Koopgids: een home cinema set kopen

Door: redactie-besteproductnl | 28 oktober 2014 13:28
Stel: je bent nogal een ‘movie buff’. Kijkt graag films en series. Maar, je mist de ultieme bioscoopervaring. Dan staat je maar één ding te doen. Namelijk, op zoek gaan naar een mooi geluidssysteem. Want goed geluid voegt vaak meer toe dan je denkt.
Koopgids

Heb je weinig tijd? En wil je snel een keuze maken? Lees dan hieronder de beknopte koopgids. Wil je meer uitleg en informatie, ga dan door naar de uitgebreide koopgids.

Stap 1: Wat is een home cinema systeem eigenlijk precies?

Een home cinema systeem bestaat meestal uit een receiver met een set speakers, waarbij je verschillende apparaten kunt aansluiten op de receiver.

Stap 2: Hoeveel speakers zitten er bij een home cinema systeem?

Dit hangt geheel af van het systeem dat je koopt. Is dat een 2.1 home cinema systeem? Die beschikt over 2 speakers en subwoofer. Terwijl een 5.1 home cinema systeem, geleverd wordt met 4 speakers en een subwoofer. Dan is er ook nog een 7.1 home cinema systeem, waarbij je zelfs 6 speakers en een subwoofer krijgt.

Stap 3: Moeten mijn speakers veel vermogen leveren?

Een veelgemaakte fout is dat speakers vermogen leveren, wat uitgedrukt wordt in watt. Een receiver levert een bepaald vermogen en het wattage op de speaker geeft aan hoeveel deze aan kan zonder opgeblazen te worden.

Stap 4: Hangt het vermogen nog samen met de grootte van de speakers?

In principe wel, want wanneer je speaker groter is, kan hij meer vermogen verwerken, maar je merkt erg weinig verschil tussen een 100 watt of 200 watt speaker.

Stap 5: Is het handig om een home cinema systeem met ingebouwde blu-ray speler aan te schaffen?

Wanneer je geen externe dvd- of Blu-ray speler hebt, is dit een goede optie. Zo heb je alles-in-één en kun je heel makkelijk Blu-ray afspelen.

Stap 6: Kan ik draadloos apparaten laten verbinden met mijn home cinema systeem?

Dit is zeker mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld met je smartphone draadloos muziek afspelen via AirPlay of Bluetooth. Daarnaast zijn er veelal apps te downloaden, waarmee je het systeem kunt bedienen met je smartphone.

Stap 7: Welke aansluitmogelijkheden zitten er op een home cinema systeem?

Een home cinema systeem beschikt meestal over meerdere aansluitingen. Denk hierbij aan een HDMI-uitgang, HDMI-ingang, optische en coaxiale aansluitingen en een netwerkaansluiting.

Vergelijk home cinema setsWil je weten wat de beste home cinema sets zijn, volgens experts en andere gebruikers? Bekijk dan onze ranglijst met home cinema systemen.
Tip: Maak gebruik van de prijscheck om geld te besparen.
Uitgebreide koopgids home cinema

Stap 1: Wat is een home cinema systeem eigenlijk precies?

De naam zegt het eigenlijk al. Met een home cinema systeem creëer je een bioscoop, in je eigen huis. Maar wat houdt dat nou precies in? Vergeet het grote scherm, vergeet het gordijntje… Met een home cinema systeem wordt bedoeld: een receiver met daarbij een aantal speakers. De receiver heeft vaak meerdere functies en aansluitingen. Zo kun je er je televisie, maar ook bijvoorbeeld een mediaspeler of spelcomputer op aansluiten. Daarnaast zijn er home cinema systemen te koop met een ingebouwde dvd- of Blu-ray speler, zodat films kijken nog makkelijker wordt.

Stap 2: Hoeveel speakers zitten er bij een home cinema systeem?

2.1 home cinema systeem

De hoeveelheid speakers bij je home cinema systeem hangt helemaal af van het type set dat je koopt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een 2.1 home cinema systeem. Hierbij krijg je 2 speakers en een subwoofer. Op deze manier kun je de speakers naast je televisie zetten en de subwoofer eronder plaatsen. Door de reflectie van het geluid via de muren creer je zo een redelijk bioscoopeffect.

5.1 home cinema systeem

Maar het kan beter. Kies je bijvoorbeeld een 5.1 home cinema systeem. Dan plaats je, naast een centerspeaker, ook 2 speakers naast de televisie en een subwoofer eronder, en daarnaast nog eens 2 speakers achter je. Met deze opstelling krijg je de zogenoemde surround sound ervaring. Het geluid komt dus van meerdere kanten, rondom.

7.1 home cinema systeem

Maar, het kan nóg beter. Hier is echter wel wat extra huiskamerruimte voor nodig. De echte filmfanaten hebben dit er wel voor over. Want, met een 7.1 home cinema set heb je alle ingrediënten van een 5.1 set, plus nog eens 2 extra speakers aan de zijkant van waar je zit. Op deze manier komt het geluid écht van alle kanten en krijg je bijna het gevoel dat je daadwerkelijk ìn de film zit.

Een nadeel van zoveel speakers is natuurlijk wel dat je overal draad hebt liggen door je kamer, maar ook daar zijn tegenwoordig verschillende oplossingen voor. Sommige home cinema systemen hebben namelijk achter luidsprekers die draadloos zijn, zodat je ze overal gemakkelijk kunt plaatsen. Wel verschilt het per systeem of deze draadloze speakers stroom nodig hebben. Er zijn namelijk ook al systemen waarbij de draadloze speakers over een interne accu beschikken, die opgeladen worden wanneer je ze bovenop een andere speaker klikt. Zo kun je dus heel eenvoudig een 2.1 systeem ombouwen naar een 4.1 systeem met surround sound.

Soundbar

Wil je liever helemaal geen gedoe met speakers en/of draden. Dan kun je een kiezen voor een Soundbar. Dit is veelal een brede speaker die je onder je tv plaatst. Voor de lagere tonen wordt er vaak nog een subwoofer meegeleverd. De soundbars zijn tegenwoordig van steeds betere kwaliteit.Zo haal je met weinig speakers toch nog een echte home cinema ervaring in huis.

Stap 3: Moeten mijn speakers veel vermogen leveren?

Een veelgemaakte fout wanneer het op speakers aankomt, is dat mensen denken dat een speaker veel vermogen moet leveren. Speakers moeten namelijk vermogen, uitgedrukt in watt, aankunnen, niet leveren. De receiver van je home cinema systeem levert een hoeveelheid watt aan de speakers. Heb je kleine speakers met een laag wattage, dan is de kans veel groter dat je ze opblaast. Over het algemeen geldt dat een subwoofer veel vermogen aankan, deze produceert immers zware en lage tonen. De overige (satelliet)speakers kunnen qua vermogen erg verschillen.

Stap 4: Hangt het vermogen nog samen met de grootte van de speakers?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk zowel ja, als nee: wanneer een speaker groter is, kan hij over het algemeen meer vermogen verwerken. Alleen merk je bijvoorbeeld weinig verschil tussen een 200 watt of een 300 watt speaker. Dit heeft te maken met het feit dat er sprake is van een logaritmische schaal bij vermogen. Een voorbeeld: een luidspreker van 100 watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 watt. En een luidspreker van 1000 watt, twee keer zo luid als één van 100 watt. Daarnaast zijn er ook steeds meer fabrikanten die kleine speakertjes kunnen bouwen, waar een erg goed geluid uit komt. Er wordt dus meer en meer geïnvesteerd in de techniek om speakers compact te houden, waardoor de grootte dus feitelijk steeds minder zegt over het vermogen van een speaker.

Stap 5: Is het handig om een home cinema systeem met ingebouwde Blu-ray speler aan te schaffen?

Dit hangt er helemaal vanaf of je al een Blu-ray speler hebt of niet; het is namelijk een beetje dubbel om zowel een externe als een ingebouwde Blu-ray speler te hebben. Daarnaast gaat de prijs van je home cinema systeem er natuurlijk wel van omhoog. Wanneer je een losse dvd-speler hebt staan, is het misschien wel een optie. Je moet bij jezelf nagaan of je van plan bent om Blu-ray ‘s te kopen: deze zijn immers weer duurder en daarnaast moet je een televisie hebben die full HD ondersteunt.

Stap 6: Kan ik draadloos apparaten laten verbinden met mijn home cinema systeem?

Het is inderdaad mogelijk om apparaten draadloos te laten verbinden met je home cinema systeem. Heb je bijvoorbeeld een muziekspeler van Apple, dan kun je door middel van de AirPlay techniek heel eenvoudig streamen naar je home cinema systeem. Gelukkig kun je met een andere muziekspeler ook draadloos muziek afspelen. Want tegenwoordig beschikt bijna ieder home cinema systeem over de techniek; Bluetooth. Het is hierbij een kwestie van je Bluetooth aanzetten en je muziekspeler koppelen met het home cinema systeem. Daarnaast zijn er ook applicaties te downloaden voor je smartphone, waarmee je functies van de afstandsbediening van het systeem overneemt.

Stap 7: Welke aansluitmogelijkheden zitten er op een home cinema systeem?

Je kunt een home cinema systeem op verschillende manieren aansluiten:

  • Allereerst heb je de HDMI-uitgang. Dit is een digitale uitgang, die de hoogste kwaliteit in combinatie met je LED- of plasmatelevisie levert. Tegenwoordig beschikken vrijwel alle LED- en plasmatelevisies over meerdere HDMI-aansluitingen. De HDMI-aansluiting is op de huidige apparatuur de meest gebruikte aansluiting.
  • Daarnaast beschikken de systemen tegenwoordig ook over een HDMI-ingang. Hiermee kan ander apparatuur digitaal worden aangesloten zodat je het geluid van deze apparaten via het home cinema systeem kunt laten lopen. Zowel het beeld als het geluid worden doorgestuurd waardoor je het desbetreffende apparaat niet nog eens op de tv hoeft aan te sluiten. Het home cinema systeem fungeert in dat geval als spil voor de andere apparaten met een HDMI-aansluiting.
  • De optische en coaxiale aansluitingen zijn digitale (geluids)aansluitingen. Deze zorgen ervoor dat het audiosignaal overgedragen wordt zonder verlies van kwaliteit.
  • Tegenwoordig beschikken bijna alle systemen ook over een netwerkaansluiting, die het mogelijk maakt om bepaalde online diensten te ontvangen met je home cinema set.
Vergelijk home cinema systemenOp zoek naar een nieuwe home cinema set of soundbar? Bekijk onze ranglijsten van home cinema systemen of van soundbars voor een duidelijk overzicht met alle modellen en prijzen.