HD op je camcorder, doen?

Door: redactie-besteproductnl | 3 oktober 2007 23:31
Filmen in HD-kwaliteit: wat is het en wat heb je eraan? BesteProduct geeft informatie over kopen van een camcorder met HDV en AVCHD.
Informatie over kopen van camcorder met HDV en AVCHD

3 oktober 2007 door de redactie
Filmen in HD-kwaliteit!Fabrikanten doen er in een reclameslogan alles aan om je te laten geloven dat jenu niet meer om een camera heen kunt, die in HD kan filmen. Maar is dat wel zo?Wat is filmen in HD eigenlijk? Wat heb je eraan? En de hamvraag: kopen of niet kopen?

Televisies worden al enige jaren gemaakt om HD-kwaliteit te kunnen weergeven. Langetijd was het alleen voor professionals mogelijk HD-beelden te filmen, maar daarinis verandering gekomen. Ook voor de 'gewone' consument liggen de videocamera’s metHD-kwaliteit nu binnen handbereik. Al zijn ze niet heel goedkoop. De verwachtingis wel dat de prijzen van de HDV camcorders de komende maanden en jaren snel verderdalen.

High-definition video (HDV) geeft je de mogelijkheid in een veel hogere beeldkwaliteitte filmen. Dit is eenvoudig te verklaren. Het beeld bij HD is opgebouwd uit veelmeer beeldlijnen en –punten dan bij de definition-video (DV). Je ziet daardoor meerdetails en het beeld is scherper. HD is er in twee typen: met 720 beeldlijnen enmet 1080 lijnen.

HDV en AVCHD
De meeste HD-camera's filmen in het formaat High-definition video (HDV). Recentis daar een nieuw formaat bij gekomen: Advanced Video Codec High Definition (AVCHD).Dit is onder meer ontwikkeld door Sony en Panasonic. Het grote voordeel van AVCHDten opzichte van HDV is de mogelijk om de beelden nog sterker te comprimeren zonderdat er kwaliteitsverlies optreedt. Voor HD-beelden is dit zeer belangrijk, omdatdie in vergelijking met de standaard definition-beelden (DV) veel meer ruimte inbeslag nemen.
Bij HDV wordt gebruik gemaakt van MPEG2 om de beelden te comprimeren. De kwaliteitis uitstekend, maar de bestanden zijn door de grootte alleen geschikt voor camera'smet een mini DV-tape of harde schijf.AVCHD maakt gebruikt van MPEG4. De kwaliteit van de beelden is net zo goed als bijMPEG2. Het beeld- en geluidsmateriaal wordt echter zo ver gecomprimeerd, dat debestanden op een dvd of SD-card passen.
Een nadeel heeft AVCHD wel. Voor het bewerken van de met MPEG4-gecomprimeerde beeldenis speciale software nodig. De nieuwste generatie software kan het wel aan, maarhet kan geen kwaad te checken of jouw favoriete software dat kan.
Daarnaast vraagt de bewerking flink wat rekenkracht van je computer. Voor de nieuwstepc geen probleem, maar bij de wat oudere systemen kan de processor het flink warmkrijgen. Voor de HDV-camera's geldt dit in mindere mate.
Zowel de HDV- als AVCHD-camera's hebben echter de mogelijkheid de beelden in DV-signaalnaar de computer te sturen. Dan zijn ze met de oudere software en computer gewoongoed te bewerken.

Filmen met HD is lastiger
Het grote voordeel van filmen in HD is natuurlijk de kwaliteit van het beeld engeluid. Uit testen blijkt het verschil echt groot met DV-beelden, zeker als hetom details gaat. Voor jou als filmer schuilt hierin ook direct een gevaar: elk foutjedat je met scherpstellen maakt, is duidelijk zichtbaar. Een HD-camera is veel mindervergevingsgezind. Bij het filmen met een HD-camera is het dus belangrijk dat jede tijd neemt om het beeld scherp te stellen en goed oplet of de compositie goedis.

HD op televisie
Als je prachtige beelden hebt gemaakt met je HD-camera, wil je die natuurlijk ookin HD-kwaliteit zien. Wat je daarvoor nodig hebt, is een televisie die in iedergeval HD-ready is maar het liefst full HD-beelden kan tonen. Op een scherm dat nietaan die eisen voldoet, heb je niets aan de extra kwaliteit die HD-beelden leveren.Lees hier meer informatie over HDTV, Full HD en HD-ready. De gemakkelijkste manier om de HD-beelden vanje camcorder op je televisie te krijgen, is via een HDMI-aansluiting. De hoge beeld-en geluidskwaliteit blijven dan gewaarborgd Er zijn ook AVCHD-camera's die in ditformaat opnemen op een DVD. Voordeel daarbij is dat de opgenomen beelden directin een Blu-ray-speler zijn af te spelen in de hoogste kwaliteit. De HDV- en AVCHD-camera'shebben ook de mogelijkheid de HD-beelden door te zetten naar een niet HD-televisie.Hoewel niet in HD, kun je je films wel gewoon zien.

Kopen of niet-kopen
Moet ik nu wel of geen HD-camera kopen? Veel mensen die een nieuwe videocamera willenkopen, worstelen met die vraag. Een antwoord moet ieder voor zich geven, maar hierde voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

  • De beeld- en geluidskwaliteit zijn superieur aan die van het standaard DV-formaat.
  • Met AVCHD heb je de mogelijkheid de beelden ook rechtstreeks op DVD en SD-card tezetten.
  • Beelden kunnen ook in DV-kwaliteit worden overzet op de computer of televisie. Duszijn de camera's net zo te gebruiken als DV-camera's.
  • HD heeft de toekomst, dus waarom nu nog een standaard digitale videocamera kopen.

Nadelen:

  • Een HD-camera is niet goedkoop. De prijzen dalen snel, maar zeshonderd euro benje zo kwijt.
  • Filmen met een HD-camera vraagt enige ervaring. Een HD-camera is ook niet zo vergevingsgezind.
  • Om de films in HD-kwaliteit te zien, heb je wel een HD-scherm nodig.
  • Bewerken van HD-films vraagt het nodige van de software en hardware op je computer.
Kies een artikel uit de koopgids voor camcorders / digitale videocamera's

Bronnen en meer informatie