Videoreview: Sony HDR-TG 7 VE

Door: redactie-besteproductnl | 20 augustus 2009 12:51
Videoreview van de Sony HDR-TG7VE, een stijlvolle Full HD-videocamera met 16GB aan intern geheugen en een 4 megapixel-camera.

Video review Sony HDR-TG7VE

20 augustus 2009 door Ger de Gram
Een stijlvolle Full HD-videocamera met 16 GB aan intern geheugen, een 4 megapixelcamera en ook nog eens 10 keer optische zoom. Het lijkt op het eerste gezicht allemaalheel wat. Maar de Sony TG7E mag dan flinke specificaties hebben, echt handig isdeze camcorder niet.

De chromen behuizing van de Sony HDR TG 7 ziet er prachtig uit
"Je houdt de TG 7VE vast als een pistool en dat werkt niet echt fijn"

Schokkerig pistool
Natuurlijk, met deze camcorder mag je gezien worden. De chromen behuizing maaktin combinatie met de strakke vormen een stijlvol geheel, dat bovendien ook nog eensin je broekzak past. Maar gaat gebruiksvriendelijkheid niet boven uiterlijk? Hetlogische antwoord lijkt 'ja', maar bij de TG7VE is dat zeker niet het geval. Jehoudt deze videocamera namelijk vast als een pistool. Dat heeft als voordeel dathij compacter kan zijn dan een traditionele videocamera, maar als grote nadeel datje bij gebruik nogal snel schokt. Erg vervelend; zonder een statief is het een uitdagingniet te veel te trillen. Bovendien is het bij dit apparaat helemaal niet de bedoelingom een statief te gebruiken. Hij wordt er immers niet compacter op.

Interne bediening overzichtelijk
Gelukkig is de bediening van deze Sony camcorder wel gemakkelijk. Aan de achterkant zit een grote knop, waarmeeje bepaalt of je filmpjes wilt opnemen of een foto wilt maken. Ook kun je met eendraai aan dezelfde knop in- of uitzoomen. Op het lcd-scherm kun je de beeld- engeluidsinstellingen bepalen, variërend van witbalans tot het wel of niet aanzettenvan gezichtsherkenning. Dat werkt allemaal vrij simpel en is redelijk overzichtelijk.

Aan de onderkant van deze relatief kleine videocamera zit een ingang voor het aansluitenvan het bijgeleverde dockingstation. Op dat station zitten allerlei aansluitingenom zo je filmpjes te bekijken op je lcd-scherm via HDMI, of over te zetten op jecomputer. Tevens kan hij dienstdoen als oplader.

Aardige specificaties
De overige specificaties zijn op zich aardig: 16 GB intern geheugen lijkt heel wat,maar wanneer je in Full HD filmt is dit toch al redelijk snel vol. Dit valt weluit te breiden met een Sony Memorystick. De 4 megapixelcamera is erg ruisgevoeligmaar wel een aardige toevoeging, zeker in combinatie met de flitser en de optischezoom. Je hebt de mogelijkheid om foto's te maken tijdens het filmen, maar dan isde hoeveelheid megapixels wel een stuk lager en krijg je een foto in breedbeeld.


De fotofunctie is vooral handig in combinatie met de optische zoom

'Waar was dat ook alweer?'
Een van de meest in het oog springende features is die van geotagging. De TG7VEheeft een ingebouwde GPS-ontvanger, die registreert waar je een filmpje of fotogemaakt hebt. Dat kun je zowel op het LCD-schermpje als op je computer bekijken.Erg leuk wanneer je over een jaartje of tien wat herinneringen ophaalt.

Beeldkwaliteit: haarscherp
Die herinneringen zullen in ieder geval haarscherp terugkomen, want de beeldkwaliteitvan deze videocamera is bijzonder goed. De filmpjes zijn goed van kleur alleen somsaan de fletse kant.

Qua geluid valt het een beetje tegen. De camera maakt gebruik van 5.1 Dolby Surround.Dat lijkt heel wat, maar het werkt bij deze camcorder een beetje averechts. Alsje bijvoorbeeld een gesprekje filmt en er komt buiten beeld een auto voorbij razen,dan hoor je dat iets te duidelijk en dat is voor de gemiddelde gebruiker niet echthandig. De creatieveling zal hier ongetwijfeld wat moois mee kunnen, maar die betaaltwaarschijnlijk iets meer - de TG7VE kost ongeveer 650 euro - om een meer geavanceerdecamera aan te schaffen. Temeer omdat deze Sony niet de mogelijkheid heeft om een externe microfoon aan te sluiten.

Conclusie
Toegegeven, voor de gemiddelde gebruiker heeft deze camcorder in principe allesin huis. Een overzichtelijke menustructuur, voldoende optische zoom, een redelijkefotocamera en als bonus een leuke GPS-functie. Maar 650 euro blijft wel erg veelgeld voor een camera die niet lekker in de hand ligt.

Pluspunten Sony TG 7
+ GPS
+ Beeldkwaliteit, wat flets maar wel scherp
+ Behuizing
+ Gemakkelijk in gebruik

Minpunten Sony TG 7
- Vasthouden (!)
- Geluid
- Geen externe microfoonaansluiting mogelijk
- Foto's ruisgevoelig