Volg ons
Bekijk de video
Koopgids spelcomputers
Koopgids spelcomputers

In 6 stappen een nieuwe spelcomputer

vrijdag 19 april 2013 door Koen Helder

Al sinds de jaren zeventig is de spelcomputer onderdeel van onze huiskamers. En waar games ooit bestonden uit een paar bewegende pixels, zijn dit ondertussen adembenemende 3D-avonturen geworden. Maar ook de manier waarop we games spelen, is door de jaren heen veranderd. Net als het publiek dat achter de spelcomputer plaatsneemt.

Dus of je nu 15, 35 of 65 jaar oud bent: een beetje hulp bij het aanschaffen van een spelcomupter kan geen kwaad. En daarom geven wij hieronder de belangrijkste feiten en tips voor het kopen van een spelcomputer.

Spelcomputer vergelijkenWil je een spelcomputer kopen? Raadpleeg dan ons overzicht van de beste spelcomputers van Nintendo, Sony of Microsoft. We hebben een unieke expertscore enhonderden gebruikersreviews.

spelcomputers

#1: Wat is een spelcomputer?

 

Maar laten we even bij het begin beginnen, want wat is nu eigenlijk een spelcomputer? Onder dit begrip scharen wij de spelcomputers die je thuis op een televisie aansluit en die je bestuurt met een meegeleverde controller. Over de draagbare varianten vind je in dit artikel niks terug (meer informatie daarover vind je in onze koopgids over ‘handhelds’). Omdat de meest recente spelcomputers allemaal via HDMI op de tv zijn aan te sluiten, kan het lonen om een televisie in huis te hebben die hiermee is uitgerust voor de beste beeldkwaliteit. 

Een spelcomputer is tegenwoordig echter meer dan een apparaat om games op te spelen en biedt vaak vele extra’s. Denk aan de mogelijkheid om dvd’s of blu-rays af te spelen en de online services en ondersteuning. De spelcomputers van Nintendo, Sony en Microsoft zullen in dit artikel aan bod komen, omdat zij momenteel de dienst uit maken in spelcomputerland. Hoe dat zo is gekomen, lees je hieronder.

#2: Opkomst van de spelcomputer

Atari 2600 Begin jaren zeventig verschenen de eerste spelcomputers op de markt, maar de eerste echt succesvolle editie kwam pas tegen het einde van dat decennium in de vorm van de Atari 2600. Daarmee luidde Atari de eerste generatie spelcomputers in. Toch is het niet deze gameconsole die de meeste mensen zich herinneren als ‘de eerste’. Daarvoor maken we een sprongetje in de tijd naar 1985, als Nintendo op de proppen komt met het Nintendo Entertainment System (NES). Vanaf dit moment is Nintendo een gevestigde naam binnen de spelcomputerwereld en dat zal het tot vandaag de dag blijven.

Nintendo, Sony en Microsoft
Nintendo lijkt tien jaar lang ongenaakbaar en duldt in dat tijdsbestek slechts geringe concurrentie van Sega en Atari. Totdat Sony in 1995 de PlayStation uitbrengt. Het is een van de eerste succesvolle spelcomputers, die spellen van een cd’tje leest. Jarenlang maken de twee elektronicagiganten de dienst uit. Tot Microsoft in 2002 de Xbox op de markt brengt. Sindsdien zijn het Nintendo, Sony en Microsoft waar we uit kunnen kiezen wanneer we een spelcomputer willen aanschaffen.

MerkenAlle drie de merken hebben sinds de lancering van hun eerste model diverse nieuwe versies uitgebracht. Elk model kent vernieuwingen, soms groot en dan weer beperkt. Momenteel zitten we in de overgang van de zevende naar de achtste generatie spelcomputers. Voor Sony, Microsoft en Nintendo aanleiding hun spelcomputers grondig aan te pakken.

We zetten hieronder per fabrikant de spelcomputers op een rij die reeds op de markt zijn verschenen, maar kijken ook naar wat we van die 8e generatie mogen verwachten.

#3: De spelcomputers van Microsoft

Microsoft was met de originele Xbox slechts een paar jaar actief op de spelcomputermarkt, toen de Amerikaanse fabrikant de Xbox 360 lanceerde. Niettemin schuwde Microsoft bij deze opvolger geen innovatie en introduceerde een aantal unieke vernieuwingen, waarmee een voorspong op de concurrentie werd genomen.

Xbox 360

Voor het eerst werd een spelcomputer standaard geleverd met een draadloze controller en verschenen bovendien verschillende varianten van het apparaat, bedoeld voor verschillende gebruikers. Met de introductie van Xbox Live werd online gamen vanzelfsprekend. De Xbox 360 is op moment van schrijven ruim zeven jaar op de markt. In die periode is het apparaat in verschillende vormen en edities verschenen. Momenteel wordt het losse apparaat in de volgende vormen aangeboden:

Xbox 360 controllerGrafisch sterk
De Xbox 360 speelt games af vanaf een dvd. De maximale resolutie waarin games op de tv kunnen worden weergegeven, is 1080p, ook wel Full HD genoemd. Dit zorgt ervoor dat games er prachtig uitzien. De controller voor de Xbox 360 ligt erg prettig in de hand. Hij is voorzien van vier richtingstoetsen, vier actietoetsen, vier schouderknoppen en twee analoge sticks. Ook zit een trilfunctie ingebouwd.

Groot gameaanbod
Het aanbod aan games voor de Xbox 360 is ontzettend groot en beslaat vrijwel alle genres. De doelgroep loopt dan ook aardig uiteen: van kinderen tot volwassenen. Het aanbod voor de allerkleinsten lijkt het meest gering. Wie kiest voor de spelcomputer van Microsoft heeft bovendien toegang tot een paar juweeltjes van exclusieve games, waaronder Dead or Alive, Fable, Forza Motorsport, Gears of War en Halo.

De spelcomputer van Microsoft kent een kleurrijk, toegankelijk en overzichtelijk hoofdmenu dat makkelijk te navigeren is. In een oogopslag is informatie over games en bevriende Xbox-gebruikers terug te vinden. Het apparaat stelt de gebruiker ook in staat een eigen ‘Xbox-poppetje’ aan te maken en deze naar eigen wens te customizen. Let op: dit kan alleen wanneer je als gebruiker betaalt voor een bepaalde online service.

Betaalde online service
Xbox Live geeft de gebruiker toegang tot allerlei online features. Daarvoor is een verbinding met internet nodig. Er zijn twee verschillende Xbox Live abonnementen, waarvan er een betaald is (Xbox Live Gold) en de ander gratis is (Xbox Live Silver). Het gratis abonnement is erg beperkt en stelt de speler bovendien niet in staat om games online te spelen met of tegen anderen. En juist het online games is razend populair bij het gros van de gamers. Met het Xbox Live Gold-abonnement kan dit wel. Hiermee krijgt de gebruiker tevens toegang tot onder meer (video)chat, groepschat en een Facebook- en Twitteraccount. Een jaarabonnement op deze service kost ongeveer 37 euro.

Kinect
Als antwoord op de Nintendo Wii, de spelcomputer die het motion controlled gaming introduceerde, kwam Microsoft eind 2010 met Kinect. Kinect is een add-on voor de Xbox 360 in de vorm van een camera die bewegingen van de speler herkent en dit vertaalt naar de game. Het unieke hieraan is dat het lichaam van de speler dient als controller en dat je dus niks in je handen hoeft te hebben om een game te besturen. Kinect heeft gezichtsherkenning en kan meerdere spelers van elkaar onderscheiden. De functie zit echter niet in de Xbox 360 ingebouwd, maar is dus een los aan te schaffen add-on.

Op moment van schrijven kost het apparaat 100 euro (voor actuele prijzen, check onze prijzenpagina). Ook zijn de Xbox 360 en Kinect als bundel verkrijgbaar.

Van de Kinect hebben we ook een aparte videoreview.

Sterke punten Xbox 360          Zwakke punten Xbox 360            
Grafisch sterkSlechts voorzien van dvd-speler  
Groot gameaanbodOnline service is betaald
Fijne controller 
Goede online service 
Relatief goedkoop 
Kinect is leuke add-on 

Xbox 720
Xbox 360 De Xbox 720 is de enige console uit de achtste generatie waar we nog helemaal niks van weten. De spelcomputer van Mircrosoft is namelijk nog niet eens officieel aangekondigd en tot die tijd houdt de fabrikant de lippen stevig op elkaar. De kans bestaat dat de spelcomputer niet eens Xbox 720 gaat heten. Terwijl er officieel nog niks bekend is, gonst het van de geruchten op internet. Het ene is wat aannemelijker dan het andere, maar een kern van waarheid schuilt er vaak genoeg in. Wij zetten een aantal geruchten op een rijtje:

 • Qua hardware wordt de Xbox 720 uitgerust met een 1,6 GHz processor, een Radeon videokaart en 8GB aan RAM-geheugen. Dit is gelijk aan de specificaties van de PlayStation 4. Een bevestiging blijft achterwege.
 • De kans is groot dat de nieuwe generatie Xbox wordt uitgerust met een Blu-ray speler. De Xbox 360 was slechts voorzien een dvd-speler, maar gebruikers konden een hd-dvdspeler als hardwarematige add-on los aanschaffen, waardoor hd-dvd’s konden worden afgespeeld. Het was toen nog de vraag wat de opvolger van de dvd zou worden: hd-dvd of blu-ray. Microsoft gokte verkeerd, want blu-ray is de standaard geworden. We mogen verwachten dat Mircrosoft hiervan heeft geleerd.
 • Een nieuwe versie van Kinect zou zomaar een grote rol kunnen spelen tijdens de aankondiging van de nieuwe Xbox. De originele Kinect was uniek, tof om mee te spelen en bovendien succesvol [LINK]. Dus waarom hier niet op voortborduren? Mogelijk wordt de nieuwe versie opnieuw als losse add-on aangeboden, maar wellicht zit de technologie al in de spelcomputer verwerkt.
 • Tevens gaan er verontrustende geruchten dat de Xbox 720 alleen bespeelbaar is wanneer deze met internet is verbonden. Dit om piraterij en doorverkoop van tweedehands spellen te voorkomen. Het eerste is begrijpelijk, het tweede te belachelijk voor woorden. Het betekent dat een bepaald spel slechts op één Xbox-spelcomputer is te spelen. Jouw versie van FIFA 15 meenemen naar een maatje die het spel niet op zijn Xbox 720 heeft, heeft dus geen zin. Je zou het er immers niet op kunnen spelen. We hopen dat dit gerucht niet waar is.
 • Wat de Xbox 720 moet gaan kosten, is nog onduidelijk. Geruchten over een prijs van rond de 350 euro doen de ronde, alhoewel dit een beetje wishful thinking lijkt. Zeker wanneer de nieuwe Kinect-technologie in het apparaat wordt ingebouwd, kan dit de prijs aardig opdrijven.
 • Grote kans dat de nieuwe Xbox spelcomputer dit jaar nog in de winkel ligt. Nintendo heeft de achtste generatie spelcomputers namelijk al ingeluid met de Nintendo Wii U, die eind november 2012 verscheen. Bovendien heeft Sony de PlayStation 4 al aangekondigd voor later dit jaar. Wil Microsoft niet een te grote achterstand oplopen ten opzichte van haar concurrenten, dan zou de Xbox 720 eind dit jaar, uiterlijk begin 2014 moeten verschijnen. Wij zetten ons geld op eind november 2013, zodat het apparaat nog massaal kan worden aangeschaft voor de feestdagen.

#4: De spelcomputers van Nintendo

Nintento WiiEen jaar na de introductie van de Xbox 360, kwam Nintendo met de Wii: een spelcomputer waarmee Nintendo het ineens over een heel andere boeg gooide. Er werd niet zozeer geïnnoveerd op gebied van specificaties - daardoor blonk het apparaat qua grafische prestaties bepaald niet uit - maar Nintendo introduceerde een nieuwe en unieke manier van gamen.

Nintendo Wii
Die manier van spelen, kennen wij sindsdien als motion controlled gaming. Bewegingen die de gebruiker met de controller maakt, worden geregistreerd door een sensorbalkje en vervolgens vertaald naar bewegingen op het scherm. Het was nieuw, uniek, sloeg in als een bom en Nintendo veranderde met de Wii het gaminglandschap voorgoed. Jammer genoeg bedierven de slechte graphics en irritante gameplay vaak het feestje, maar daarover zo meer.

De Nintendo Wii is verkrijgbaar vanaf €140,-.

Voor de familie
Dankzij motion controlled gaming en het gameaanbod spreekt deze spelcomputer vooral de familie aan. Bij de Nintendo Wii kunnen opa en kleinkind samen een virtueel spelletje spelen dat voor beide geschikt is. Door een sensorbalkje op of onder de televisie te plaatsen, worden de bewegingen van de controller, de Wii Remote, geregistreerd. Dat maakt het mogelijk om via bewegingen virtueel te zwaaien met een tennisracket, te meppen met een honkbalknuppel of een strike in de huiskamer te gooien.

Wii spelenOpgedrongen
Dit is ook de grote kracht van de Wii. Een spel spelen door de juiste bewegingen te maken, klonk bijna futuristisch, maar Nintendo kreeg het voor elkaar. Bij bepaalde spellen past deze manier van spelen dan ook uitstekend, maar soms is een traditionele controller fijner. Door de Wii Remote een kwartslag te draaien kan hij min of meer gebruikt worden als ‘normale’ controller. Min of meer inderdaad, want op de Wii Remote zijn slechts de vier richtingstoetsen en drie actieknoppen aanwezig. Vaak wat te weinig is tijdens het spelen. Door de Wii Remote als normale controller te gebruiken, gaat bovendien het unieke onderdeel van de Wii een beetje verloren, namelijk het besturen door bewegingen te maken. Daarom werd dat laatste evengoed in veel games geïmplementeerd, ondanks dat dit lang niet altijd fijn speelt. Zo krijgt de speler het een beetje opgedrongen.

Grafisch zwak
Daar komt dus bij dat Nintendo vergat het apparaat een beetje kracht mee te geven, waardoor het qua grafische prestaties vanaf het eerste moment achterloopt op de concurrentie. Dat wordt in sommige gevallen opgelost door spellen een cartoony uiterlijk mee te geven. Maar wanneer er op zoveel mogelijk realisme wordt gemikt, schiet de Wii duidelijk tekort. De games die multiplatform worden uitgegeven, doen op de Wii aanzienlijk onder voor die op de gameconsoles van de concurrenten.

Verschrikkelijk veel add-ons
Degene die zo nu en dan liever een ‘ouderwetse’ controller in handen heeft, werd al gauw de mogelijkheid geboden deze er los bij aan te schaffen. Daarnaast kwam Nintendo met nog veel meer hardwarematige add-ons , die de speler tijdens het gamen kan gebruiken. Veelal accessoires waarvan het nut in twijfel kan worden getrokken, maar ook een paar absoluut bruikbaar en misschien zelfs noodzakelijk.

 • De ‘nunchuck’, een onderdeel dat aan de controller kan worden gekoppeld. De nunchuck is vereist om bepaalde games te kunnen spelen. Kost €20,-.
 • De ‘ouderwetse’ controller. Handig en bruikbaar, maar kost momenteel ook nog wel twee tientjes.
 • De Wii Remote Plus, een opzetstukje voor de controller waardoor bewegingen nog secuurder worden overgenomen. Eveneens €20,-.

Mario Mario
Een spelcomputer van Nintendo betekent ook een handjevol typische Nintendotitels die de plank zelden mis slaan. Zo zijn voor op de Wii fijne games te vinden als New Super Mario Bros Wii, Mario Kart Wii, Super Smash Bros en The Legend of Zelda. Voor de gemiddelde Nintendo-fan genoeg reden om ook deze spelcomputer aan te schaffen. Daarnaast lijken er voor deze console meer echt kindvriendelijke titels te verschijnen dan op de gameconsoles van de concurrenten.

Sterke punten Nintendo Wii                                  Zwakke punten Nintendo Wii
Motion controlled gamen werkt goedGrafisch zwak
GoedkoopMotion controlled gamen voelt soms opgedrongen
Tijdloze NintendotitelsMultiplatform games het slechts opt de Wii
Backwards compatibleSlechte online service
 Bepaalde onderdelen los aanschaffen
 Controller werkt op batterijen

Nintendo Wii U

Sinds 30 november 2012 ligt de Nintendo Wii U, als opvolger van de Wii, in de schappen. Het is de eerste spelcomputer van de achtste generatie. Daarmee heeft de Nintendo Wii U een jaar voorsprong op de concurrentie. In vergelijking met de originele Wii is de Wii U een flinke stap voorwaarts. Zeker op grafisch gebied, want de spelcomputer toont beelden nu in Full-HD kwaliteit. Daarnaast heeft de Wii U het motion controlled gamen gedeeltelijk afgeschud, hoewel de originele Wii-controller nog wel te gebruiken is op de Wii U.

Innovatiedrang
Tegelijkertijd lijkt Nintendo de innovatiedrang allerminst los te hebben gelaten. De nieuwe controller is uniek met een groot touchscreen in het midden. Dat biedt allerlei nieuwe manieren om een game te besturen en kan tegelijkertijd ook op talloze wijzen ondersteunend werken. Ook heeft Nintendo aardig gesleuteld aan de online service, zodat het zich ook op dat vlak eindelijk kan meten met de Xbox 360 en PlayStation 3.

Zorgen
Toch zijn er genoeg dingen aan de Nintendo Wii U die ons zorgen baren. We moeten immers concluderen dat de Wii U op een aantal gebieden nu pas doet wat de PlayStation 3 en Xbox 360 al jaren deden. Neem nou de graphics: die zijn nu dan wel gelijk aan die van de concurrenten, maar in hoeverre raken deze straks alweer achterhaald wanneer de nieuwe spelcomputers van Sony en Microsoft verschijnen? Bovendien speelt de Nintendo Wii U spellen af van bepaalde Nintendo-discs in plaats van dvd of blu-ray, waardoor een dvd of blu-ray kijken onmogelijk is.

Voor meer informatie, bekijk de volledige review van de Nintendo Wii U.

Sterke punten Nintendo Wii UZwakke punten Nintendo Wii U                      
Eindelijk HD graphics voor Nintendo spelcomputer

Graphics zullen achterhaald zijn wanneer
opvolgers PS3 en Xbox 360 verschijnen

Fantastische nieuwe controller met touchscreenLange laadtijden bij menunavigatie
Echte NintendotitelsGeen dvd/blu-rayspeler
Ook wat meer op de hardcore gamer gericht 
Goede online service 

#5: De spelcomputers van Sony

Sony introduceerde de Playstation 3 veel later dan de Xbox 360 en de Nintendo Wii. Dat resulteerde voor de Japanse fabrikant in een achterstand op de verkoopranglijsten. Maar in de jaren die daarop volgden, werd deze achterstand op de Xbox 360, gezien als de grootste concurrent, omgebogen in een voorsprong. Reden daarvoor zijn onder meer de kracht van de Playstation 3 en de ingebouwde blu-ray speler, zeker bij de lancering een echte noviteit.

PlayStation 3

Niettemin had de opvolger van de PlayStation 2 een stroeve start. De oorzaak daarvan was tweeledig: de Playstation 3 was flink aan de prijs en gameontwikkelaars hadden moeite met de hardware, waardoor echte system sellers in eerste instantie uit bleven. Maar naar mate de tijd vorderde, de games beter werden en de prijs verder zakte, verging het de PlayStation 3 steeds beter. En vergaat het de spelcomputer nog steeds goed.

PlayStation 3Blu-ray
Dat pittige prijskaartje tijdens de release van de spelcomputer, viel overigens wel enigszins te verantwoorden. Het kwam voornamelijk vanwege de blu-rayspeler die de PlayStation 3 rijk is. Destijds kostte een losse blu-rayspeler zelfs meer dan de gameconsole. Dat maakte de Playstation 3 tevens interessant voor niet-gamers.

Momenteel is de PlayStation 3 verkrijgbaar in verschillende versies:

De controller van de PlayStation 3 heet DualShock 3: een lichte, oplaadbare controller die goed in de hand ligt. Hierop aanwezig zijn onder meer vier richtingstoetsen, vier actietoetsen, vier schouderknoppen en twee analoge sticks. De controller kan trillen en de zogenoemde ‘sixaxis technologie’ zorgt er voor dat het draaien en kantelen van de controller door de PlayStation 3 wordt herkend.

Ruim gameaanbod in uitstekende kwaliteit
Ten tijde van de release waren er nauwelijks titels verkrijgbaar die je naar een PlayStation 3 deden hunkeren. Dat is nu wel anders met exclusieve pareltjes als Uncharted, God of War, Killzone en Metal Gear Solid.
Net als de Xbox 360 geeft de PlayStation 3 games weer in Full HD-kwaliteit. Omdat de PlayStation 3 voorzien is van een blu-rayspeler worden games uiteraard op blu-raydiscs gedrukt. Dat heeft als voordeel dat er altijd genoeg ruimte is voor een spel op een schijfje. Daarnaast speelt het apparaat ook films op blu-ray af en zijn 3D-films, dankzij een softwarematige update, ook geen probleem. Daar heb je dan natuurlijk wel een tv voor nodig die beelden in 3D kan weergeven [LINKEN].

Gratis online
Wie zijn spellen online wil spelen, doet dat op de PlayStation 3 altijd gratis. Een spelletje met of tegen anderen spelen, kost je dus niets. Er worden geen verschillende abonnementen aangeboden en iedere gebruiker heeft toegang tot dezelfde features, hoewel dit per continent nog wel kan variëren. In vergelijking met de Xbox 360 is de online service wel iets kariger, omdat de mogelijkheden tot het luisteren van muziek en het bekijken van films een stuk minder uitgebreid zijn. Toch biedt Sony met de PlayStation Store een prima online winkel waar vele extraatjes in de vorm van trailers, demo’s en spellen kunnen worden gedownload.

Spelcomputer vergelijkenWil je een spelcomputer kopen? Raadpleeg dan ons overzicht van de beste spelcomputers van Nintendo, Sony of Microsoft. We hebben een unieke expertscore enhonderden gebruikersreviews.

PlayStation Move
Net als Microsoft besloot Sony een eigen variant op het motion controlled gaming te bedenken: PlayStationPlayStation Move Move. Maar waar Microsoft met de Kinect iets nieuws en unieks introduceerde, leek Sony simpelweg een kopie van de Nintendo Wii te maken. De speler houdt één of meerdere controllers in de hand om een spel te spelen. De bewegingen die met deze controller(s) worden gemaakt, worden geregistreerd door een cameraatje en verschijnen praktisch zonder vertraging op het beeld.

Voordeel van de PlayStation Move ten opzichte van de Nintendo Wii is dat de camera beter bewegingen kan herkennen en van elkaar kan onderscheiden dan het sensorbalkje van de Wii. Daarnaast zijn de graphics van de PlayStation 3 natuurlijk een stuk beter. Aan de andere kant is het weinig uniek of vernieuwend en is de PlayStation Move met 60 euro een prijzige add-on. En voor dat geld heb je niet eens alle onderdelen voor de Move in huis, maar moet je voor 30 euro daar nog de navigation controller bij aanschaffen die je nodig hebt om bepaalde games te kunnen spelen. Tel daar de prijs van een spel bij op en je komt uit op een bedrag waar je een complete Nintendo Wii van kunt kopen.

Bekijk hier de volledige review van de PlayStation Move.

Sterke punten PlayStation 3             Zwakke punten PlayStation 3        
Grafisch sterkDuurste van de drie
Blu-rayspelerPlayStation Move is matige add-on
Groot gameaanbod 
Gratis online service 
Fijne controller 

PlayStation 4

Op 20 februari 2013 kondigde Sony tijdens een persconferentie de langverwachte PlayStation 4 aan. De elektronicagigant vertelde veel en liet veel zien, behalve de spelcomputer zelf. We weten van alles over de hardware, de nieuwe controller en andere nieuwe features, maar niemand heeft de Playstation 4 zelf nog gezien. Hieronder een opsomming van de dingen die we wel zeker weten.

 • De PlayStation 4 wordt een krachtig apparaat dat zestien keer sneller moet zijn dan de PlayStation 3. De spelcomputer wordt uitgerust met onder meer acht x86-64 AMD Jaguar CPU cores, een next-gen Radeon videokaart en 8GB aan GDDR5-geheugen.
 • De controller voor de PlayStation 4 kent wat vernieuwingen. Hoewel hij qua design veel op zijn voorganger lijkt, hebben de analoge sticks en schouderknoppen en kleine metamorfose ondergaan. Ook zit er een klein touchpad op de voorkant van de controller en zijn de start- en selectknop verdwenen. Deze lijken te zijn vervangen door een share- en optionknop.
 • De blu-ray speler in de PlayStation 4 is sneller dan die van zijn voorganger. Helaas zal hij niet in staat zijn om de PlayStation 3 blu-raydiscs te lezen. Hetzelfde geldt voor PlayStation 1- en 2-spellen. Wel is er een streaming service aangekondigd die dit later alsnog mogelijk moet maken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, moet nog blijken.
 • De levensduur van de PlayStation Move wordt ook verlengd. Vooral de nieuwe PlayStation Eye springt in het ‘oog’ vanwege een aantal nieuwe functionaliteiten. Het apparaat bestaat nu uit twee groothoeklenzen die in staat moeten zijn de spelers onderling en van de achtergrond te onderscheiden. Ook moeten stem- en gezichtsherkenning mogelijk zijn. Het is onduidelijk of deze add-on standaard wordt meegeleverd of dat de gamer deze los moet aanschaffen.
 • Sony mikt ook (eindelijk) op meer synergie tussen haar verschillende apparaten. Zo moet het nu vanzelfsprekend zijn om beelden naar de PlayStation Vita te streamen, zodat games ook hierop kunnen worden gespeeld. Maar ook smartphones en tablets van Sony kunnen dienen als tweede scherm en zo ondersteunend werken tijdens het spelen. Dat kan momenteel op de Nintendo Wii U dankzij het touchscreen op de controller van die spelcomputer ook. Sony lijkt hier dus slim op in te spelen.

#6: Dus welke spelcomputer moet je nou kopen?

spelcomputers Oké, dat was een heleboel informatie, maar welke spelcomputer is dan voor jou geschikt? En kun je het beste vandaag nog naar de winkel rennen om er een te kopen of is het raadzaam te wachten op de spelcomputers die later dit jaar verschijnen? Het is voor aanschaf van een spelcomputer in ieder geval een goed idee om even bij jezelf na te gaan wat voor gamer je bent of voor wie je het apparaat aanschaft.

Nintendo Wii als familieconsole
Voor de allerjongsten is de Nintendo Wii wellicht de beste optie, omdat het gameaanbod het meest op de jongere gamer is gericht. De Wii is bovendien de spelcomputer die het motion controlled gamen naar onze huiskamers bracht en dat bovendien met verve deed. Dankzij add-ons voor de Xbox 360 (Kinect) en PlayStation 3 (Move) kan dat nu ook op de spelcomputers van de concurrenten, maar daarvoor moet je het onderdeel er dus los bij aanschaffen. Dankzij het gameaanbod en de unieke manier van spelen, is de Nintendo Wii geschikt voor de hele familie en bovendien veruit de goedkoopste in aanschaf. Houd er wel rekening mee dat de graphics en online service nogal te wensen overlaten en dat de spelcomputer ondertussen behoorlijk achterhaald is. De Nintendo Wii lijkt dan ook op zijn laatste benen te lopen.

Xbox 360 vs. PlayStation 3
De Xbox 360 en PlayStation 3 ontlopen elkaar niet gek veel. Vanwege de vergelijkbare graphics, het gameaanbod en gameplay zijn de twee qua speelervaring vergelijkbaar, het verschil zit in de details. Voordeel van de PlayStation 3 is de blu-ray speler en de gratis online service. De Xbox 360 is dan weer iets goedkoper en heeft een mooie en toegankelijke interface. Voor de uitgebreide online service moet wel betaald worden. Voor zowel de Xbox 360 als de Playstation 3 valt wat te zeggen om hem aan te schaffen. Hier gaat het om persoonlijke voorkeur en wil je nou graag met of tegen je vrienden online spelen, dan kan dat alleen als iedereen dezelfde spelcomputer heeft. Voor welke spelcomputer je ook kiest, je valt je zowel bij de Playstation 3 als de Xbox 360 geen buil.

Nintendo Wii U (of toch een Xbox 360/PlayStation 3)?
Wil je absoluut het nieuwste van het nieuwste? Dan is de Nintendo Wii U wellicht de spelcomputer voor jou. Mooie graphics, goede line-up van games en een fantastische controller. Nintendo durfde opnieuw te innoveren en kwam met een spelcomputer op de proppen die momenteel op bepaalde onderdelen uitblinkt. Het is vooral de controller die hem wat specialer maakt dan de Xbox 360 en PlayStation 3, maar het gemis van een dvd- of blu-rayspeler kan tevens doorslaggevend zijn in de keuze: koop ik momenteel een Xbox 360/PlayStation 3 of een Nintendo Wii U? Grafisch gezien ontlopen de spelcomputers elkaar niet veel en je kunt op alle drie prima online gamen. De Nintendo Wii U is wel de duurste van de drie.

Of toch nog even wachten?
De overgang van de zevende in de achtste generatie spelcomputers maakt de keuze er niet makkelijker op. Een belangrijke vraag is: nu kopen en gelijk gamen of even geduld hebben en vervolgens jaren vooruit kunnen met de nieuwste spelcomputer?

De Xbox 720 en PlayStation 4 zijn straks het nieuwste en waarschijnlijk het beste wat je kunt krijgen. Loeisnel en met de mooiste graphics die spelcomputers er ooit uit hebben weten te persen. Mark Rein, vicepresident van het onafhankelijke Epic Games, vergeleek bijvoorbeeld de PlayStation 4 onlangs met ’s werelds beste gaming-pc. Vooral vanwege het grote werkgeheugen – waarschijnlijk ook aanwezig op de nieuwe Xbox - zal de Playstation 4 in staat zijn tot grafische hoogstandjes. Dus ben je echt op zoek naar een eenmalige investering, dan kan het wellicht lonen om te wachten tot later dit jaar wanneer in ieder geval de PlayStation 4 te koop is. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de Xbox 720. Dat maakt de keuze niet gemakkelijk, maar een ding is nu al duidelijk: beter en mooier wordt het naar alle waarschijnlijkheid voorlopig niet meer.

Spelcomputer vergelijkenWil je een spelcomputer kopen? Raadpleeg dan ons overzicht van de beste spelcomputers van Nintendo, Sony of Microsoft. We hebben een unieke expertscore en honderden gebruikersreviews.