Preview: Aiptek I2 3D pocketcamera

Door: redactie-besteproductnl | 6 oktober 2010 10:34
Het leek wel of je er niet bijhoorde als je op de Photokina fotovakbeurs inKeulen niet iets in je assortiment had wat 3D beelden kon schieten. Alle grote namendeden het. Ergens weggestopt tussen de grote stands vonden we o

Preview Aiptek I2

5 oktober 2010 door Ger de Gram en Dennisde Vries
Het leek wel of je er niet bijhoorde als je op de Photokina fotovakbeurs inKeulen niet iets in je assortiment had wat 3D beelden kon schieten. Alle grote namendeden het. Ergens weggestopt tussen de grote stands vonden we ook een wat mindergrote speler die 3-dimensionaal beeld naar de consument probeert te brengen. DeAiptek I2 is een geinige pocketcamera.

De Aiptek I2 is een pocketcamera met 3D camera én 3D beeldscherm
"Een pocketcamera die zowel 3D beelden kan opnemen als weergeven? Gewoon cool!"

Het apparaatje maakt voor zijn 3D-beeld gebruik van twee lenzen die een paar centimeteruit elkaar staan. Net als bijvoorbeeld de SDT750 van Panasonic simuleert het apparaatdaarmee de ogen van de mens. De twee videobeelden worden over elkaar gelegd, enziedaar: diepte in je filmpjes. Wil je dat op je tv zien, dan zal daar een flinkeinvestering aan vooraf moeten gaan. Zonder speciale 3D-televisie met bijbehorendbrilletje heb je er weinig aan. Tenzij je je filmpje op de Aiptek zelf wilt zien.

Gewoon cool
De Aiptek I2 is namelijk voorzien van een beeldscherm dat beelden in 3D kan weergevenzonder dat je daar een brilletje voor nodig hebt. Doordat er een bepaald reliefin het beeldscherm zit, komt er ook echt diepte in. Het gaat ten koste van de helderheiden scherpte van het scherm en het diepte-effect is alleen uit bepaalde positieswaar te nemen. Maar een pocketcamera die zowel 3D beelden kan opnemen als weergeven?Gewoon cool!

Van 3D naar 720p
Met een druk op de knop kun je switchen tussen 3D en 2D opnames. De kwaliteit vande 2D-opnames valt, op zijn zachtst gezegd, nogal tegen. Ook al is het 720p. Hetbeeld is pixelig en zeker als je de camera beweegt vol met strepen en vegen. Hetgeluid is ook niet om over naar huis te spreken. Een vergelijking met de JVC Picsiodringt zich op. Maar qua opnames kan de Aiptek I2 zich niet meten met populairepocketcamera's als de Kodak ZI8 of de nieuwe Flip Mino HD.


De Aiptek I2 filmt ook 'gewoon' in 2D

Conclusie
De Aiptek I2 zal zo'n 200 euro gaan kosten. Dat is wat meer dan de gemiddelde pocketcamera.Toch viel de prijs ons alles mee. Voor die 200 euro krijg je een extra dimensiewaardoor de Aiptek meteen cooler is dan al zijn concurrenten. Of het praktisch is,daar zijn de meningen over verdeeld. Of eigenlijk zijn de meningen er niet oververdeeld: een praktisch apparaat is het allerminst, maar op de beursvloer van dePhotokina was het wel één van de leukste.