Video review: Kodak Zx3 Playsport

Door: redactie-besteproductnl | 28 april 2010 13:50
Videoreview en test van de pocketcamera Kodak Zx3 Playsport.


Video review: Kodak Zx3 Playsport

22 april 2010 door Ger de Gram
Outdoor is hip. Mobieltjes, fototoestellen en zelfs laptops; alles moet tegenwoordigshock- en waterproof zijn. Er zijn nog net geen krasbestendige broodroosters opde markt. Camerafabrikant Kodak doet vrolijk mee met deze wedloop en introduceerdehaar Kodak Playsport Zx3. Een pocketvideocamera waarmee je tot drie meter onderwater kunt filmen. In full HD (1080p).

De Zx3 Playsport is verkrijgbaar in meerdere kleuren
"Je kunt gerust een beetje lomp met de Zx3 omgaan"

De Zx3 Playsport is de opvolger van de Zx1, een spatwaterbestendige pocketcameramet HDMI-ingang die ook in HD kan filmen maar in een lagere resolutie (720p). Dereacties op dat apparaat waren gemengd. Sommigen vonden de gadget stijlvol en handig,anderen hekelden het gebrek aan eigen geheugen (de beelden moeten op een geheugenkaartworden gezet)en misten een USB-plug, voor het direct op de computer zetten van defilmpjes.

De discussie kan bij de Zx3 weer worden gevoerd. Nog steeds is er geen USB-pluggeïntegreerd en ontbeert het apparaat eigen geheugen, je moet een SD-kaartje erbijaanschaffen. Maar anno 2010 heeft bijna iedere computer wel een SD-cardslot en zijnSD-kaartjes goedkoop, dus of het een nadeel is, valt te bediscussiëren.

Feit is wel dat de Zx3 er heel aardig uitziet. De Zx3 is compact, heeft een rondebehuizing en de knopjes zitten precies op de goede plek. Je kunt de camera met éénduim bedienen. Dat moet dan overigens wel je rechterduim zijn, want met links ishet net even wat onhandig. Er zijn in totaal vijf knoppen en die wijzen allemaalvoor zich.

Een afspeelknop, een knop om te bepalen of je wilt filmen of fotograferen, een prullenbakjeom video's te verwijderen, eentje voor de instellingen en de traditioneel groteREC-knop. Het ziet er leuk uit en werkt prettig. De vier schroefjes moeten de Zx3een robuust uiterlijk geven, maar dat lukt niet echt: deze camera ziet er door dekleuren - hij is in meerdere edities verkrijgbaar - eerder schattig en lief uit,dan stevig en stoer. Eventueel kun je de camera met behulp van een bijgeleverd koordjeergens stevig aan vastmaken.


De Playsport ziet er niet direct stoer uit

Schokbestendig
Hoe lief en schattig ook qua uiterlijk, de Zx3 is wel degelijk stoer en kan tegeneen stootje. Hij kan vallen en gaat dan niet kapot. We hebben het meerdere kerenen van verschillende hoogte geprobeerd, maar er zit geen krasje op het apparaat.Valt de videocamera op een harde ondergrond, dan schakelt de ZX3 zichzelf automatischuit om softwareproblemen te voorkomen.

En dat is een prettige gedachte. Daardoor is de Zx3 niet alleen geschikt voor debekende outdoorfanaten als bergbeklimmers en mountainbikers, maar kan de cameraook mee op een gewone strandvakantie. Je kunt 'm zonder problemen in het zand latenvallen of er dus in zee mee filmen.

Gaan met die banaan
Die schokbestendigheid is natuurlijk mooi, maar het gaat uiteindelijk om de kwaliteitvan de filmpjes. Die is bij de ZX3 gewoon dik en dik in orde. De Kodak levert prachtigeFull HD-beelden, die beter zijn dan bij concurrerende merken als Flip en Creative.De kleuren zijn helder, scherp en vertonen alleen in donkere omstandigheden watruis. Het geluid is duidelijk, alleen soms wat aan de matte kant. Zelfs onder waterkun je best aardige beelden schieten. In helder water zijn de vissen prima te zien.Ideaal dus voor bijvoorbeeld snorkelliefhebbers.

Tegenvaller is wel de matig functionerende beeldstabilisator. Je moet nog altijdje camera vrij stil houden om een beetje leuk beeld te krijgen. Zeker in combinatiemet het lichte gewicht – de Zx3 weegt iets meer dan 100 gram – is dat niet altijdeven makkelijk. Eventueel kun je er een statiefje op aansluiten, maar daar is deZx3 niet echt voor gemaakt. Je koopt een Zx3 zodat je je op vakantie geen zorgenhoeft te maken over een logge videocamera’ met dito tas. Gewoon de Zx3 in je binnenzaksteken en gaan met die banaan.


De Zx3 heeft een beeldstabilisator maar dat is niet altijd te merken

Geen optische zoom
Nadeel is wel dat je geen optische zoom hebt, je moet het doen met 4x digitale zoom.Dat levert altijd kwaliteitsverlies op, maar dit kun je in een (eventuele) montagewel een beetje wegpoetsen. De gezichtsherkenning op het apparaat is leuk, maar vrijzinloos: voor het scherpstellen maakt het eigenlijk niets uit. Spelen met scherptedieptekan door de beperkte lens niet. Maar echt invloed heeft dat niet op de beelden heeftdat niet.

HDMI-kabel
De Zx3 bewijst zich nog maar eens wanneer je 'm aansluit op je Full HD-televisie.Het is verbazingwekkend hoe scherp de beelden op je televisie worden getoond viahet HDMI-kabeltje. Mocht je op vakantie zijn geweest en wil je je familie directwat laten zien, dan is dit de oplossing.

Geen foto's maken!
Je kunt filmen in vier verschillende standen, waaronder 720p bij 60 frames per seconde.Dat levert filmische beelden op, leuk om eens een beetje mee teexperimenteren. Er zit ook een 5 megapixelcamera op de Zx3, maar die is – net alsop het vlaggenschip van Kodak, de Zi8 – vrij beroerd. Enorm veel ruis en onscherp.Niet gebruiken dus.

Conclusie
De Zx3 is op dit moment al verkrijgbaar voor nog geen 150 euro. Dat maakt deze pocketvideocameraecht interessant. Een gemiddelde videocamera kost toch al gauw tussen de twee- endriehonderd euro. Dan heb je waarschijnlijk wel de beschikking over optische zoom,en tal van ingewikkelde instellingen en opties. Maar de vraag rijst: heb je datallemaal nodig? De Zx3 is compact, levert kwalitatief hoogwaardige beelden op enkan bovendien tegen een stootje. Voor mensen die tijdens hun vakantie niet de heletijd op hun camera willen letten, is dat veel interessanter.

Pluspunten Kodak Zx3 Playsport
+ Goede beeldkwaliteit
+ Geweldige prijs/kwaliteitverhouding
+ In zee filmen!

Minpunten Kodak Zx3 Playsport
- Foto's niet zo best
- Geen macrofunctie