Koopgids: een tablet kopen

Door: redactie-besteproductnl | 18 april 2013 16:04
Koopgids met tips voor het kopen van de beste tablet of iPad
Goede tablet kopen: tips en advies

Stap 1: Hoe groot moet mijn tablet zijn?

De belangrijkste keuze die je moet maken, is de grootte van het scherm. Wil je een groot, middelgroot of een klein scherm? De kleinste tablets hebben een formaat van 7 inch, grote tablets een formaat van 12 inch. Uitschieters naar zelfs 18 inch daargelaten. Welke je moet kiezen, hangt erg af waarvoor je hem wilt kopen.

7-8 inch (Perfect voor op reis)

Een tablet met een 7 inch scherm is licht en in combinatie met zijn formaat daarom zonder problemen overal makkelijk mee naartoe te nemen. Hij is vaak ook goedkoper dan de grotere varianten. Bekijk alle 7 en 8 inch tablets op BesteProduct.nl.

9-10 inch (Het allround formaat)

Grotere schermen zijn mede door hun gewicht een stuk minder makkelijk mee te nemen. Ook zijn ze vaak duurder dan de kleinere varianten. Het grote voordeel is dat je veel fijner films en tijdschriften kunt bekijken. Verder gaat het tikken van mailtjes en andere documenten fijner op een groot scherm. Als je denkt dat je een tablet hoofdzakelijk thuis gaat gebruiken, kun je over het algemeen beter kiezen voor een groter scherm. Ook de resolutie is belangrijk, hoe hoger deze is, hoe scherper het scherm zal zijn. Bekijk alle 9 en 10 inch tablets op BesteProduct.nl.

12+inch (Zakelijk gebruik)

De héle grote jongens! Voor de meeste consumenten veel te groot, maar voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik kan het interessant zijn. Ideaal voor het bekijken van multimedia, documenten en presentaties. Bekijk alle 12+ inch tablets op BesteProduct.nl.

Stap 2: Welk besturingssysteem moet mijn tablet hebben?

Als je er eenmaal over uit bent hoe groot je tablet moet worden, is het belangrijk om te beslissen hoe je hem wilt besturen. Dat besturen van je tablet gaat via een besturingssysteem, net zoals dat werkt bij een gewone computer. Bij een tablet kun je grofweg kiezen uit drie besturingssystemen:

Android (Google)

Android is op dit moment het meest gebruikte besturingssysteem. Android is door Google ontwikkeld en heeft als grote voordeel dat je veel dingen kunt aanpassen omdat het een ‘open besturingssysteem’ is. Als je met een gezin een Android-tablet wilt gebruiken, gaat dit ook erg eenvoudig. Je kunt namelijk meerdere gebruikers toevoegen, die allemaal hun eigen voorkeuren en applicaties kunnen hebben. Ook kun je met Android goed multitasken. Dit houdt in dat je makkelijk tegelijkertijd bijvoorbeeld een film kunt kijken en een mailtje kunt tikken. Android heeft Google Play waar je veel apps kunt downloaden, evenals apps die speciaal voor tablets gemaakt zijn. Een nadeel van Android is dat veel tablet-fabrikanten de vrijheid hebben om hun eigen software standaard in Android te installeren, waardoor er soms veel applicaties op je tablet zittendie je helemaal niet wilt en je tablet onnodig langzaam maken.

iOS (Apple)

Een ander zeer populair besturingssysteem is iOS van Apple, wat op alle Apple iPads tablets draait. Dit systeem heeft als grote voordeel dat het erg gebruikersvriendelijk is. Zelfs kinderen van 4 jaar kunnen hier erg makkelijk mee werken. iOS ziet er op elke tablet, in tegenstelling tot een Android tablet, hetzelfde uit. Apple houdt alles zelf in de hand. Dit heeft als grote voordeel dat de tablets geen overbodige apps hebben en dat de tablets over het algemeen net iets vloeiender navigeren en werken dan Android tablets. Dat is tegelijkertijd ook een nadeel: iOS is een gesloten omgeving. Dit betekent dat er niet veel aan te passen is en dat Apple erg streng is met het goedkeuren van apps. Op dit moment heeft iOS het grootste aanbod op het gebied van tablet apps. iPads zijn over het algemeen wel een stuk duurder dan Android tablets.

Windows 10 (Microsoft)

Net als op de pc heeft Windows een besturingssysteem voor op de Windows tablet, namelijk Windows 10. Precies dezelfde naam als Windows op de PC en het besturingssysteem op de tablet werkt dan ook identiek. Je kunt dus dezelfde programma’s op je tablet en pc draaien. In feite draag je een volwaardige pc met je mee. Een groot nadeel is wel dat de app store relatief klein is.

Stap 3: Hoe kan ik mijn data opslaan en hoeveel heb ik nodig?

Ben je van plan om veel films op je tablet te downloaden, als je bijvoorbeeld een lange reis gaat maken? Of koop je een tablet omdat je het spelen van zware games leuk vindt? Dan is het belangrijk dat er voldoende opslagcapaciteit op je tablet aanwezig is. Hoeveel heb je nu nodig? Als je alleen op Youtube filmpjes wilt bekijken en gamen niet zo interessant vindt, dan kan 16GB al genoeg zijn (al is 16GB tegenwoordig behoorlijk krap). Wil je op reis graag die toffe serie bekijken en zware games spelen, dan heb je meer opslagcapaciteit nodig. Je hebt dan twee opties.

  • Je koopt een tablet met bijvoorbeeld 32GB aan geheugen.
  • Je koopt een tablet die de mogelijkheid heeft om het geheugen van je tablet uit te breiden door middel van een microSD of microSDHC kaartje. Dit heeft in de eerste plaats als voordeel dat het goedkoper is dan de aanschaf van een tablet met standaard meer geheugen. Daarnaast kun je de kaartjes wisselen, waardoor je op reis een onbeperkt aantal aan HD films of games kunt meenemen. Let op: lang niet alle tablets hebben een aansluiting voor een microSD of microSDHC-kaart. Bij iPads is het geheugen bijvoorbeeld niet uitbreidbaar.

Belangrijk: 16 GB is eigenlijk geen 16 GB!
Ook je besturingssysteem neemt een flink deel van je geheugen in beslag. Koop je bijvoorbeeld een iPad met 16GB aan opslag dan heb je niet 16GB aan opslag voor je apps, films en muziek. Sterker nog, er blijft minder dan 8GB van over! Een iPad kun je niet uitbreiden met extra geheugen, dus daar zul je het dan echt mee moeten doen. Je installeert wat apps, je download een filmpje en wat muziek en verhip… je geheugen zit al vol!

Het is daarom sterk aan te raden om voor minimaal 32 GB aan opslagruimte te kiezen, je loopt anders al snel tegen de maximale capaciteit aan. Bij tablets met uitbreidbaar geheugen weegt dit argument iets minder zwaar, maar het is nog steeds verstandig om voldoende GB op je interne opslag vrij te hebben.

Stap 4: Hoe moet mijn tablet op het internet kunnen?

Dan is er nog de vraag: wanneer moet jouw tablet op het internet kunnen? Je hebt in principe twee keuzes:

Wifi

Ga je de tablet voornamelijk thuis, op kantoor, of in hotels op vakantie gebruiken? Dan is de kans groot dat je meer dan genoeg hebt aan een tablet die alleen op internet kan via wifi. Met gratis wifi-punten in de trein, op terrassen en verschillende andere plekken kun je hier al veel kanten mee op.

4G

Wil je toch niet afhankelijk zijn van wifi, dan heb je de mogelijkheid om een tablet te kopen waarin je een SIM-kaart kunt stoppen. Om te kijken of een tablet deze mogelijkheid heeft, moet je zoeken naar het 3G, of 4G compatible logo. Met 4G kun je tegenwoordig net zo snel internetten als via wifi. Let op, je moet dan wel het juiste abonnement afsluiten, net zoals bij je mobiele telefoon. Tevens moet je 4G-dekking hebben. Controleer op 4gdekking.nl welke provider bij jou in de buurt dekking heeft.

Stap 5: Welke aansluitingen moet mijn tablet hebben?

Tablets hebben verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met andere apparaten

  • Een hoofdtelefoon ingang om muziek en films mee te kunnen beluisteren.
  • Een micro USB of lightning port aansluiting om je tablet ip op te laden en eventueel om een harde schijf/digitale camera/mobiele telefoon op aan te sluiten.
  • Bluetooth, om draadloos verbinding te maken met je laptop, telefoon, of stereo set, zodat je draadloos muziek kunt afspelen.
  • HDMI-uitgang, Je kunt zo je tablet direct aansluiten op je tv set, om foto's, video's of zelfs games af te spelen.

Vind je een of meerdere van deze aansluitingen belangrijk, zorg er dan voor dat je beoogde tablet deze ook heeft.

Stap 6: Tips voor kopen van een tablet

Tot slot hebben we nog een paar tips die je wellicht helpen bij het kiezen van de juiste tablet.

  • Vind je het belangrijk dat je tablet heel snel is, let er dan op dat er in je tablet een snelle processor zit.
  • Wil je lekker in bad of onder de douche je tablet gebruiken? Of wil je geen hartverzakking krijgen als je tablet buiten op tafel al een uur natregent? Kies dan voor een tablet die waterdicht is en zelfs onder water kan.
  • Wil je ook kunnen tekenen op je tablet en hem kunnen gebruiken voor werk, kies dan voor een redelijke groot tablet met een pennetje (ook wel stylus genoemd). De iPad Pro is hier bijvoorbeeld speciaal voor ontwikkeld.
  • Vind je het tikken op een beeldscherm irritant, dan kun je ervoor kiezen om een extern keyboard erop aan te sluiten.

Stap 7: Hoeveel moet ik uitgeven aan een tablet?

Dan nog even iets over de prijs. Tablets kun je kopen van ongeveer 50 tot 1500 euro. Het grote prijsverschil zit hem voornamelijk in de opties, het geheugen en de en de bouwkwaliteit van de tablet. Over het algemeen geldt dat de duurdere tablets ook betere specificaties aan boord hebben. De goedkope tablets van onder de 200 euro zijn vaak van de onbekendere merken, zijn minder snel en van goedkopere materialen gebouwd. Ze kunnen echter wel prima voldoen aan de eisen die jij stelt. Sluit deze dus zeker niet uit. Vergeet niet dat je de oudere modellen van bekende merken vaak ook voor een leuk prijsje kan scoren. Dit kan zeker interessant zijn.

Wil je weten wat de beste tablets zijn, vergelijk de tablets in de ranglijsten op BesteProduct.nl. Wij testen zelf de meeste tablets en verzamelen daarnaast de reviews van andere experts en consumenten