Video preview: Sony Bloggie Touch

Door: redactie-besteproductnl | 5 september 2010 04:46
Video preview van de Sony Bloggie Touch door BesteProduct

Eerste indruk: Sony Bloggie Touch

5 september 2010 door Ger de Gram en Tobias Bos
Met de slogan ‘bloggie uw leven’ probeerde Sony vorig jaar met de Bloggie MHS-PM5K een echte huis- tuin- en keukenvideocamera op de markt te zetten. In de praktijk resulteerde dit in een toestel dat z’n verwachtingen niet echt waar kon maken. De pas geïntroduceerde Bloggie Touch lijkt met een 12,8 megapixel CMOS sensor echter beterschap te beloven.

De Sony Bloggie Touch
"De camcorder heeft een groothoeklens met een maximum diafragma van f/2.8."

Dikke lens
Een erg nuttige gadget was de eerste Bloggie niet. Het belangrijkste minpunt: de beeldkwaliteit bij zowel video’s als foto’s. Misschien hadden we ook niet heel veel moeten verwachten met een 5 megapixel sensor. Sony heeft de kritiek ter harte genomen en daarom is de opvolger van de Bloggie opgewaardeerd naar 12,8 megapixels. Maar de lens is nog meer verbeterd: de camcorder heeft een groothoeklens met een maximum diafragma van f/2.8, vooral geschikt voor omgevingen met relatief minder licht.

Voor de rest heeft de Bloggie Touch natuurlijk ook dezelfde mogelijkheden als de MHS-PM5K: je kunt er mee fotograferen en full-hd mee filmen. Net als z’n voorganger heeft dit model een ingebouwde usb-poort waarmee bestanden snel overgezet kunnen worden. En zoals de naam al doet vermoeden: het apparaat werkt niet met knoppen zoals de MHS-PM5K, maar is de Touch bijna volledig touchscreen gestuurd. ’t Scherm is capacatief, waardoor het makkelijk scrollen is met de Bloggie Touch.

Beeldkwaliteit
Tot zover de specificaties, belangrijker is de praktijkervaring. Erg lang hebben we de beeldkwaliteit van de Bloggie Touch niet kunnen testen, maar wel goed genoeg om tot de ontdekking te komen dat ook de tweede generatie nog lang niet de kwaliteit levert die wordt beloofd. Allereerst: bij het opnemen van video’s stelt de Touch wat langzaam scherp. Misschien had dit met de wat donkere omgeving te maken waarin we onze testvideo’s maakten. Tegelijkertijd konden we wel de mogelijkheden van het apparaat zien: als je ‘m goed stilhoudt dan kan – uiteindelijk – de Touch prima beelden schieten.

Schokkerig
Een groter minpunt is de zoomfunctie en dat heeft verder niets met de hoeveelheid licht te maken. Zodra je gaat inzoomen op voorwerpen, wordt het beeld extreem schokkerig. Het lijkt er op dat frames ertussenuit geknipt zijn. Een gemiddelde compactcamera met een HD-filmfunctie levert dezelfde, zo niet betere zoomkwaliteit. Ter informatie: het voorbeeldfilmpje werd in 1920 x 1080 geschoten. Wat betreft de fotokwaliteit boekt de Bloggie Touch gelukkig een flinke progressie, al hoef je ook niet anders te verwachten met een upgrade van 5 naar 12,8 megapixels.

Personal Space Een leuke optie van de Bloggie Touch is dat content geüpload kan worden naar Personal Space. Dit is een nieuwe online dienst van Sony waarmee je content kunt delen. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat geïnteresseerden een mail ontvangen wanneer jij nieuwe foto’s of video’s hebt geplaatst op je Personal Space. Sony claimt dat deze service sneller werkt dan het versturen van grote bijlagen via e-mail.

Er komen twee versies van de Bloggie Touch op de markt: eentje met 4 GB en een versie met 8 GB. De camcorder moet vanaf oktober in de winkels liggen voor ongeveer 230 euro.

Pluspunten Sony Bloggie Touch
+ Handzaam
+ Fotokwaliteit verbeterd t.o.v. voorganger
+ Content makkelijk en snel te delen

Minpunten Sony Bloggie Touch
- Twijfelachtige beeldkwaliteit bij filmen
- Zeer schokkerige beelden bij gebruik zoom