Sony SRS-BTM8: Een piepend en krakend handtasje [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 30 januari 2013 17:38
Als Sony zegt dat de SRS-BTM8 draadloos is, dan is het ook draadloos. Batterijen erin en hup richting strand of park. Verpakt in een schattig formaat handtasje; de Tinky W
Review Sony SRS-BTM8


Als Sony zegt dat de SRS-BTM8 draadloos is, dan is het ook draadloos. Batterijen erin en hup richting strand of park. Verpakt in een schattig formaat handtasje; de
Tinky Winky onder de draadloze speakers. Dat is wel wat anders dan die grote ghettoblasters van vroeger. En dat geldt helaas ook voor de geluidskwaliteit.

Sony SRS-BTM8
Prijscirca 100 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
Neem dat Tinky Winky maar met een korreltje zout, want de SRS-BTM8 ziet er in tegenstelling tot de Teletubby prima uit. Hoewel vervaardigd uit kunststof, voelt het degelijk genoeg aan om mee naar buiten te nemen. De hele voorkant is van aluminium, waarachter de luidsprekers verborgen zitten. Het totaal weegt net iets meer dan een pak suiker, dus dat is gemakkelijk te tillen aan het handvat. De zes bedieningsknoppen zitten bovenop, netjes symmetrisch verdeeld.
Sony levert de draadloze speaker in wit en zwart, zodat er gematcht kan worden met de kleur van je smartphone of iPod. Een stijlvol blauw lampje laat zien of er bluetoothverbinding is.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Het paradepaardje van de SRS-BTM8 is de mogelijkheid van Near Field Communication, NFC. Dit is de techniek die onder andere in de OV-Chipkaart zit. Ook steeds meer smartphones worden uitgerust met deze standaard, waarmee draadloos data kan worden uitgewisseld. Nu is het niet zo dat de muziek naar de speaker wordt verzonden via NFC, dat gaat 'ouderwets' via bluetooth. NFC zorgt ervoor dat de speaker automatisch een bluetoothverbinding opzet met de smartphone. Scheelt weer een halve minuut rommelen in de instellingen. Moet bij gezegd worden dat het handmatig verbinden ook erg gemakkelijk gaat.
Voor een compleet draadloos gebruik, werkt de draadloze speaker op vier AA-batterijen. Sony levert een adapter mee, zodat thuis batterijen gespaard kunnen worden. Het was handiger geweest als er een ingebouwde accu had ingezeten, die gewoon kon worden opgeladen. Iedereen kent het probleem dat batterijen op de een of andere manier altijd op zijn. Daarnaast is het niet duurzaam om steeds nieuwe batterijen te gebruiken.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
Van de meeste draadloze speakers uit deze prijscategorie kun je geluidstechnisch niet al te veel verwachten. Voor de SRS-BTM8 geldt dat ook. De twee 50mm speakertjes produceren een mager geluid, waar vooral de hoge tonen erbarmelijk klinken. Meer dan wat gepiep en gekraak is het niet. Ook de middentonen en bas klinken als laptopspeakertjes van nog geen twintig euro.
Erg hard gaat deze Sony ook niet, of je moet van volledig overstuurd geluid houden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de batterijen twintig uur mee moeten gaan. Twee keer twee watt is ook niet veel.
Extra features
Weging: 20%
De connectiemogelijkheid met NFC is een leuke bijkomstigheid. Het is mooi om te zien dat er steeds meer nieuwe toepassingen voor NFC komen, en het is goed dat Sony daaraan mee doet. Een andere handige feature is de handsfree belfunctie. Je belt dan gewoon via de draadloze speaker. En de telefoon mag gerust aan de andere kant van het park liggen, via het opneemknopje op de bovenkant van het apparaat en een ingebouwde microfoon neemt de SRS-BTM8 het bellen letterlijk uit handen.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Voor de niet-audiofielen die gewoonweg een hip en niet al te duur draadloos speakertje willen, is de SRS-BTM8 een prima apparaat. Het voelt degelijk genoeg aan om mee te nemen naar buiten, en dat is natuurlijk ook de bedoeling ervan. Sony heeft flink op de kosten gespaard door een accu weg te laten, en er goedkope boxen in te doen.
Voor binnenshuis kan dit apparaat gebruikt worden op bijvoorbeeld de kinderkamer of kantoor. Denk niet dat je hiermee een feestje van muziek kunt voorzien, want daarvoor komt er veels te weinig goed geluid uit. Heb je meer geld te besteden, kies dan lekker voor Logitech of Bose. En wil je een draadloze speaker van Sony die wel presteert in de woonkamer, koop dan bijvoorbeeld de SA-NS510.
Sony SRS-BTM8 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je met een kleine portemonnee toch de blits wil maken op het strand of in het park, en niet te veel waarde hecht aan goede geluidskwaliteit.

Nee: Als je van goed geluid houdt, moet je de SRS-BTM8 absoluut links laten liggen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €100,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony SRS-BTM8.


Sony SRS-BTM8 review Testverantwoording
Getest door Gert-Jan Verstegen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht