Videoreview: Kodak Zx1 test

Door: redactie-besteproductnl | 3 juni 2009 11:56
Videoreview van de Kodak Zx1, een degelijke pocketcamera met HDMI-aansluiting, weinig intern geheugen, 60 fps en is spatwaterproof.


Video review Kodak Zx1

2 juni 2009 door Ger De Gram
Fabrikant Kodak scoort in Nederland onder gadgetliefhebbers enorm met de Zi6.Deze HD-pocketcamera produceert scherpe beelden en is bovendien zeer eenvoudig ingebruik. Het uiterlijk laat echter te wensen over. Met de opvolger Zx1 probeert Kodak nu ook de designfreak voor zich te winnen.

De Kodak Zx1 heeft geen USB-uitgang
"De opvolger van de Zi6 is een degelijke pocketcamera"

Compact, strak en hip. Zo maar drie steekwoorden die van toepassing zijn op de nieuweKodak Zx1. Deze pocketvideocamera kan, net als zijn voorganger, filmen in 720p tot60 fps. Het glanzende design van de Zi6 is vervangen door een ruigere, mat zwartebehuizing, die bovendien spatwaterproof is. Ook is hij een stuk kleiner dan zijnoudere broer. Dit heeft wel gevolgen voor het lcd-scherm, dat gekrompen is van 2,4inch naar 2 inch.

Filmpjes dik in orde
De videokwaliteit lijkt op het oog niet veranderd: ook bij de Zx1 is het allemaalweer dik in orde. Qua kleuren en scherpte weet fabrikant Kodak hoe het moet. Overdagdan, want in het donker blijft het ook bij deze editie huilen met de pet op. Eenlampje zou op een volgende pocketcamera niet misstaan. Het geluid is daarentegenwel van een degelijk niveau en gelijkwaardig aan de Zi6.

Wel HDMI, geen USB
Als het een wedstrijd is tussen de twee broers, dan scoort de Zx1 punten doordathij beschikt over een HDMI-ingang. De Zi6 moet het slechts doen met standaard tv-out.Toch maakt deze wel degelijk kans op een overwinning, want dit apparaat heeft namelijkeen ingebouwde USB-uitgang. De Kodak Zx1 heeft dat niet en dat is een groot gemis,want pocketcamera's zijn eigenlijk handig bij de gratie van twee dingen: gebruiksvriendelijkheiden snelheid. Je wilt zo snel mogelijk een filmpje van die ene brand of dat groteongeluk maken en op YouTube zetten. Het liefst hetzelfde uur nog. Met de Zx1 isdat lastig. Je moet of eerst helemaal naar huis, of overal je usb-kabeltje mee naartoe slepen om je video te uploaden. Onhandig en niet gebruiksvriendelijk.

Geheugen
Een ander minpunt van de Kodak is het gebrek aan een fatsoenlijk intern geheugen.Met slechts 128 MB kun je maar korte tijd filmen. Het geheugen is wel uitbreidbaarmet een SD-kaartje, maar dat is niet standaard bijgeleverd. Zeker als je filmt in60fps vliegen de MB's je om de oren, dus een gigabytekaartje is een absolute must.

Slowmotion
Als je een filmpje hebt gemaakt, kun je de beelden met behulp van eenviertal knoppen in verschillende snelheden terugkijken op je lcd-scherm. Dat isvooral handig bij het doorspoelen of bij het bekijken in slowmotion. Als je eenvideo op normale snelheid afspeelt, is het geluid redelijk te horen door de kleineexterne speaker.

Opladen
Net als de Zi6 maakt de Kodak Zx1 gebruik van twee oplaadbare batterijen en een lader.Die gaan niet al te lang mee, dus het is geen gekke gedachte om een reservepaaraan te schaffen.

Conclusie
Kodak heeft in de Zx1 een aardige opvolger voor de Zi6 gevonden. Het is een degelijkepocketcamera, maar de vraag blijft: waarom heeft hij geen USB-uitgang?

Pluspunten Kodak Zx1
+ Compact
+ Stevig
+ Spatwaterproof
+ 60 fps
+ HDMI

Minpunten Kodak Zx1
- Weinig intern geheugen
- Geen USB-uitgang
- Aan de zware kant