Video review: HTC Wildfire

Door: redactie-besteproductnl | 19 mei 2010 11:33
Rreview bij de lancering van de HTC Wildfire, een compacte Android telefoon met de Sense UI.

Review HTC Wilfdfire

20 augustus 2010 door Bart Frouws
De verkoop van telefoons met Google’sbesturingssysteem Android is het laatste jaar flink gestegen, maar deze winst is vooral te danken aan de dure multimediatoestellen. Daar lijkt nu verandering in te komen. Samsung kwam onlangs met de betaalbare Galaxy Spica en ook HTC duikt met de Wildfire onder de grens van 250 euro.

De Wildfire lijkt qua uiterlijk op de Desire
"Er is bespaard op het scherm"

De Wildfire is gemaakt volgens het beproefde recept van HTC en doet denken aan de Desire, die eerder dit jaar werd gepresenteerd. Wat uiterlijk betreft dus geen verrassingen: de gebruikelijke vier knoppen onder het 3,2 inch scherm, een optische trackball en de degelijkheid qua bouw die we van HTC kennen. De grootste vernieuwing schuilt echter in het prijskaartje. De Wildfire kost namelijk los zo'n 250 euro. Een uitstekende prijs, maar het zorgt er wel voor dat ergens op bezuinigd moet worden.

Scherm een stuk minder
De grootste bezuiniging is direct zichtbaar wanneer je de telefoon aanzet. In tegenstelling tot de haarscherpe AMOLED-schermen op de dure toestellen, doet de Wildfire het met een tft-scherm. In cijfers is het vooral duidelijk: de Wildfire kan 65.000 kleuren aan tegen 16 miljoen bij de Desire. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk bij het maken van foto's. Op het scherm van de Wildfire zien ze er niet heel mooi uit, maar wanneer je de afbeelding vervolgens op een computerscherm bekijkt valt het allemaal mee. De foto's zijn, mede dankzij de flitser, van degelijke kwaliteit. De videocamera is helaas een stuk minder.


De videokwaliteit van de Wildfire is beneden maat.

Ander belangrijk verschil is de resolutie van het scherm, die bij de Wildfire blijft steken op 240 bij 320 pixels. Een hoop getallen die simpelweg zeggen dat het scherm er niet scherp uitziet. De vraag is echter of dat een probleem is. Als je een haarscherp toestel gewend bent misschien wel, maar de nieuwkomer zal het niet storen.

Processor
Een bezuiniging die je niet direct ziet is doorgevoerd op de processor. Nieuwe toestellen draaien vaak op 1 gigahertz, maar de Wildfire doet het met 528mhz. Het is een snelheid die een jaar geleden gebruikelijk was. In de praktijk merk je niet veel van deze relatief mindere processor. In het dagelijks gebruik werkt de telefoon uitstekend en ook de meeste applicaties draaien soepel. Verwacht alleen geen grootse prestaties bij 3D-racespelletjes.

Met Android 2.1 terug naar huis
Het toestel draait op het besturingssysteem Android, versie 2.1. Onlangs is 2.2 uitgebracht en de verwachting is dat in het loop van het jaar deze versie automatisch wordt geïnstalleerd op de Wildfire, mits het toestel verbinding heeft met internet. Android werkt uitstekend, ook op de minder snelle processor van de Wildfire. Het gemak en gebruiksvriendelijkheid komt vooral tot uiting bij de meegeleverde navigatiesoftware. Zo kun je een knop op je beginscherm instellen die je direct huis navigeert. Je stelt 'm in op je adres en wanneer je op het icoontje klikt wordt direct via GPS een route berekend vanaf je huidige locatie. Ook leuk is de integratie van Google Streetview bij het navigeren. Een normaal navigatiesysteem is soms lastig te ontcijferen omdat de lijntjes allemaal op elkaar lijken, maar dankzij Streetview is verdwalen echt een achterhaal excuus. De diensten maken overigens wel gebruik van het data-abonnement, waardoor het buiten de bundel of in het buitenland behoorlijk in de papieren kan lopen. Het afsluiten van een databundel zonder limiet is daarom geen overbodige luxe. Ook een carkit met oplader komt goed van pas tijdens het navigeren.

Wildfire
Met de naam Wildfire stapt HTC af van krachttermen als Desire, Legend en Hero. En dat is niet voor niets. Op Facebook konden fans van HTC de nieuwe naam kiezen. Zie het als een soort statement van de fabrikant om het gebruik van sociale media extra onder de aandacht te brengen. Iets wat met de intregratie van Twitter, Flickr en Facebook prima gelukt is. Extra aardigheidje is de mogelijkheid om apps te delen. Dit klinkt heel leuk, maar de uitwerking is eenvoudiger dan gehoopt en stiekem ook wel verwacht. Wanneer je een applicatie deelt kun je dit bijvoorbeeld doen via sms of mail. Het enige wat echter gebeurd is dat je een link stuurt waar je het programma kunt delen. App aanraden was misschien een beter woord, maar App-sharing klinkt natuurlijk veel beter.

Conclusie
De HTC Wildfire is een prima toestel voor een losse prijs van om en nabij de 250 euro. In combinatie met een abonnement, wat aan te raden is als je gebruik maakt van de datadiensten, zal het toestel bij veel aanbieders gratis zijn. En voor dat bedrag nemen we met alle liefde het mindere scherm en tragere processor van dit multimediatoestel voor lief.

Pluspunten HTC Wilfdfire
+ Prijs
+ Functionaliteit Android
+ Bouw

Minpunten HTC Wilfdfire
- Scherm
- Processor