Video preview: Flip Mino HD 2e gen.

Door: redactie-besteproductnl | 23 september 2010 15:05
De Flip Mino HD is in Amerika een erg populaire pocketcamera, maar in Nederland is de gadget vooral bekend onder fanatieke webloggers.De komst van de nieuwste Flip moet daar nu veranderingin brengen.

Review Flip Mino HD

23 september 2010 door Ger de Gram
De Flip Mino HD is in Amerika een erg populaire pocketcamera, maar in Nederland is de gadget vooral bekend onder fanatieke webloggers.De komst van de nieuwste Flip moet daar nu veranderingin brengen.

Broekzakformaat is haast een understatement
"De Flip Mino HD kan alleen filmen, maar doet dat extreem goed"

Eenvoud
De Flip Mino HD kenmerkt zich door zijn eenvoud. Het apparaat kan maar een ding. Filmen. En dat doet hij in 720p. bij 50 frames per seconde. That's it. Verdere specificaties zijn er haast niet te noemen. Geen fotofunctie, geen optische zoom – niets. En dat is juist de kracht van deze pocketcamera. Flip kiest ervoor een hoop dingen weg te laten. Opties maken een apparaat ingewikkeld, aldus Cisco, de fabrikant van de Flip. Of dat klopt, daarover valt te discussiëren, maar feit is wel dat de Mino HD uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid. Je drukt op de enige knop en je filmt.

Beeldkwaliteit
Het is de kunst van het weglaten.Die filosofie is ook terug te zien in de videofunctie van de camera. Het is alleen mogelijk om te filmen in 720p (1280 x 720) bij 50 fps.Bestandsformaat is MP4. Andere resoluties, daar doet Flip niet aan. Je kunt dus niet in Full HD (1080p) filmen, iets wat andere fabrikanten al wel doen. Is dat een gemis? Nee, zeker niet. Dankzij het hoge aantal frames per seconde, lopen beelden veel vloeienderdan normaal. Simpeler gezegd: het ziet er gewoon veel mooier uit.
Bovendien heeft Flip nog wat gedaan aan de beeldkwaliteit en is er een stabilisator ingebouwd.

Broekzakformaat
Je hebt dus veel minder snel last van schokkerige beelden dan voorheen, al blijft het bij een pocketcamera wel een beetje behelpen. Ook deze Mino is klein. De term 'broekzakformaat' is al een understatement. Je kunt de Mino zonder veel gedoe altijd en overal meenemen. Dat is dus prettig. En ging bij de vorige Mino dat nog ten koste van het beeldscherm, dat amper groter was dan een postzegel, heeft Cisco deze keer keurig een 2 inch 'anti-glare color display' ingebouwd.

Flipshare
De Flip Mino heeft een USB-plug aan boord, waarmee je direct filmpjes kunt overzetten naar je computer. De Mino bevat zelf interne software waamee dat gemakkelijk kan. Dat soort software is niet nieuw, iedere fabrikant van pocketcamera's heeft dat wel, zo heeft bijvoorbeeld Kodak 'de instant-sharebutton' .

Dit soort software stelt meestal niet zoveel voor.Vaak is het traag of bestaat het programma uit niets anders dan wat directe links naar sociale netwerken.'Flipshare' is echter een stuk uitgebreider. Zo is er een speciale Magic Movie Creator geïnstalleerd. Je selecteert een aantal van je favoriete clipjes, kiest een lekker deuntje, verzint een titel en vervolgens genereert de Creator een complete video. Deze kun je verzenden per e-mail, of delen via Twitter, Facebook of YouTube. Als je ervoor kiest de video te e-mailen, dan comprimeert Flipshare zelf het bestand en zet het op een speciale server. De ontvanger krijgt een directe link en kan zo de film bekijken. Het is wederom eenvoud op z'n best. Iedereen begrijp dit. Groot of klein, jong en oud.


De beeldkwaliteit van de Flip Mino HD is bijzonder goed

Geen gadget voor de nerds
Het doel van Cisco om de Flip aan de massa te brengen lijkt dus in eerste instantie geslaagd. Een 'ik snap het niet'– argument is er immers niet. Je hoeft geen gadgetnerd te zijn om de Flip Mino te willen of te snappen. Er is alleen een probleem: tegenwoordig zijn er smartphones, neem bijvoorbeeld de iPhone 4 of de Samsung Galaxy S, die al in heel behoorlijke kwaliteit kunnen filmen. Dan is het de vraag of je daarnaast nog een pocketcamera als de Flip wil hebben. Deze kan namelijk wel erg goed filmen, maar voor de rest helemaal niets.

Conclusie
Andere pocketcamera's proberen zich te onderscheiden met extra functies en mogelijkheden. Zo heeft de Sony Bloggie Touch een 12 mp-sensor, terwijl de Kodak Zi8 een externe microfoonaansluiting heeft. Cisco doet daar niet aan mee. De Flip Mino HD kan alleen filmen. En dat doet hij meer dan behoorlijk.

De Flip Mino HD is vanaf november verkrijgbaar. Een zilveren editie met maximale opnametijd van een uur zal 169 kosten, terwijl een zwarte versie met twee uur opname tijd voor 199 in de winkels zal liggen.

Pluspunten Flip Mino HD
+ Design
+ Beeldkwaliteit (!)
+ Gebruiksgemak

Minpunten Flip Mino HD
- Basic (!)