Lenco iPT-6: slaapkamervriend, oplaadmakker en ontwaakkameraad [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 20 februari 2012 22:44
De iPhone en iPod hebben de afgelopen jaren een enorme opmars als geluidsbron in de woonkamer gemaakt. Dankzij speciale docks zijn deze muziekspelers al lang niet meer alleen voor onderweg. Tot voor kort waren deze docks redelijk compact,
Review Lenco iPT-6


De iPhone en iPod hebben de afgelopen jaren een enorme opmars als geluidsbron in de woonkamer gemaakt. Dankzij speciale docks zijn deze muziekspelers al lang niet meer alleen voor onderweg. Tot voor kort waren deze docks redelijk compact, maar steeds meer fabrikanten pakken uit met grootse speakers. Wat bijvoorbeeld te denken van de Behringer iNuke Boom? Ook het van origine Italiaanse bedrijf Lenco doet een duit in het zakje met de iPT-6: een statige zuil die er niet alleen goed uit ziet, maar ook nog eens heel betaalbaar is.

Specificaties Lenco iPT-6

3D geluidseffect
FM PLL radio tuning met 20 vooringestelde zenders
12/ 24 hours LED-display met dimmerfunctie
Wekfunctie door iPod/iPhone, buzzer en FM radio
6.1 kanaals uitgangsvermogen: 6 x 10W + 1 x 20W (RMS)
Instelbare bassentreble
FM draad-antenne
Composit videouitgang

Prijscirca 200 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
Waar Lenco vroeger nog wel eens de plank missloeg met zijn soms wat goedkoop uitziende designs, heeft de fabrikant dat inmiddels gelukkig een stuk beter onder de knie. De Lenco iPT-6 is daar een mooi voorbeeld van. Deze dock is misschien niet heel uitbundig, maar de zwarte (of oranje) zuil waar de luidsprekers zich in begeven en de voet maken het wel een strak vormgegeven eyecatcher. Zet 'm in de woonkamer en je visite zal er bij binnenkomst zeker meteen naar toe lopen. Aan de bovenkant heeft Lenco een digitale klok ingebouwd en bovenop, op armhoogte, zit het bedieningspaneel en de dock voor je iPod of iPhone. Klein kritiekpuntje: dit paneel en de klok zijn niet zo mooi gemaakt als de rest van de speaker. Zo doet de vormgeving van de klok een beetje denken aan een van de tijdmetertjes van detijdreis-Dolorean uit Back To The Future, doet het kunststof van het bedieningspaneel wat goedkoop aan en is het afsluitkapje van de dock niet bevestigd aan de zuil. Grote kans dat je die na verloop van tijd gaat kwijtraken.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Het enige wat bij het aansluiten van de Lenco iPT-6 wat moeite kost, is het fatsoenlijk uit de doos krijgen van deze iPod-dock. Tja, dat krijg je nu eenmaal met apparaten van dit formaat. Heb je de spierballen eenmaal laten rollen, dan is het een kwestie van een mooi plaatsje in de kamer uitzoeken, stekker in het stopcontact steken, antenne een beetje vrijhangen, aanzetten, een pilsje pakken, op je iPhone een leuk album uitzoeken en op de bank plaats nemen. Lenco heeft ook een neus voor het maken van een gemakkelijke bediening. Op de dock zelf zitten alleen de hoogst nodige knoppen, maar daarmee kun je wel zowat alles doen wat je wilt. De afstandsbediening is wat aan de volle kant, maar werkt gewoon puik.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
De Lenco iPT-6 is uitgerust met de 3D-sound-technologie van het Zwitserse bedrijf Sonic Emotion. Dat zou er naar eigen zeggen voor moeten zorgen dat je een soort 5.1-geluid dat we kennen van home cinema-systemen, maar dan vanuit één box in plaats van zes. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook een beetje. Het is niet zo dat je het geluid van alle kanten tot je krijgt, zeker niet in een grote woonkamer. Wel hoor je het muziek altijd even goed, waar je staat – en dat is natuurlijk ook wat waard. Toch zijn we niet enorm enthousiast over het geluid dat deze Lenco iPT-6 brengt. Slecht is het zeker niet – vooral als je ziet hoeveel je ervoor betaalt – maar het geluid klinkt wel wat schel en geknepen in vergelijking met een normale hifi-set. Dat merk je vooral bij een hoger volume. Het maakt deze Lenco meer geschikt voor de slaapkamer dan voor de woonkamer.
Extra features
Weging: 20%
Er zijn meer redenen waarom de Lenco iPT-6 niet naast je bed zou misstaan. Deze dock is namelijk uitgerust met een wekkerfunctie waarmee je dus met je eigen muziek van je iPod of iPhone gewekt kan worden. Daarbij laadt de dock het apparaat ook op; ideaal dus voor mensen die 's avonds hun mobiel van Apple toch aan het netstroom hangen. De iPT-6 heeft ook een FM-radiofunctie die helemaal niet verkeerd klinkt: twintig voorkeuzezenders, een goede searchfunctie en geen ruis op de lijn. Heb je geen iPhone of iPod, dan is er een externe muziekspeler aan te sluiten via de AUX-ingang.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De adviesprijs van de iPT-6 is 219,00 euro, al is hij in verschillende webshops ook voor een paar tientjes minder te krijgen. Daarmee bevindt deze Lenco zich zeker niet in de duurste prijsklasse. Verrassend, want je krijgt er qua design en bouwkwaliteit erg veel voor terug. Misschien dat hij niet het beste geluid levert dat we ooit gehoord hebben, maar in bijvoorbeeld de slaapkamer misstaat deze zuil zeker niet.
Lenco iPT-6review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: als je op zoek bent naar een leuk geluidssysteem voor in de slaapkamer en 's ochtends met je eigen muziek wilt wakker worden, terwijl je 's nachtje je iPhone oplaadt.

Nee: wanneer je een set zoekt waarvan het geluid met gemak een grote ruimte vult, of als je een dock nodig hebt voor onderweg.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €200,00. Bekijk de actuele prijs van de Lenco iPT-6 .


Lenco iPT-6review Testverantwoording
Getest door Paul Gersen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht