Soundbar kopen in 6 stappen

Door: redactie-besteproductnl | 15 mei 2015 09:49
Negentig procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een platte televisie. We genieten volop van al die strakke beelden maar minder doen we dat van het geluid van onze platte tv. Had de oude beeldbuis-televisie nog volop ruimte voor grote, goede
Koop in zes stappen een goede soundbar voor beter geluid uit jetelevisie

Stap 1: Wat is een soundbar voor een apparaat?

Soundbars, soundplates, soundbases, soundstands of base speakers. Ze zijn er in alle soorten, maten en dus ook in alle prijsklassen. Belangrijkste doel van de soundbar is een stevige verbetering van het geluid dat nu nog uit je platte tv komt. Een soundbar is daarvoor een makkelijke oplossing, met een hoorbaar resultaat.
Een soundbar is simpel gezegd een extra stereo luidsprekerset voor je platte tv. Het is een smalle, brede balk die voornamelijk bestaat uit ‘n rijtje luidsprekers.
Soundbars plaats je onder je platte tv, ideaal als die aan de muur hangt. Maar, bij veel mensen staat de tv op een tafel of kast. Dan is de ‘soundplate’ een uitkomst: een apparaat dat dieper en steviger is dan de soundbar.
Soundbars zijn er inmiddels in heel veel varianten: grote, lange, smalle, dikke, uitgebreide, handige, minder handige, goedklinkende maar ook apparaten die slechter klinken dan de tv zelf. En, er zijn goedkope soundbars van enkele tientjes, maar ook dure soundsbars tot wel 3000 euro. Bekijk ook onze verschillende top 4 lijstjes van soundbars, zoals populaire of best geteste.

Figuur 1: een typische soundstand en een typische soundbar met subwoofer

Stap 2: Hoe verbind ik de soundbar met mijn televisie?

De soundbar of soundplate verbind je in verreweg de meeste gevallen met je tv of je tv-decoderkast via een digitale kabel. Dat kan een via optische kabel of met een HMDI-kabel. Handig aan het gebruik van een HDMI-kabel is dat de tv via deze kabel extra signalen verstuurt zodat de soundbar bijvoorbeeld tegelijkertijd met de tv aangaat. Let wel: dat werkt alleen bij televisies van hoogstens enkele jaren oud (zie hieronder).
Vaker wordt daarom gebruik gemaakt van de optische verbinding. Minpuntje is dan dat de soundbar en tv vaak alleen met de eigen afstandsbedieningen aan en uit kunnen worden gezet. Maar weet dat er ook aardig wat soundbars zijn die je zo kunt instellen dat ze ook reageren op de belangrijkste functies van de afstandsbediening van de tv.
In het algemeen geldt: hoe luxer de soundbar, hoe meer digitale- en ook analoge aansluitingen die vaak heeft. Die zijn bedoeld voor het aansluiten van randapparatuur zoals een spel-computer, cd-/muziekspeler, of ook wel een USB-stick.
Sluit je vaak dit soort apparaten aan, let dan wel op dat al die aansluitingen en knoppen bij sommige soundbars moeilijk bereikbaar zijn.

Figuur 2: verschillende soorten aansluitingen
TipZoals gezegd, niet alle televisies met een HDMI-aansluitingen ondersteunen de mogelijkheid om de soundbar automatisch te laten reageren op het aan/uitgaan van de televisie of het veranderen van het volume. Dat geldt alleen voor televisies die een HDMI-aansluiting hebben met het ARC-logo. ARC staat voor Audio Return Channel, wat niet meer betekent dan dat de televisie niet alleen signalen via HMD ontvangt, maar ze ook terugstuurt over de HDMI-kabel naar het aangekoppelde apparaat. Veel televisiefabrikanten gebruiken daarvoor hun eigen termen, zoals SIMPLINK (LG), VieraLink (Panasonic) of TV Sound Connect (Samsung).
Figuur 3: soundbar met opzichtige luidsprekers

Stap 3: Is het handig om zelfde merk te kopen als mijn tv?

Bij het uitzoeken van een soundbar is het verleidelijk te kiezen voor hetzelfde merk als de televisie zoals een Samsung soundbar of een Sony soundbar. Het voordeel is dat één afstandsbediening dan vaak voldoende is om beide apparaten te bedienen. Een ander voordeel is dat kleur, breedte en design dan op elkaar zijn afgestemd. Zo je dat al belangrijk vindt, want design en harmonie zijn heel persoonlijke zaken.
Je kunt zeker ook wel voor een ander merk kiezen zoals een Sonos soundbar, een JBL soundbar of een Bose soundbar: de meeste soundbars passen qua vormgeving, breedte en kleur prima onder een tv van een ander merk. Vaak reageert de soundbar ook op de basiscommando's zoals het aan en uitgaan van de tv en op het harder of zachter zetten van het geluid.
Een extra reden om voor een ander merk te kiezen is dat veel hifi-fabrikanten dan misschien geen tv’s maken maar zelf wel brood zien in de productie van soundbars van hoge kwaliteit.

Stap 4: Hoe weet ik welke soundbar goed klinkt?

Als je besloten hebt welke soort soundbars of soundplates het beste bij jouw tv passen, dan komt het moeilijkste: hoe weet je of de soundbar een mooi -en dus ook beter- geluid geeft.
Daar kunnen we maar één advies over geven: dat zul je zelf moeten ervaren. Ga dus -als je in de gelegenheid- bent luisteren naar de soundbar die je op het oog hebt. Of, nog makkelijker: bekijk reviews van verschillende soundbars.
En dan merk je al snel dat de ene fabrikant kiest voor een koel of juist warm geluid, de ander vooreen bombastisch geheel (ideaal voor actiefilms) en weer een ander voor een gedetailleerd geluid (waardoor muziek beter tot z’n recht komt).
Een ander tip is om je te verdiepen in de specificaties van verschillende soundbar. Daar valt best wel iets aan af te lezen over de kwaliteit van het geluid. Heeft het apparaat bijvoorbeeld grote luidsprekers (natuurwetten bepalen dat heel kleine luidsprekers moeite hebben met lagere tonen). Of, heeft de soundbar een groot dynamisch bereik, uitgedrukt in decibellen (wat iets zegt over hoe gedetailleerd het geluid is)? Of, wat is het totale muziekvermogen, uitgedrukt in Watts?
Let wel: streef je naar geluid dat de hifi-norm haalt, dan spendeer je al snel honderden euro’s aan een heel goede soundbar. En, natuurlijk begrijpt iedereen dat de kans groter is dat een dure en goed uitgevoerde soundbar beter klinkt dan een goedkoop, zacht plastic ding.

Figuur 4: soundbar met opzichtige luidsprekers
TipDe meeste soundbars ondersteunen multikanaals geluid -zoals Dolby Surround of DTS. Maar in de praktijk kunnen al die luidsprekers die dicht op elkaar zitten in een soundbar natuurlijk nooit echt ruimtelijk geluid geven. Hoogstens geven ze een nagebootst extra breed stereogeluid. Ook wel virtueel surround genoemd. Vaak kun je de mate waarin het geluid ruimtelijk klinkt ook nog wel aanpassen. Maar, wil je ten volle genieten van geluid dat van alle kanten komt, overweeg dan een homecinema-systeem in plaats van een soundbar of soundplate.

Stap 5: Wat is het voordeel van een soundbar met een subwoofer?

Veel soundbars -zowel de goedkopere als de duurdere- worden geleverd met een zogenoemde subwoofer: een losse kast waarin eigenlijk alleen maar één grote luidspreker zit. Vaak zijn subwoofers draadloos en kun je ze plaatsen waar je maar wilt.
Heb je een bepaalde soundbar op het oog, kijk dan of er een subwoofer bij wordt geleverd; zo niet, overweeg dan zeker de aanschaf zo’n aparte subwoofer. Ze zijn namelijk bedoeld om de allerlaagste bas-tonen te laten horen… én te laten voelen. Zoals drums, explosies, zware stemmen en geluiden.
Een goede subwoofer zorgt voor een grote verrijking van je luisterervaring zowel bij muziek als bij actievolle fims. Besef wel dat veel van die lage tonen ver dragen cq. doordreunen waardoor ze ook bij de buren of in aangrenzende ruimten zijn te horen.Overigens, overweeg je de aanschaf van een soundplate dan zul je zien dat het (sub)woofergedeelte vaak al ingebouwd is. Dat kan ook makkelijk omdat de soundplate bestaat uit een grotere kast.

Stap 6: Wat voor extra’s kan ik verwachten bij een soundbar?

Heb je wat extra geld over voor je soundbar, dan heb je de keuze uit allerlei extra mogelijkheden. Sommige soundbars zijn namelijk complete av-systemen. Andere kunnen zelfs bluray-discs afspelen of hebben ‘n radiotuner.
De meeste soundbars zijn ook voorzien van Bluetooth. Daarmee kun je heel makkelijk en snel draadloos muziek streamen van je smartphone of tablet. Voor sommigen kan de soundbar in die zin dus een vervanging zijn van de hifi-set. Soundbars met deze optie zijn er al vanaf honderd euro.
Sommige duurdere soundbars zijn vaak ook aan het internet te koppelen, soms zelfs draadloos via wifi. Dat maakt het mogelijk om de geluiden van muziek of video op het internet of je eigen thuisnetwerk af te spelen via de soundbar. Een soort smart-soundbars dus.

Figuur 5: twee heel verschillende subwoofers
.