Video review: Samsung Galaxy S i9000

Door: redactie-besteproductnl | 25 juni 2010 11:20
Review van de Samsung Galaxy S i9000 door consumentenwebsite BesteProduct.

Review Samsung Galaxy S

24 juni 2010 door Dennis de Vries
HTC heeft de Desire, Sony Ericsson heeft de Xperia X10 en Samsung heeft nu ook een toestel dat zich mag scharen tussen het rijtje ‘Android-superphones’. De Galaxy S heeft een groot aanraakgevoelig beeldscherm, een razendsnelle processor en de nieuwste versie van Googles populaire besturingssysteem Android. Dat kan al niet meer fout gaan.

De Samsung Galaxy S is een heerlijk toestel
"Eerste indruk: Alsof je bent opgelicht met een namaak-iPhone"

Toch is het geen liefde op het eerste gezicht bij de Samsung Galaxy S. Het toestel is niet lelijk. Het overwegende glanzende zwart wordt geaccentueerd door een glimmende chromen rand die rond de afgeronde hoeken van het toestel loopt. Onder het beeldscherm zit slechts één fysieke knop, precies in het midden. Maar het lijkt er niet op alsof Samsung zijn best heeft gedaan om met een heel ander ontwerp op de proppen te komen dan wat Apple een aantal jaar geleden heeft bedacht voor zijn iPhone 3G. Het feit dat het toestel aanzienlijk dunner en veel lichter is dan de iPhone, lijkt in de eerste instantie niet echt een voordeel. Zeker in combinatie met het glimmende plastic aan achterkant oogt de Samsung Galaxy S nogal goedkoop. Alsof je bent opgelicht met een namaak-iPhone.

Platte smartphone
Maar dat is slechts de eerste indruk. Vanaf dat moment wordt alles beter. Bij gebruik blijkt zijn geringe gewicht namelijk wel degelijk een pluspunt. En het feit dat het toestel zo ontzettend plat is, is ook alleen maar een pluspunt. Naast de ene 'home' knop onder het beeldscherm is de Galaxy S ook nog voorzien van minder opvallende, aanraakgevoelige knoppen. Ik heb regelmatig ruzie met dit soort knoppen, laatst nog bij de HTC HD Mini. Maar bij de Samsung Galaxy S zijn ze niet té gevoelig. Ze reageren niet als je er per ongeluk langs gaat, alleen als je ze echt indrukt.

Net als in de film
De Samsung Galaxy S moet met een razendsnelle processor en flink wat werkgeheugen de laatste versie van besturingssysteem Android naar een hoger plan tillen. Je kent misschien wel de reclamefilmpjes van smartphones, waarin razendsnel door een toestel genavigeerd wordt en nooit iets hapert. In de praktijk blijkt zoiets vaak tegen te vallen. Met de Galaxy S voel ik me alsof ik in zo'n reclamefilmpje zit. Het toestel reageert ongelofelijk soepel op alles wat je doet. De overgangen tussen programma's zijn razendsnel en het beeldscherm reageert direct op de kleinste beweging van je vinger. Haperingen zijn sporadisch, deze smartphone werkt heerlijk.

Je kunt er niet omheen, de Galaxy S (l) vertoont gelijkenis met de iPhone 3Gs (r)

4 inch Super Amoled
Het beeldscherm is voor een groot deel verantwoordelijk voor deze ervaring. Niet alleen is het met 4 inch erg groot, het is vooral ook heel erg helder. Samsung heeft de Galaxy S, net als de Wave, uitgerust met Super Amoled. Toestellen als de HTC Desire en Legend hebben 'gewone' Amoled schermen met prachtige kleurweergave. Die laten het buiten in de zon hopeloos afweten. Super Amoled ziet er minstens zo mooi uit, maar is door hogere contrasten ook buiten te gebruiken. En hetis nog eens zuiniger ook. Met een toestel dat zo uitgebreid is als de Galaxy S, is het alleen niet moeilijk om de accu binnen een dag leeg te krijgen. Maar met normaal gebruik en een beetje verstandig energiebeheer, houdt de accu het aanzienlijk langer vol.

Niet typen, maar Swypen
Het grote scherm is natuurlijk ook een voordeel zodra je gebruik gaat maken van het ingebouwde virtuele toetsenbord. Je kunt op de Galaxy S prima typen, het toetsenbord reageert lekker snel. Maar de Galaxy S is standaard ook voorzien van Swype, een nieuwe manier van tekst invoeren. Met Swype sleep je je vinger over het virtuele toetsenbord, langs de letters die het woord vormen. Dat hoeft niet heel precies, Swype vogelt met verrassend gemak uit welk woord je bedoelt. Het is snel te leren, maar tijdswinst boek je pas als je het goed in de vingers hebt. Ik vond het een leuke manier van typen, wat aanspoort tot vaker gebruik. Swype is overigens niet exclusief voor Samsung, en zal binnenkort ongetwijfeld op meer toestellen verschijnen.

TouchWiz 3.0 niet indrukwekkend
Samsung heeft op de Galaxy S het besturingssysteem verstopt achter zijn eigen TouchWiz 3.0 gebruikersinterface. Die is niet zo ingrijpend als HTC doet met de Desire of Sony Ericsson met de Xperia X10. Sterker nog, het verschilt niet heel veel van de originele Android-interface. Het ziet er wat vrolijker uit, met gekleurde icoontjes. Er zijn Samsung-widgets en apps te downloaden en op één van de zeven startschermen te plaatsen. Werkt prima, maar is niet bijzonder. Aan de erg mooie foto-galerij van Android 2.1 heeft Samsung (gelukkig) niet gezeten. De mediaspeler is net zo fraai vormgegeven en erg functioneel. En Samsung heeft een handigheidje verstopt in het telefoonboek. Links of rechts slepen over een contactpersoon laat je diegene meteen bellen of een berichtje sturen.

720p video op Galaxy S
De camera van het toestel valt een beetje uit de toon. De 5 megapixel camera werkt opzich prima. De touchfocus stelt lekker snel scherp op datgene wat je op het beeldscherm aanraakt. De camera heeft veel mogelijkheden, zoals glimlachherkenning en scene-selectie, maar de fotokwaliteit is niet bijzonder. Veel bewegingen en weinig licht gooien roet in het eten. Een flits ontbreekt gek genoeg helemaal, een flinke tegenvaller voor een duur toestel als dit. Dat de videocamera in 720p kan filmen is leuk, maar dat maakt de Galaxy S nog geen vervanging voor een pocketcamera zoals de Kodak ZX3, Kodak Zi8 of de Creative Vado.


Testvideo in 720p (HD) gemaakt met de Samsung Galaxy S

Conclusie
De Samsung Galaxy S is geen smartphone dat alle andere toestellen overbodig maakt. Daarvoor ontbreekt een aantal functionaliteiten, waaronder een goede camera. En het is ook niet een mobiele telefoon die met een uniek, iconisch design een nieuwe standaard zet. Maar de Samsung Galaxy S tilt Android wel naar een nieuw, hoger niveau. Dat doet het met een aantal kleine handigheidjes, zoals Swype, maar vooral door een fantastische gebruikerservaring. Het grote, heldere scherm en de soepele bediening zijn heel erg fijn.

Pluspunten Samsung Galaxy S
+ Beeldscherm
+ Snelheid
+ Android 2.1
+ Formaat
+ Accuduur

Minpunten Samsung Galaxy S
- Camera
- nep iPhone-achtig uiterlijk
- Bouwkwaliteit