Koopgids: bediening van je mobiele telefoon

Door: redactie-besteproductnl | 3 juni 2009 16:20
BesteProduct geeft uitleg over en tips voor bediening van je mobiele telefoon, met informatie over qwerty-toetsenbord, T9 en touchscreen.
Koopgids: bediening van je mobiel

10 mei 2009 door Dennis de Vries
Een beetje smartphone van tegenwoordig kan veel. Heel veel. Maar zonder jouwcommando’s doet hij weinig. Heel weinig. Om jouw smartphone te vertellen dat hijheel veel moet doen, zijn verschillende invoermethodes denkbaar. Ze zijn niet perse goed of slecht, dat hangt af van wat jij wilt dat je telefoon doet.

"Het nieuwste of duurste typt niet per definitie het handigst"

Numeriek
Wil je dat je telefoon belt, en verder niets, dan kan je kiezen voor het oude, vertrouwdenumerieke toetsenbord. De cijfers 0 tot en met 9 staan er op om telefoonnummerste draaien en de * en # maken het geheel af. Het is voor mobiele telefoons een vertrouwdconcept waarin de meeste keuze aan toestellen is. Zeker voor mensen die op zoekzijn naar een voordelig toestel is dit de beste optie. Een sms’je of tekstberichttypen kan wel vrij lastig zijn omdat je voor sommige letters één enkele toets vierkeer in moet drukken. Dat is te voorkomen met een invoersysteem als T9, dat de meestegangbare woorden kan voorspellen. Daardoor typ je een stuk sneller en makkelijker,maar handigheid en oefening is wel vereist.

Snel leren typen met T9? Volgde cursus!

Qwerty
Voor de grootverbruikers van sms’jes, of mensen die hele verhalen willen doormailenvoldoet T9 daarom niet. Een volledig Qwerty-toetsenbord, zoals we dat kennen vande pc, is dan veel makkelijker. Dit is volgens ervaren gebruikers de beste optieom tekst in te voeren. De toetsen zijn weliswaar een stuk kleiner dan op het pc-toetsenbord,maar door dezelfde indeling is er na enige gewenning razendsnel en op de tast meete werken. Het is alleen jammer een Qwerty-toetsenbord, hoe klein de toetsen somsook zijn, nogal veel ruimte in neemt op het toestel.

Landscape en portrait
Deze termen worden algemeen gebruikt om aan te duiden of een afbeelding staand of liggend is. Hou je het toestel rechtop, waardoor het beeldscherm lang is, dan spreken we van portraitmode. Draai je hem een kwartslag, waardoor je beeldscherm breed is, dan bekijk je hem in landscape mode. Steeds meer telefoons voelen hoe je ze in de hand houdt en passen hun menu daar op aan. Daarom zijn ze zowel in landscape als in portraitmode goed te gebruiken. Ook telefoons met een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord moeten soms een kwartslag gedraaid worden. Het is een vereiste dat het beeldscherm dan ‘meedraait’.

Touchscreen
Het meest veelzijdig is echter een telefoon met een touchscreen. ‘Fulltouch’ telefoons,die alleen een groot touchscreen en verder geen knoppen hebben, zijn in de mode.Het voordeel is dat de invoermethode heel flexibel is. In plaats van een aantalvaste knoppen die altijd pontificaal op de telefoon zitten, óók op het moment datje ze eigenlijk niet nodig hebt, passen de knoppen zich aan aan het programma datje gebruikt. Wil je een telefoonnummer invoeren, dan verschijnt er een numeriektoetsenbord. Wil je een sms’je sturen dan komt er een Qwerty-toetsenbord tevoorschijn.Wil je muziek luisteren, dan komen er mediaknoppen op diezelfde plek en wil je hetvolledige scherm gebruiken voor een filmpje, dan verdwijnen alle knoppen.

Toch kunnen er nadelen aan kleven. Zo is het gebruiksgemak heel erg afhankelijkvan de gevoeligheid van het aanraakscherm en het ontwerp van de software. En datkan heel erg verschillen per telefoon. Daarnaast is het beeldscherm altijd helemaalglad en ‘voel’ je geen echte knoppen. Zeker bij het invoeren van teksten moet jedaarom goed opletten wat je typt. Er zijn momenteel twee soorten technieken die gebruikt worden voor touchscreens in telefoons.

'Resistive' touchscreens
Het ‘resistive’ touchscreen is de meest gebruikte variant omdat deze relatief voordelig te ontwikkelen valt. Een resistive touchscreen bestaat uit enkele hele dunne lagen. Zodra je op het scherm drukt, maken die lagen contact met elkaar. Je drukt het scherm, zonder daar iets van te zien, echt ‘in’. Daar kan je alles voor gebruiken. Je vinger, je vingernagel, een potlood of een gebaksvorkje (wel voorzichtig natuurlijk). Bijna alle telefoons met resistive touchscreens worden geleverd met een stylus. Die hoef je dus niet te gebruiken maar kan handig zijn om precies te werken op een klein touchscreen.
Afhankelijk van de kwaliteit van het touchscreen kunnen je vingers te dik zijn waardoor het niet nauwkeurig is. Ander nadeel van resisistive touchscreens is dat de verschillende lagen waaruit het is opgebouwd gevolgen hebben voor de helderheid en de kleuren. Die is soms wat minder. Daarnaast is multitouch, waarbij je het scherm tegelijkertijd kan bedienen met twee vingers, nog niet mogelijk op resistive touchsreens op telefoons.

'Capacitive' touchscreens
Een modernere techniek is een capacitive touchscreen. Dat is een beeldscherm van echt glas met daarover een onzichtbaar elektrisch veld. Zodra je het aanraakt met je vinger, die stroom geleidt, registreert het beeldscherm precies waar de ‘storing’ plaatsvindt en ziet dat als een aanraking.
Capacitive touchscreens zijn gevoeliger, omdat ze nauwelijks aangeraakt hoeven te worden. Daarnaast zijn ze duurzamer en helderder dan resistive touchscreens en gaan ze beter om met multitouch. Nadeel is wel dat je ze altijd met je blote vingertop moet bedienen. Handschoenen op een koude winterdag moeten uit wil je een capacitive touchscreen bedienen. Momenteel is deze techniek alleen te vinden op moderne toestellen als de Apple iPhone en de HTC Hero.

Voor telefoongebruikers die niet kunnen kiezen zijn er ook veel combinaties mogelijk.Er komen telefoons met numeriek toetsenbord en touchscreen op de markt, zoals deSamsung UltraTouch. De Nokia E75 combineert een numeriek toetsenbord met een uitschuifbaarQwerty-toetsenbord en de Sony Ericsson Xperia X1 heeft een uitschuifbaar Qwerty-toetsenbordverborgen achter het touchscreen. Welke optie het beste is voor jouw telefoon hangtdus af van waar je het voor wilt gebruiken. De nieuwste of duurste is niet per definitiede handigste.

GPS op je telefoon
Software op je telefoon