor kopen van pc-speakers. Probeer de luidsprekers uit, want geluid is een kwestie van smaak. Toch zijn er andere aspecten die van invloed zijn op de geluidskwaliteit. De geluidskaart, toonregeling en materiaal van de units krijgen niet de verdiende aandacht. BesteProduct geeft jou in samenwerking met speakerexpert Jaap Veenstra van PCM zeven handige tips.


TIP 1Geloof je oren, niet de specificaties
Dit is de belangrijkste tip die wij jou geven! Voor aanschaf van een bepaald product richt de consument, niet ten onrechte, een blik op de specificaties. Kijk niet naar wat een set pc-speakers bezit, maar luister naar het geluid dat uit de boxen komt, luidt het advies van Jaap Veenstra. ,,Specificaties zeggen niets over de muzikale kwaliteiten van luidsprekers. Ga naar de winkel en beluister daar een aantal sets die binnen jouw prijsklasse liggen."

TIP 2Ga naar een winkel met een breed assortiment
Je komt het wel eens tegen in een grote supermarkt of drogisterij: op een stapel dozen siert een set pc-luidsprekers, veelal met de bedrading in de knoop, waarbij een groot bord prijkt met 'Aanbieding!' of 'Op is Op'. Wil je pc-speakers met degelijk geluid, laat deze speakers liggen! Veenstra: ,,Koop pc-speakers in een winkel met een breed aanbod luidsprekersets. Deze kun je tenminste testen. Voor een kwalitatief sterk systeem in een speciaalzaak moet je dieper in de buidel tasten dan in dit soort winkels. Denk aan 45 euro voor een 2.0, 60 euro voor een 2.1 of 150 euro voor een 5.1."

TIP 32.0 of 2.1-systemen zijn vaak kwalitatief beter dan 5.1
Tenzij je per se een 5.1-speakersysteem wil aanschaffen, raadt Veenstra de meeste consumenten een 2.1 of 2.0 aan. ,,De meeste consumenten kopen speakers zodat ze muziek kunnen luisteren of de filmpjes volgen. Koop hiervoor een 2.0 of 2.1, omdat deze voor dezelfde prijs van betere kwaliteit zijn dan een 5.1. De productiekosten van deze laatstgenoemde systeem zijn namelijk een stuk hoger." De expert beveelt wel aan te kiezen voor een 5.1-systeem voor films en concerten. ,,Deze beschikken over zeskanaals geluid (vijf kanalen en subwoofer), dat zorgt voor betere beleving."

TIP 4Koop een goede geluidskaart bij nieuwe speakers
De geluidskaart is ook een belangrijke factor voor de geluidskwaliteit. Het heeft volgens Veenstra geen zin een peperdure luidsprekerset aan te sluiten op een goedkope onboard geluidskaart (een kaart die is geïntegreerd op het moederbord van de computer). ,,Wie alles uit zijn speakers wil halen, is verplicht te investeren in een goede, toegewijde geluidskaart, die als snel 125 euro of meer kost", verklaart de expert. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel." Let op dat je wel een kaart koopt die aan te sluiten is op de speakerset. Zo kun je een 7.1-geluidskaart kopen voor een 5.1-systeem, maar geen 5.1-kaart op een 7.1-systeem. De speakers zullen dan niet werken.

TIP 5Toonregeling in de geluidskaart zorgt voor beter geluid
Behalve de kaart beïnvloedt de toonregeling ook de kwaliteit van het geluid. Deze heeft een negatieve werking als de regeling (mits analoog) zelf op luidsprekerset zit. Veenstra adviseert daarom een geluidskaart aan te schaffen met daarop een eigen toonregeling. ,,Het is een technisch verhaal. Het signaal gaat door een aantal weerstanden en potmeters. Fabrikanten van pc-speakers zullen nooit peperdure onderdelen gebruiken die dat geluid verminderen. Vandaar is het verstandig niet de toon op de luidsprekers te regelen, maar in de software van de geluidskaart."

TIP 6Let op het materiaal van de luidsprekerunits
Het materiaal van de luidsprekerunits blijkt ook relevant voor goed geluid. Veenstra concludeert: hoe stijver het materiaal, hoe zuiverder een luidspreker presteert. ,, Bij een extreem stijve unit worden trillingen beter afgedragen aan de lucht dan bij een minder stijve unit. De laatste speakers absorberen de trillingen meer. Prijzige speakersets beschikken meestal over luidsprekerunits van composietmateriaal. Voordelige modellen hebben vaak units van een stevige papiersoort."

TIP 7Vermogen zegt weinig over prestaties van speakerset
Veel consumenten koppelen het vermogen (aantal Watt) vast aan de prestaties van luidsprekers. Ten onrechte, vertelt Jaap Veenstra. Luidsprekers geven het geluid alleen door en hebben zelf geen vermogen, alleen belastbaarheid. ,,Het is de versterker die vermogen genereert", aldus Veenstra. ,,Fabrikanten vermelden een aanbevolen wattage voor de versterker die er later bijgezocht moet worden. Veel belangrijker dan het aantal Watt is de versterkertechniek die de producenten gebruiken en de stabiliteit van de voeding die vermogen moet leveren aan de versterker. Kan deze voeding niet genoeg energie leveren, dan zullen de luidsprekers nooit optimaal presteren." Lees meer over de zin en onzin over Watt op je boxen.

MonitorexpertJaap Veenstra is redacteur gebonden met het Nederlandse vakblad PCM, expert in testen, tips en techniek van verscheidene producten. Dagelijks vind je op de website www.pcmweb.nl nieuws, honderden hardware en software testen, tips en trucs, een forum en downloads.
Systemen van pc-speakers
Pagina 2
3 Termen en specificaties van pc-speakers
Pagina 4