Videoreview: Kodak Zi8

Door: redactie-besteproductnl | 15 september 2009 12:00
Videoreview van de Kodak Zi8, een complete pocketcamera met 1080p, beeldstabilisator, gezichtsherkenning en externe microfoonaansluiting.


Video review: Kodak Zi8

15 september 2009 door Ger de Gram
"Klein genoeg voor in uw jas- of broekzak. Maar zal daar zeker niet lang blijvenzitten", kopt Kodak op de productpagina van Zi8. Met een 1080p-filmmogelijkheid,een beeldstabilisator en een externe microfoonaansluiting lijkt deze pocketcameracompleet.

De Kodak Zi8 heeft een hoogglanzen behuizing
"De externe microfoonaansluiting maakt deze camera compleet"

Uiterlijk: beter dan de Zi6
De voorganger van de Zi8, de Zi6, werd geroemd om zijn beeld- en geluidskwaliteit.Maar deze – zeer populaire – pocketcamera heeft een nadeel: hij is lomp, relatiefgroot en een vreemde, ronde behuizing. Kort gezegd: hij is nogal lelijk. De Zi8doet dat in ieder geval een stuk beter.

Hoewel nog steeds aan de forse kant, kan deze pocketcamera zonder moeite het predicaat'stijlvol' worden meegegeven. De Zi8 is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, framboosen aqua. Zijn hoogglanzen uiterlijk ziet er fris en hip uit, maar is wel gevoeligvoor vet- en vingervlekken.

Helder scherm, overzichtelijke knoppen
Op de voorkant valt – behalve een lelijke sticker (waarom toch?) – direct het lcd-schermop. Die is 2,5 inch groot en lijkt iets scherper dan die van de Zi6. Kleuren wordenhelder weergegeven en er zijn nauwelijks pixels zichtbaar. De Zi8 heeft een vijftalknoppen: een prullenbakknop, een play- en stopknop en een voor de instellingen.Om iets te wijzigen moet je gebruik maken van de grote rode button, die fungeertals een d-pad zoals we die kennen van de smartphones. Druk je 'm in, dan begin jemet filmen. Vrij logisch.

Zoals gezegd kan de Zi8 in 1080p filmen. Dat is uniek op dit moment. Concurrentenals de Flip Mino HD en de Creative Vado nemen op in 720p. Nu vraag je je af: kanzo’n cameraatje dat wel aan? Het antwoord is: ja. De beelden zijn natuurgetrouw,scherp en helder. Overdag dan, 's avonds wil het nog wel eens korrelig zijn.

Nadeel van 1080p is wel dat je geheugen er snel vol door raakt. Zo kost een minuutjefilmen al 120 mb. Aangezien de Zi8 intern slechts 128 mb heeft, is uitbreiding meteen sd-kaartje dus een must. Ga voor minstens 4 of 8 gb. Eventueel kun je ook indrie lagere resoluties filmen, waaronder in 720p met 60 fps.

Volgens Kodak bezit de Zi8 een 'Optic Image Stabilizer', wat vooral een duur woordvoor beeldstabilisator is. Dat is eigenlijk niet te merken. Nog altijd trillen jevideo's wanneer je bij wijze van spreke over straat loopt. Dat is jammer, en eengemiste kans: een pocketcamera met een degelijke beeldstabilisatie moet nog wordenuitgevonden.

Zinloze gezichtsherkenning
Nieuw is ook de gezichtsherkenning. Maar ook die werkt niet al te best: soms duurthet vier tot vijf seconden voordat de Zi8 een gezicht daadwerkelijk herkent. Daarstelt de lens dan op scherp, maar echt zin heeft dat niet: het objectief kan hetscherpstellen simpelweg niet aan. Het plaatje is eigenlijk overal even scherp.

Ideaal voor korte interviews
Groot voordeel is wel dat je een externe microfoon op de Zi8 kunt aansluiten. Hetgeluid van zo’n pocketcamera laat soms te wensen over – je hoort nogal eens omgevingsgeluid– maar met behulp van een microfoon los je dat probleem op. Zo wordt deze mini-videocameraideaal voor korte interviews.

Een andere verbetering ten opzichte van zijn oudere broer is de batterij: de Zi6maakte gebruik van twee losse batterijen, die je dan moest opladen met behulp vaneen speciale lader. De Zi8 heeft een adapter waarop je de Zi8 met behulp van usbkunt aansluiten. Scheelt een hoop gedoe.

Fotofunctie links laten liggen
Net als de Zi6 heeft de Zi8 een macrofunctie en kun je ook nog foto's schieten.Dat doet de Zi8 in 5 megapixel. Echt aan te raden is het niet: plaatjes zijn onscherp,ruisgevoelig en bovendien schiet je in een rare breedbeeldresolutie.

Eventueel is het mogelijk je filmpjes direct op je tv te bekijken, want hij heefteen HDMI-ingang en een bijgeleverde kabel. Uploaden naar je computer gaat net alsbij de Zi6 via een interne usb. Dat is allemaal niet erg ingewikkeld.

Conclusie
Bij een pocketcamera gaat het om snelheid en gebruiksgemak. Op die twee punten functioneertde Kodak Zi8 naar behoren. De gezichtsherkenning en de beeldstabilisatie mogen danwat tegenvallen: de filmkwaliteit en de externe microfooningang compenseren dat.Daardoor is de Zi8 opnieuw een topper op het gebied de pocketcamera.

Pluspunten Kodak Zi8
+ 1080p
+ Scherpe beelden
+ Externe microfoonaansluiting

Minpunten Kodak Zi8
- Nieuwe functies als beeldstabilisatie en gezichtsherkenning werken slecht
- Fotokwaliteit
- Weg met die sticker!