Video review: Samsung HMX-U20

Door: redactie-besteproductnl | 31 augustus 2010 16:02
Video review: Samsung HMX-U20 door consumentenwebsite BesteProduct

Review Samsung HMX-U20

8 augustus 2010 door Ger de Gram
De Samsung HMX-U20 is de eerste pocketcamera met optische zoom aan boord. Dat lijkt een geweldige vooruitgang na al die digitale zoommalaise. Maar of dat voldoende is om deze pocketcamera aan te schaffen is nog maar de vraag, want er schort nogal wat aan.

De HMX-U20 is een stijlvolle pocketcam.
"De optische zoom is helaas haast niet bruikbaar"

De Samsung HMX-U20 heeft specificaties waar andere pocketcamera's jaloers op kunnenzijn.Full HD, een 7.2 megapixelsensor, diverse instelmodi en – veruit het belangrijkste – 3x optische zoom. En dat alles kost nog niet eens veel:je kunt de HMX-U20 al voor 170 euro krijgen.Tot zover weinig aan de hand. Het lijkt op het eerste gezicht een prima camera.

Human curvature op Samsung?
Het design is om te smullen. De HMX-U20 heeft een mooie glanzende behuizing, en strakke knoppen. Op achterkant zit in het midden de zoomknop die functioneert als een soort hendeltje. Druk je 'm omhoog, zoomt de camera in, druk je 'm omlaag, zoomt de camera uit. Vrij logisch.Eronder zitten zes knopjes die je gebruikt om door het menu te navigeren. Dat lijken aanraakgevoelige knoppen, maar dat zijn ze niet. Je moet ze flink indrukken, wil je een instelling wijzigen. Te flink. Het leidt tot onnodig veel irritatie.

Opvallend is de vorm. Er zit een lichte knik in de HMX-U20. Het doet sterk denken aan het door Sony Ericsson groot gemaakte 'human curvature', wat ervoor zorgt dat een product fijn in de hand ligt. In de praktijk valt dit erg mee. Je merkt er weinig van. Je houdt 'm in ieder geval niet anders vast dan andere pocketcamera's. Wel zorgt het ervoor dat je lensietsiepietsie omhoog filmt. Wellicht handig voor de kleineren onder ons, maar het verschil is zo minimaal dat je 't vrijwel kunt negeren.


De HMX-U20 is de eerste pocketcamera met optische zoom

Optische zoom: twee kwaden
De Samsung HMX-U20 onderscheidt zich met de zoomfunctie. Hij heeft 3x optische zoom met een diafragma bereik van F:3.5-6.8. De lens is dus niet van een geweldige kwaliteit, maar voor de prijs moet je daar ook niet over zeuren.De zoomlens is snelen stelt goed scherp. En dat is ook eigenlijk het enige positieve eraan. Want het objectief heeft twee grote nadelen.

1. Op het moment dat je filmt en je zoomt in, valt het geluid helemaal weg. Gelukkig is dit een pre-set. Dit valt in het menu te wijzigen en dan doet het geluid het wel.

2. Het objectief maakt enorm veel herrie. Het is alsof er een vrachtwagen met ronkende motor naast je staat. Dat klinkt misschien overdreven, maar het is echt storend.

Kortom, je moet dus kiezen uit twee kwaden: of je hebt herrie, of je hebt helemaal geen geluid. En dat maakt de optische zoom voor filmpjes dus eigenlijk onbruikbaar. In de fotografiestand kan het wellicht handig zijn (check vooral onderstaand voorbeeld), maar ook daar zit een probleem.De camera heeft namelijk een erg trage reactietijd. Soms wel een seconde of twee. Met andere woorden: het duurt heel lang voordat een foto gemaakt is. En dat zorgt, zeker wanneer je hebt ingezoomd, heel gauw voor onscherpe beelden.

De optische zoom is functioneel bij het fotograferen

Beeldkwaliteit
Sowieso is de beeldkwaliteit van de Samsung HMX-U20 niet bijzonder goed. Soms geeft het apparaat iets teveel contrast weer en bovendien heeft de camera erg veel moeite met tegenlicht. Maar overdag, als het zonnetje schijnt, kun je op zich prima filmpjes maken, in verschillende resoluties. Daar zijn er in totaal vier van: SD-formaat, twee verschillende HD-resoluties (25 fps en 50 fos) en Full HD. Handig is de smart-auto functie van de HMX-U20. Is het avond, dan herkent de camera dat en schakelt 'ie over naar de avondstand. Film je een klein object, dan selecteert de pocketcam ook daar de juist instelling voor.

Timelapse
Leuke toevoeging is de Timelapse modus, die filmt iedere 1, 5, 10 of 30 seconden een beeld. Als je dat vervolgens een lange periode doet (denk aan een uur of wat), krijg je creatieve tijjdsverschuivingen, als je de beelden versnelt afspeelt (klik vooral even). Daar kleeft echter wel een nadeel aan: je camera is constant aan het draaien en dat vreet accu. Je batterij is na een flinke timelapse eigenlijk altijd zo goed als leeg. Desalniettemin is het wel een gave optie.


TimeLapse op de HMX-U20

Geluidskwaliteit
Het geluid is niet bijzonder goed of slecht te noemen. Het is soms een beetje dof, maar dat is niet ergerlijk. Het is vrij basic. Niet zo dramatisch als de JVC Picsio, niet zo helder als de Kodak Zi8. Er ontbreekt een externe microfoonaansluiting, dus je moet het doen met 't microfoontje op de achterkant van de camera. Niet heel erg handig.

Conclusie
En misschien is dat wel de beste conclusie over de Samsung HMX-U20. Het hele apparaat is gewoon niet heel erg handig. De kracht van een pocketcamera is toch de gebruiksvriendelijkheid. En in de praktijk blijkt, door de problemen met de optische zoom en de vervelende knopjes, dat de Samsung HMX-U20 daar niet al te hoog op scoort. Timelapse en het opvallende design doen daar helaas niets aan af.

Pluspunten Samsung HMX-U20
+ Prijs
+ Design
+ Time Lapse

Minpunten Samsung HMX-U20
- Optische zoom vrijwel onbruikbaar
- Beeldkwaliteit niet geweldig
- Trage reactietijd