Panasonic 3D-camcorder: gaaf, maar nog niet voor grote publiek [video]

Door: redactie-besteproductnl | 14 december 2010 14:10
De Panasonic HDC-SDT750 is 's werelds eerste 3D-camcorder voor consumenten.Het is een videocamera die zeker behoort tot de top van de normale videocamera's,aangevuld met een speciale 3D-lens. Hierdoor ben je in staat om ze
Review Panasonic SDT-750 3D Camcorder

14 december 2010 door Harold Kuepers
De Panasonic HDC-SDT750 is 's werelds eerste 3D-camcorder voor consumenten.Het is een videocamera die zeker behoort tot de top van de normale videocamera's,aangevuld met een speciale 3D-lens. Hierdoor ben je in staat om zelf 3D-filmpjeste maken en af te spelen op je TV.

Op de HDC-SDT750 schroef je een speciale 3D-lens
"3D filmen is voorlopig nog een prijzige bedoening"

Filmen in 3D met de HDC-SDT750 is geen kwestie van camera pakken, knop in drukkenen filmen maar. Je moet eerst met zorg de speciale 3D-lens op de camcorder schroevenen hem door middel van drie schroefjes kalibreren.

Dat is noodzakelijk omdat de 3D-lens eigenlijk een slechts converter is die tweelenzen bevat en de beelden omzet naar één beeld op de sensor van de camera. Ditwordt de side-by-side methode genoemd. Elke keer als je de camera gebruikt, moetje deze stappen doorlopen. Dit vergt even gewenning, maar is in verloop van tijdredelijk snel te doen.

Oefening
Filmen in 3D met de HDC-SDT750 is bijna net zoals met ieder andere camera. Er iswel een aantal zaken waarop je moet letten. Het belangrijkste is voldoende licht.Bij donkere omstandigheden daalt de kwaliteit snel en zie je veel ruis. Daarnaastis inzoomen in de 3D-stand niet mogelijk. Juist een functie die je bij een normalevideocamera veel gebruikt. Ook gezichtsherkenning werkt in deze stand niet en hetis onmogelijk in 3D foto’s te schieten.

Diepte
Om het beste 3D-effect te krijgen, is het verstandig veel diepte te creëren in dete filmen objecten. Mensen op de voorgrond geven direct een heel mooi diepte-effect.Staat iemand verder weg, dan neemt dit effect een stuk af. Tijdens het testen kreegik vaak de melding dat ik de 3D-camera te snel bewoog. Dit heeft vermoedelijk temaken met het dubbele beeld dat op de sensor komt en tijdens het omrekenen naar3D (te) veel van de processor vergt. Snelle acties filmen is dus niet voor dezeHDC-SDT750 weggelegd. Neemt niet weg dat de kwaliteit van de filmpjes verder goedis. Als je met voldoende licht filmt, is het scherp en helder. Daarnaast blijfthet natuurlijk heel gaaf om te doen.

3D-bril
Als je gefilmd hebt, wil je deze beelden vanzelfsprekend ook kunnen bekijken. Hiervoorheb je een 3D-televisie nodig. En daar zit volgens mij het grootste probleem. Defabrikanten willen ons heel graag laten geloven dat we een 3D-televisie moeten aanschaffen,maar de techniek is gewoon nog niet klaar voor het grote publiek.

Ik heb zelf meerdere 3D-televisie getest en tot nu toe vind ik het 3D-concept ooknog niet optimaal. In de bioscoop is het super, maar dan zijn de omstandighedenook optimaal. In de huiskamer is dat meestal niet het geval. Ondanks dat het beeldbij de meeste fabrikanten goed is, zie ik toch veel flikkering in de bril. Ook ishet beeld vaak nog te donker. Het bekende 'zonnebril'-effect. Tevens klagen mensenover misselijkheid bij het lang kijken naar 3D. En dan heb je nog de verplichtebril, die is duur, onhandig en vaak lelijk.

Panasonic 3D-tv
Wat betreft de Panasonic 3D-camera komt daar nog een extra hobbel bij, want de beeldenkun je alleen bekijken op een 3D-televisie van Panasonic. Niet op een televisievan een ander merk. Heb je Panasonic 3D-tv, dan heeft het dus geen zin in 3D tefilmen. En als je een mooie film in 3D hebt opgenomen, kun je hem niet meer in 2Dafspelen.

Stevige prijs
Stel dat je door bovengenoemde argumenten nog niet bent afgeschrikt, dan moet jeook nog een stevige bankrekening hebben of een echte gadgetfreak zijn. Om je vakantiefilmaan je familie te laten zien, heb je namelijk het volgende nodig: een 3D-camera(1399 euro), een 3D-televisie (vanaf 1500 euro) en voldoende brillen (100 euro perstuk). Daar komt mogelijk nog een kleine make-over van je woonkamer bij, want jemoet zorgen voor optimale omstandigheden in je woonkamer.

Conclusie
De vraag rest: voor wie is Panasonic HDC-SDT750 bestemd? Hooguit voor de echte gadgetfreakdie per se voorop wil lopen of indruk wil maken op zijn vrienden. Want hoe je hetook wendt of keert: filmen in 3D is gewoon heel gaaf. Daar is Panasonic terechttrots op. De gewone consument kunnen we maar een advies geven: koop de 3D-cameraniet. Nog iet in ieder geval. 3D heeft zonder twijfel toekomst, maar de ontwikkelingis nog niet voltooid en de prijzen zijn hoog.

Pluspunten Panasonic HDC-SDT750
+ Gave techniek
+ Overdag mooie beelden

Minpunten Panasonic HDC-SDT750
- Ga je het vaak gebruiken?
- Dure aangelegenheid
- Inzoomen niet mogelijk