Alles over digitale camcorders

Door: redactie-besteproductnl | 19 februari 2009 17:21
Informatie - over de prijs, werking en de gebruiker van de digitale camcorder

De eerste stapjes van je kind in beeld brengen. Wie wil dat nu niet? Metbehulp van een digitale camcorder gaat dat tegenwoordig heel gemakkelijk. Demeesten werken volgens het principe ‘plug en play’. Filmen, kabeltje erinstoppen en uploaden naar je computer. Klaar is Kees, zou je zeggen. Maar welkete kiezen?De consument verdrinkt in mogelijkheden, soorten en types van de videocamera. Daarom helpt BesteProduct.nl je op weg.Index
1.Wat kost een digitale camcorder?
2.De techniek van een digitale camcorder
3.HD-filmen of niet?
4.De digitale camcorder en zijn gebruiker
5.Het merk van de digitale camcorder
6.Digitale camcorders vergelijken en kopen


1. Wat kost een digitale camcorder?

Digitale camcorders (of: videocamera’s) zijn er in allerlei prijsklassen. Een handzaam model met weinig megapixels en optische zoom is er al tussen de tweehonderd en driehonderd euro. Deze zijn makkelijk in gebruik, maar hebben weinig opties. Ook de beeldkwaliteit is vaak aan de lage kant. Betaal je iets meer, dan bestaat er al snel de mogelijkheid om te filmen in High Definition en zijn er een hoop aan te passen instellingen.

Wil je (semi-)professionele films maken, dan moet je al gauw denken aan bedragen tussen de twee- en drieduizend euro.

Met alleen de aanschaf van een camera ben je er nog niet. Draagtassen, statieven, (mini-dv)bandjes:het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden bij de koop.Overigens is het hebben van een snelle computer met veel werkgeheugen gewenst, als je zelf je filmpjes wil monteren.

Interne links
Ranglijst met de beste digitale camcorders
Het vind je een actuele lijst met de beste digitale camcorders volgens deskundigen. Bovenin het menu kun je kiezen in welke prijsklasse je toestel moet zitten en aan welke eisen hij moet voldoen.

Artikel: De beste camcorders van dit moment
Artikel: Met alleen een videocamera ben je er niet

Externe links

2. De techniek van een digitalecamcorder

Hoe goed een digitale camcorder is, ligt aan een aantal factoren. Centraal staan de kwaliteit van de sensor en de lens. Samen bepalen ze de scherpte van je opname. Daarnaast zijn functies als optische zoom en beeldstabilisatie belangrijke gebruiksvriendelijke functies.

Het opslagmedium van de videocamera’s kan nogal verschillen. Opnames worden opgeslagen op een tape (MiniDV) op een dvd of tegenwoordig zelfs een Blu-raydisc. Ook hebben sommige filmcamera’s zelf een interne harde schijf. Het meest gebruikte type is echter nog steeds het aloude bandje. Ook daarin is verschil in kwaliteit zichtbaar:het bekendst zijn de MiniDV- en DVCamtapes. Laatstgenoemde is het best van kwaliteit, maar tevens duurder.

Niet alle videocamera´s hebben tegenwoordig een zoeker meer, vaak moet je via een LCD-scherm (of: viewfinder) kijken wat je filmt. Het is dus wenselijk een redelijke scherm met een goede resolutie – vaak is 200.000 px al voldoende -te hebben. Sommige Viewfinders functioneren slecht bij tegenlicht of zon.

Afhankelijk van het type videocamera heb je verschillende mogelijkheden om je opnames over te zetten op je computer om het te monteren, of op dvd te branden. Firewire is de bekendste: dat is een DV-uitgang waarmee je met behulp van een kabeltje naar je computer de beelden overzet. Niet iedere computer heeft een Firewirekaart, dus het is wel handig om te gaan of jij dat ook hebt.

Via S-Video kun je je beelden koppelen aan een televisie, zodat je rechtstreeks vanaf je camera je opnames makkelijk kunt vertonen.

Tot slot hebben sommige handhelds en pocketcamera’s, zoals de Flip Mino en de Kodak Zi6hebben een USB-uitgang om filmpjes gemakkelijk op je notebook of pc te zetten.

Interne links
Verschillende typen camcorders
Verschillende opslagmogelijkheden voor de camcorder

Externe links
DVScene over de aanschaf van een videocamera


3.HD-filmen of niet?

Tegenwoordig doen allerlei winkels en bedrijven voorkomenalsof je niet meer om een HD-camera heen kunt. Dat valt wel mee, maar om ditgoed te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken wat High Definition preciesis. High-definition video (HDV) geeft je de mogelijkheid in een veel hogerebeeldkwaliteit te filmen, omdat het beeld bij HD is opgebouwd uit veel meerbeeldlijnen dan bij een standaardvideoformaat (dv). Daardoor zie je meer detailsen is het beeld scherper. Het is de nieuwe standaard op het gebied van filmen.Toch is de prijs nog steeds aan een redelijk hoge kant. Het is goed om voorjezelf na te gaan of het zinvol is om een HD-camera te kopen of niet.

Interne links
Wat betekent HD-filmen voor jou?
Koopgids van de digitale videocamera


Externe links
Frihost.com: een uitgebreide omschrijving van High Definition


4. De digitale camcorder en zijn gebruiker

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een camcorder moet je voor jezelf eerst nagaan waar je het apparaat voor wil gaan gebruiken. Ga je bijvoorbeeld op een lange vakantie, dan is de duur van de batterij van belang. Wil je het liefst zo min mogelijk gezeur met monteren, moet je op zoek naar een zeer gebruiksvriendelijke videocamera.

Er zijn grofweg vijf verschillende soorten filmers: de beginner, de gevorderde, de gadgetliefhebber, de serieuze hobbyist en de (semi-)professional. Wil jij weten tot welke categorie jij behoort, check dan dit artikel.

Interne links
Artikel: Welke videocamera moet ik kopen?

Externe link
Productinformatie.be: Waar moet je opletten bij de aanschaf van een camcorder?


5. De beste digitalecamcordermerken

Absolute marktleider op camcordergebied is Sony. Het Aziatische bedrijf scoort in de ranglijst van BesteProduct vooral met de Sony HDR SR11. Deze camera wordt vooral geroemd om haar beeldkwaliteit. Zowel bij daglicht als bij kunstlicht presteert deze HD-camera meer dan goed.

Grootste concurrenten zijn Canon, JVC en Panasonic. Vooral Canon scoort de laatste tijd behoorlijk met haar camera’s. Over het algemeen maken ze deer degelijke camera’s, zo bleek uit een onderzoek van consumentenmagazine Check. De Canon HR10 kreeg in Check 1 van 2009 de titel ‘kooptip’ toebedeeld.

Interne links
Ranglijst met de beste digitale camcorders

-Externe links
Officiële website van Canon
Officiële website van JVC
Officiële website van Sony


6. Digitalecamcorders vergelijken en kopen

Wanneer je een digitale camcorder wilt kopen, dien je je natuurlijk gedegen voorbereiden. Daarvoor zijn verschillende vergelijkingssites. BesteProduct.nl, de site waar je je nu op bevindt, laat zien hoe experts van vak- en consumentenbladen de videocamera’s beoordelen. Op basis van tientallen reviews wordt een gemiddeld cijfer berekend. Op Vergelijk.nl kun je producten, diensten, prijzen, portokosten en levertijden met elkaar vergelijken.Op kieskeurig.nl valt te lezen consumenten het product beoordelen.

Interne links
- Digitale camcorders vergelijken op BesteProduct.nl

Externe links
- Digitale videocamera’s vergelijken op Vergelijk.nl