Volg ons
Koopwijzer

Wifi-thermostaten: uitleg plus overzicht van Essent, Nuon en Eneco

door

De nieuwste trend bij CV-thermostaten is de wifi-thermostaat. Hiermee kun je op afstand via een tablet en smartphone de temperatuur in je huis regelen. Met name de energieleveranciers hebben deze slimme thermostaten omarmd en bieden ze aan tegen gereduceerd tarief om nieuwe klanten te werven of als service naar bestaande klanten. Maar wat is een wifi-thermostaat? Wat zijn de verschillen tussen de E-thermostaat van Essent, de Eneco Toon en de Nuon E-thermostaat? En wat zijn de alternatieven?

Essent e-thermostaat
Wifi-thermostaten zijn handig en kunnen je geld besparen zoals deze E-thermostaat van Essent.

Wat doet een wifi-thermostaat?

Wifi-thermostaat via computer en app

Een wifi-thermostaat verschilt in de basis niet van een gewone klokthermostaat. Je stuurt met de thermostaat je CV-ketel aan en bepaalt daarmee hoe warm het wordt in huis. Net als bij een klokthermostaat kun je per dag de temperatuur en tijdstip instellen. Doorgaans met een planning per week. De thermostaat zorgt er dan voor dat het lekker warm in huis is als je thuiskomt.

Wifi-thermostaat vooral handig bij onregelmatige dagen

Als je aan een weekinstelling voldoende hebt, is de aanschaf van een wifi-Thermostaat niet nodig. Wijk je nog wel eens af van je dagelijkse patroon of wil je op afstand meer controle, dan is een wifi-Thermostaat een uitkomst. Als je op onregelmatige tijden thuis komt, kun je gemakkelijk vanuit de auto de verwarming alvast een paar graden hoger zetten. En kom je later thuis, dan is het zonde van de energie en geld als het 20 graden in je huis is. Je kunt dan de cv-ketel later laten inschakelen.

Wat zijn de voordelen van een wifi-Thermostaat?

De wifi-thermostaat heeft diverse voordelen ten opzichte van een conventionele of klokthermostaat.

  • Bediening is gebruiksvriendelijk en gaat eenvoudig.
  • Je verwarming staat nooit meer aan als er niemand thuis is. Dus kun je energie en dus kosten besparen.
  • Het is altijd lekker warm in huis (als je ten minste niet vergeet de temperatuur hoger te zetten als je naar huis rijdt)
  • Sommige apps geven ook een actueel inzicht in je verbruik. Zo kun je scherp in de gaten houden hoeveel energie je verbruikt.
  • Veel wifi-thermostaten hebben standaard luxe opties zoals een bewegingssensor.

Wat zijn de nadelen van een wifi-Thermostaat?

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn zeker ook nadelen, die je goed moet afwegen voordat je een E-thermostaat aanschaft.

  • Zonder smartphone of tablet heeft een e-thermostaat geen toegevoegde waarde.
  • De meeste wifi-thermostaten werken doorgaans alleen op het besturingssysteem iOS (Apple) en Android. Met een BlackBerry of WindowPhone-toestel heb je er dus niets aan.
  • E-thermostaten zijn prijziger dan een gewone klokthermostaat. (Veel energieleveranciers, zoals bijvoorbeeld Essent, hebben echter acties waardoor je als (nieuwe) klant aanzienlijke korting krijgt).
  • Als je smartphone uitvalt, kun je de thermostaat niet op afstand besturen. De thermostaten zijn gelukkig vaak ook in te stellen via het beeldscherm van de thermostaat en via de computer.
  • Een wifi-thermostaat is niet op elke cv-ketel aan te sluiten. Zeker bij oudere ketels moet je dit goed checken.

Overzicht wifi-thermostaten Energieleveranciers

De drie grote energieleveranciers van Nederland: Essent, Eneco en Nuon bieden alle drie een wifi-thermostaat aan. In de basis kunnen ze hetzelfde, maar qua functionaliteiten en prijs zijn er zeker verschillen. Hieronder vind je een overzicht:

Essent E-thermostaat Eneco Toon Nuon E-thermostaat
Essent E-thermostaatEneco ToonNuon E-thermostaat
Fabrikant wifi-thermostaat ICY Quby en Prodrive Honeywell
Verwarming regelen
Temperatuur per vertrek instelbaar
Bewegingssensor
Lichtsensor
CV-regeling OpenTherm, kan dus nagenoeg alle CV-ketels aansturen. OpenTherm, kan dus nagenoeg alle CV-ketels aansturen. OpenTherm, kan dus nagenoeg alle CV-ketels aansturen.
Modulerend
Bediening
Draadloos bedieningsscherm
Bediening via smartphone of tablet Ja, app voor iOS en Android Ja, app voor iOS en Android Ja, app voor iOS en Android
Instellen klokprogramma op afstand
Handmatig te bedienen Ja, ook klok instellen voor hele week Ja, ook klok instellen voor hele week Ja, niet mogelijk om klok in te stellen voor hele week
Leverbare kleuren Zwart/wit Wit Wit
Meten en schakelen
Inzicht stroom- en gasverbruik Nee, tegen betaling wel uitbreiding mogelijk met E-inzicht Nee, tegen betaling wel uitbreiding mogelijk met E-manager
Kosten
Leveren Alleen klanten Alleen klanten Iedereen
Kosten geen klant Nvt nvt €199
Kosten bestaande klant €149 (€100 korting op winkelwaarde) - Gratis Toon + installatie bij 4 jaar Ecostroom en Aardgas
- €120 voor Toon plus gratis installatie bij EcoStroom en AardGas 2 jaar
- €120 voor Toon en €75 voor installatie bij EcoStroom en Aardgas
€199
Kosten nieuwe klanten Gratis bij driejarig contract. Idem als bij bestaande klanten. €199
Abonnementskosten Geen €3,50 €2,95
Meer informatie Bekijk de pagina over de E-thermostaat bij Essent Bekijk de pagina over Toon bij Eneco. Bekijk de pagina over de Nuon E-thermostaat

Alternatieve E-thermostaten

Wil je niet vastzitten aan een energieleverancier maar wel gebruik maken van een wifi-thermostaat dan kun je ook zelf een wifi-thermostaat aanschaffen. Hieronder vind je een overzicht van enkele interessante wifi-thermostaten.

Nest

Wifi-thermostaat: Nest Learning Thermostaat

Volgens ons de mooiste E-thermostaat die je kunt kopen. Behalve dat de thermostaat er zelf zeer fraai uitziet, zijn de graphics van de apps prachtig. Dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien de Nest is ontwikkeld door Tony Fadell, die ook wel vader van de iPod wordt genoemd. Fadell werkte tussen 2001 en 2008 voor Apple en was daar verantwoordelijk voor het succes van de bekende muziekspeler. Dat Nest potentie heeft, is ook Google opgevallen. Dat heeft Nest onlangs ingelijfd. Een nadeel van de Nest: deze wifi-thermostaat kun je in Nederland niet zo kopen. Dat kan alleen in Amerika. De systemen in Nederland en de VS zouden te veel verschillen om hem hier te kunnen gebruiken. Wij hebben echter al diverse reviews gelezen van Nederlanders die hem met succes hem geïnstalleerd. Als je de Nest wil aanschaffen, kun je dat doen via Amazon.com. Misschien een beetje een gok en terugsturen voor garantie zal ook niet eenvoudig zijn. Maar ach, wie mooi wil zijn...
Prijs: $250,- bij Amazon.com.
Meer informatie: op de site van Nest vind je meer informatie over de Nest Larning Thermostaat

Next e-thermostaat
De wifi-thermostaat van Nest. Met de temperatuur in Fahrenheit (72 graden Fahrenheit = 22 graden Celsius)

Honeywell

Wifi-thermostaat: Evohome

De bekendste fabrikant van thermostaten is Honeywell. In de ranglijst met beste thermostaten van BesteProduct heeft Honeywell een flink aantal modellen. De Evohome is het paradepaardje van Honeywell bij de wifi-thermostaten. De jarenlange ervaring van Honeywell komt duidelijk tot uiting in de Evohome. Deze wifi-thermostaat heeft namelijk diverse uitgebreide functies. Zo is met de Evohome in elke kamer de temperatuur apart in te stellen. Kan apart radiatoren en zelfs vloerverwarming aansturen. Heeft een zelflerende aanwarming voor een groot aantal ruimten. Dit betekent dat het systeem zichzelf aanleert hoeveel hij moet stoken om het precies op het ingestelde moment op de juiste temperatuur heeft. En zo zijn er nog meer features.
Prijs: €270,-
Meer informatie: bekijk de pagina van Honeywell met meer informatie over de Evohome

Honeywell e-thermostaat
De Evohome van Honeywell heeft aan functies en features in elk geval geen gebrek.

Nefit

E-thermostaat: Nefit Easy

Nefit is een bekende fabrikant van ketels en heeft zich sinds vorig jaar ook begeven op het pad van de wifi-thermostaten. De eerste versie heet: Easy. Dat moet dus wel gemakkelijk werken. De functies van de Easy waren bij de lancering nog beperkt, maar Nefit is drukdoende in 2014 het aantal mogelijkheden fors uit te breiden.
Welke functionaliteiten wanneer komen, hebben ze in een keurig overzicht van de Easy gezet.
Prijs: €250,-
Meer informatie: Op de website van Nefit vind je meer informatie over de Nefit Easy.

Nefit e-thermostaat
De Nefit Easy wifi-thermostaat is eenvoudig in gebruik ook door het beperkte aantal functies. Misschien dat ‘less’ in dit geval ook ‘more’ is.
.