Bowers en Wilkins Zeppelin Air: the sky is the limit [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 21 mei 2012 13:21
Iedere productgroep heeft een eyecatcher. Een apparaat waar de rest mee wordt vergeleken. Een iPad onder de tablets, zeg maar. Bij de iPod-speakers is dat niet anders: sinds BowersenWilkins de Zeppelin introduceerde, is dat qua design en geluid een sta
Review Bowers & Wilkins Zeppelin Air


Iedere productgroep heeft een eyecatcher. Een apparaat waar de rest mee wordt vergeleken. Een iPad onder de tablets, zeg maar. Bij de iPod-speakers is dat niet anders: sinds BowersenWilkins de Zeppelin introduceerde, is dat qua design en geluid een standaard waar andere merken maar mee hebben te wedijveren. BesteProduct voelde de Zeppelin Air eens aan de spreekwoordelijke tand en kwam erachter dat deze, ondanks zijn prijs, toch wel heel mooi is.

Bowers & Wilkins Zeppelin Air

Specificaties Bowers & Wilkins Zeppelin Air

Versterkervermogen:
2 x 25 W (tweeter)
2 x 25 W (middentoner)
1 x 50 W (subwoofer)

Eenheden:
2x 25 mm (1,0 in) Nautilus™ buisbelaste aluminium dome-tweeter
2x 75 mm (3,0 in) middentoner
1x 125 mm (5,0 in) subwoofer

Frequentiebereik -6 dB bij 36 Hz en 42 kHz
Frequentieverloop 51 Hz – 36 kHz ±3 dB op referentie-as

Nominaal opgenomen vermogen 100 W
Standby opgenomen vermogen 0,8 W

Prijscirca 599 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
BowersenWilkins heeft een naam als het gaat om design. Of het nu gaat om luidsprekers, hoofdtelefoons of iPod-speakers: alles wordt uit de kast gehaald om de apparatuur een eigenzinnige vormgeving te geven. Bij de Zeppelin, waarvan de eerste versie in 2007 van de band af rolde, is dat niet anders. Ook de Air heeft zijn kenmerkende vorm van de bekende ovaalvormige ballon en is erg stijlvol afgewerkt. De Zeppelin Air is daarbij erg robuust: de gebruikte materialen voelen stevig en betrouwbaar aan en laten merken dat we hier niet met zomaar een speaker te maken hebben, maar een die in ieder geval de indruk wil werken dat het een koop is die decennia mee gaat. Het compleet symmetrische apparaat heeft in het midden een metalen beugel waar de iPod, iPhone of iPad op geplaatst kan worden. Daarachter zitten de aan/uit-knop en de volumetoetsen, de aansluitingen bevinden zich aan de achterkant. Zelfs de afstandsbediening is mooi afgewerkt, al voelt deze wel wat goedkoop aan.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Om muziek uit de Zeppelin Air te krijgen, hoef je geen hersenchirurg te zijn. Stekker erin, iPod koppelen en de muziek blaast door de woonkamer. Wil je echter een stapje verder, dan wordt het wat moeilijker. Deze Bowers en Wilkins heeft namelijk Apple Airplay, waarmee je muziek draadloos van je iPad, iPhone of iTunes kunt streamen. Blijheid troef natuurlijk, want je kunt zo je complete mediabibliotheek van je computer afspelen, maar het in gereedheid brengen van dit systeem kost wat meer moeite. De meegeleverde handleiding is duidelijk, maar je moet wel wat stappen ondernemen. Of zoals onze tot hulp geschoten systeembeheerder zei: "Steve Jobs had dit apparaat al lang uit het raam gesmeten." De bediening via de afstandsbediening is dan wel weer lekker snel en overzichtelijk.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
BowersenWilkins heeft natuurlijk een naam als het gaat om goed geluid. Het bedrijf blaast dan ook hoog van de toren als het gaat om de specificaties van de Zeppelin Air. Een 2.1-systeem, hoogwaardige klasse D versterkers, geoptimaliseerd met de Digital Signal Processing, een Flowport waarmee de turbulentie wordt gereduceerd en ga zo maar door: jawel, de technische termen vliegen ons weer om de oren. De grote vraag is echter: hoe klinkt het in de praktijk? Nou, heel erg fijn. De Zeppelin Air heeft een sound die we maar even grotesk noemen: de klanken zijn warm en helder, maar wat een power heeft dit beest! Alsof hij bij heel rustige muziek echt moet inhouden, maar bij het wat stevigere werk meteen op het gas trapt. Dat komt waarschijnlijk door de uitermate goede bas die in deze ipod-dock huist Een erg volwassen geluid dat voor kinderliedjes wat minder werkt, maar dat bijna iedere muziekliefhebber verder zal kunnen waarderen.
Extra features
Weging: 20%
Deze BowersenWilkins Zeppelin Air is uitgerust metApple's AirPlay. Daarmee kun je muziek die je op je computer hebt in iTunes draadloos streamen naar deze iPod-dock. Het is een toevoeging die erg welkom is, want zo kun je gemakkelijk bij je hele collectie digitale muziek. Het werkt ook met je iPhone of iPad. Maar we missen stiekem ook wat. Want als je toch voorbereid op de toekomst wilt zijn, is het toch wel handig als je iPod-dock muziek zou kunnen streamen via een online muziekdienst als Spotify. Bij dat soort diensten lijkt namelijk de toekomst te liggen. Deze Zeppelin Air heeft dat nog niet. Het zou ons echter niet verbazen als de volgende versie er wel mee is uitgerust.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De BowersenWilkins Zeppelin Air heeft een adviesprijs van €599,-. Dat is veel geld en koop je dan ook niet zomaar. Deze Zeppelin levert echter wel gewoon waar voor zijn geld: het geluid voor een iPod-dock echt heel erg goed en krachtig en dat horen we niet zo vaak. Daarbij is het apparaat ook gewoon heel mooi en goed te bedienen. Het is jammer dat we er nog geen Spotify mee kunnen ontvangen, maar Apple AirPlay is een goede pleister op die wonde.
Bowers & Wilkins Zeppelin Air review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De BowersenWilkins Zeppelin Air is gewoon een prachtig apparaat met een heel goed geluid en als je daar geld voor over hebt, is dit een fantastische keuze.

Nee: Wil je een dock waarmee je waar net even iets meer mogelijk mee is, zoals het luisteren naar Spotify? Of heb je niet zo veel te besteden? Ook in lagere prijsklassen zijn goede docks te vinden.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €599,00. Bekijk de actuele prijs van de Bowers & Wilkins Zeppelin Air.


Bowers & Wilkins Zeppelin Air review Testverantwoording
Getest door Paul Gersen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht