Video review: JVC Picsio GC-FM1

Door: redactie-besteproductnl | 4 november 2009 20:31
Videoreview van de JVC Picsio GC-FM1, een HD-pocketcamera met dramatisch geluid, ruisgevoelige foto’s en soms wel erg donkere beelden.

Video review JVC Picsio GC-FM1

04 november 2009 door Ger de Gram
Na Kodak, Flip, Toshiba en Creative heeft nu ook JVC een HD-pocketcamera op de markt. De Picsio GC-FM1 kan in Full-HD filmen,heeft een HDMI-ingang, een speciale macrofunctie en de mogelijkheid tot het schietenvan foto's in 8 megapixel. Aan moderne specificaties dus geen gebrek. Maar na hetzien van wat filmpjes, schrok ik toch even. Alsof ik in een slecht verlicht binnenzwembadhad gefilmd.

De Picsio is esthetisch gezien niet echt geslaagd
"Voor wie is de JVC Picsio gemaakt?"

Handzame pocketcamera
De JVC Picsio is een handzame pocketcamera, voorzien van een hoogglans behuizing.Hij is beschikbaar in verschillende kleuren. Bij BesteProduct mochten we een blauweeditie ontvangen. En die is, op z'n zachtst gezegd, esthetisch gezien niet echtaantrekkelijk. Wat precies de doelgroep van de JVC Picsio is, is niet duidelijk.De meeste pocketcamera's zijn gericht op gadgetliefhebbers en (video)journalisten.Snel iets filmen, en dan direct uploaden. Een professionele blogger zal deze cameravanwege zijn uiterlijk echter niet snel gebruiken om een vlug video-interviewtjeop te nemen: het staat simpelweg te suf.

Doelgroep?!
Door het uiterlijk van de Picsio - er is een soort van zilveren laag over zijn behuizingheen geverfd - lijkt het alsof het apparaat voor de jongere generatie is gemaakt,in de leeftijdscategorie tot twintig jaar. Maar de vraag rijst of die doelgroepdaar wel op zit te wachten: die maakt immers filmpjes met zijn smartphone. En danhet liefst via het mobiele 3G-netwerk direct uploaden naar YouTube. En dat is eenprobleem: want wie gaat dit apparaat dan wel kopen?

Die zilveren glans was niet nodig geweest en had het probleem van het onprofessioneleuiterlijk opgelost. Voor de rest ziet deze pocketcamera er namelijk prima uit. Quaformaat is hij iets groter dan bijvoorbeeld de Flip Mino HD, maar hij is flink kleiner dan de Kodak Zi8. Bovendien weegt hij ook nog eens bijna niets. Echt binnenzakmateriaaldus.

Dunne toetsjes vs. dikke vingers
Haal je 'm uit die zak en wil je iets opnemen, dan is het even wennen. Het apparaatheeft zes knoppen op de voorkant, die eigenlijk allemaal voor zich spreken. Maarhet indrukken van die toetsjes is niet echt fijn. Ze zijn heel dun en met dikkevingers is dat niet handig. Zelf moest ik een stuk of drie keer drukken om 'm aante zetten. Uiteindelijk bleek het met mijn nagel het best te werken.

Je kunt filmen in vier verschillende standen: VGA, QVGA, 720p en 1080p. Zijn internegeheugen is goed voor nog geen halve minuut opnemen. Verwacht dus naast de Picsioook je portemonnee te trekken voor een SD-kaart voor onmisbaar geheugen.

USB-kabeltje
Aan de zijkant zit een USB-ingang om met behulp van een kabeltje je filmpjes teuploaden. Dat levert nogal wat gedoe op. Een pocketcamera draait om snelheid. Jeschiet een filmpje en in het eerste de beste internetcafé zet je het op YouTubeof Vimeo. Dat is in dit geval erg lastig wanneer je je USB-kabel niet bij je hebt.De bijgeleverde software is ook niet 'je van het', op mijn gloednieuwe pc liep hetmeermalen vast.
Tevens heeft de JVC Picsio een HDMI-ingang om filmpjes op je Full HD-tv te bekijken.Maar dat kun je beter laten, want de filmkwaliteit is niet zo best.

Concurrentie beter
Een vergelijking liegt er niet om. De Kodak Zi8 en de JVC Picsio zijn even oud,hebben ongeveer dezelfde specificaties en kosten allebei evenveel; ze zijn beidenin verschillende winkels voor 180 euro verkrijgbaar. Het is dus niet gek om de tweeeens even naast elkaar te leggen. De conclusie is helder: De Zi8 is gewoon beter.

Geluid ronduit slecht
Wanneer je overdag buiten een filmpje opneemt, dan is de kwaliteit van de Picsiohelemaal niet zo slecht. Hoewel wat aan de donkere kant, valt het qua ruis, eenveel voorkomend probleem op de pocketcamera, nog best mee. Maar dat zijn puur debeelden. Het geluid is echt een drama. Het lijkt alsof je in een drukke, holle ruimtestaat. Het doet direct denken aan een vol binnenzwembad. In het bovenstaande filmpjekun je direct het verschil tussen de Zi8 en de Picsio merken. Ik heb bijna alle pocketcamera's in mijn hand gehad en er was niet één die op dit gebiedzo slecht presteerde als de Picsio.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor opnames die in een enigszins donkere omgeving (lees:binnen, mits je geen tl-verlichting hebt) worden gemaakt. Volgens JVC is het grotepluspunt van de Picsio dat de framerate bij een lagere belichting gelijk blijft.Bij andere mini-camcorders, waaronder de Zi8 en de Creative Vado HD, daalt deze waardoor filmpjes schokkerig worden. Feit iswel dat je filmpje dan nog wel enigszins te bekijken is (en met wat foefjes in jemontage zelfs nog een beetje op te poetsen). Bij de Picsio GF-M1 is het ruisgevoeligen de beeldstabilisatie functioneert niet meer. Andersgezegd: de framerate blijfthetzelfde, maar het ziet er vrij lelijk uit. Zeker wanneer je een filmpje directop je 52" inch HD-tv bekijkt zul je niet blij worden.

Macro mooi, fotocamera niet
Op filmgebied is de macrofunctie wel een leuke toevoeging. Hierdoor kun je mooieclose-ups nemen. Die zien er, zeker in de buitenlucht, aardig uit. De 8 megapixelfotocamerakun je beter negeren. Hier kun je beter een willekeurige smartphone voor gebruiken.De foto's hebben veel te veel contrast, zijn ruisgevoelig en bovendien onscherp.Hieronder twee voorbeeldfoto's.


De foto's van de JVC Picsio zijn ruisgevoelig en onscherp

Conclusie
De JVC Picsio is geen goed product. Je kunt er overdag redelijke beelden mee schieten,maar doordat het geluid zó ontzettend slecht is, zijn deze bijna nooit bruikbaar.Of je moet alleen wat sfeershots willen maken, met een mooi muziekje eronder ofiets dergelijks. Maar bij weinig licht is dat haast niet eens mogelijk: daar zijnde filmpjes dan te lelijk voor.
Met het fonkelende uiterlijk moet de Picsio waarschijnlijk de Youtube-generatieaanspreken. En die heeft geen behoefte aan deze JVC, die heeft zijn smartphones.Videojournalisten die wel pocketcamera's gebruiken, kunnen beter kiezen voor eenKodak Zi8. Al is het maar vanwege de sobere, serieuzere vormgeving en het veel beteregeluid.

Pluspunten JVC Picsio
+ Handzaam
+ Lichtgewicht

Minpunten JVC Picsio
- Ik heb nog niemand kunnen ontdekken die ‘m mooi vindt
- Irritante knopjes
- Dramatisch geluid
- Ruisgevoelige foto's
- Soms wel erg donkere beelden