IJsmachine: Koopgids voor ijsmachines

Door: redactie-besteproductnl | 19 april 2013 13:36
IJsmachine kopen? Lees onze tips en advies voor wanneer je een ijsmachine wilt kopen!
IJsmachine 
Vergelijk ijsmachineHet vergelijken van fietscomputers en prijzen doe je in onze handige ijsmachines ranglijst.

1. Wat is een ijsmachine?

Een ijsmachine is een keukenapparaat om ijs mee te maken. Op een simpele manier kun je met dit apparaat, dat zijn oorsprong kent in de Amerikaanse en Japanse huishoudindustrie, roomijs, yoghurtijs en sorbetijs bereiden. IJsmachines zijn er tegenwoordig in vele soorten en voor verschillende toepassingen. Toegegeven, het is gezellig om met zijn allen in de rij te staan voor een Italiaans ijsje, maar om dat nu de hele zomer lang te doen? Met een ijsmachine kun je altijd heerlijk ijs op tafel zetten. Als toetje, als tussendoortje, of als versnapering op een warme zomerdag.

Een fietscomputer met routeplanner

2. Hoe werkt een ijsmachine?

Het principe van een ijsmachine is simpel. Het apparaat bestaat uit twee basiselementen: een roermechanisme en een koelcontainer.Met deze twee elementen vorm je een ijsmachine. Ijs maken is nu heel simpel. Je voegt de verschillende ingrediënten toe, en roeren maar! Echt zo simpel? Ja echt waar, al zijn er wel verschillende manieren mogelijk waarop dit proces gestuurd wordt. Dat kan namelijk zijn met een zelfkoelend systeem, of een koelelement dat van te voren gekoeld dient te worden.

3. Wat zijn de functies van een ijsmachine?

Er zijn een aantal functies en onderdelen waar je op moet letten bij het kopen van een ijsmachine.

Koelelement

IJsmachines worden elektrisch aangedreven. Het gaat dan per definitie over het roermechanisme, want voor het koelelement geldt het niet altijd. Er zijn ijsmachines die een zelf vriezend koelement hebben en ijsmachines met een koelelement dat van te voren gekoeld moet worden in de vriezer. Bedenk dat de invriestijd vaak 24 uur is, en je dus niet vaker ijs kan maken dan eens per dag. Dit koelelement is ook de mengkom die ook wel roercontainer wordt genoemd. De gemiddelde inhoud van de mengkom is anderhalve liter, maar dat kan per ijsmachine verschillen. Ook zijn er modellen die over twee afzonderlijke roercontainers beschikken zodat je twee soorten ijs tegelijkertijd kunt maken.

Roermechanisme

Het roermechanisme is het elektrisch aangedreven component van een ijsmachine. De roerspatel wordt in de roercontainer geplaatst en draait rond om het ijs te roeren totdat de gewenste dichtheid van de substantie is ontstaan. Het is belangrijk dat de roerspatel dicht tegen de rand van de roercontainer zit. Zo wordt het mengsel goed van de rand geschraapt en krijg je uiteindelijk écht ijs.

Vulopening

Let er bij het kopen van een ijsmachine op of de vulopening groot genoeg is om ook tijdens de bereiding nog extra ingrediënten toe te kunnen voegen.

Vergelijk de beste ijsmachineVia onze ranglijst met de beste ijsmachine kun je handig en eenvoudig de beste ijsmachine vinden.

4. Tips bij het kopen van een ijsmachine!

Hoeveel wil ik uitgeven aan een ijsmachine?

Een ijsmachine kopen kan al vanaf een paar tientjes. Modellen met een zelfvriezend koelelement zijn beduidend duurder. De prijzen van semi-professionele ijsmachines voor thuis kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Hoe lang duurt het voordat het ijs klaar is?

Bij de meeste ijsmachines duurt het proces van het ijs maken ongeveer een half uur tot drie kwartier. Modellen met een zelfvriezend koelelement zijn sneller. Er zijn modellen die binnen een kwartier schepklaar ijs produceren. Let er bij de aanschaf van je ijsmachine op of er ook een ‘proces voltooid’ lampje aanwezig is, dat kan makkelijk zijn wanneer een ongeduldige rij zich staat te verdringen voor de ijsmachine!

Hoe maak ik mijn ijsmachine schoon?

Modellen ijsmachines met een roercontainer zonder elektrische onderdelen kunnen zo de vaatwasser in. De body met elektrische onderdelen kun je na gebruik afnemen met een vochtige doek.

Welke soorten ijs kan ik maken met ijsmachine?

Een ijsmachine werd vroeger ook wel sorbetière genoemd. Deze exemplaren waren alleen geschikt om sorbetijs mee te maken op waterbasis. De moderne ijsmachines kunnen ook roomijs en yoghurtijs (hard ijs) maken. Veel modellen leveren receptenboekjes mee, die je ook in de boekhandel kunt vinden. Ook op internet is er een grote hoeveelheid ijsrecepten te vinden.

Wist je dat?

Sommige modellen ijsmachines kunnen ook ijsblokjes maken. Dat is een handige extra feature voor warme zomerdagen.

5. Een ijsmachine online kopen?

Wil je online een ijsmachine kopen? In de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig ijsmachines vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke ijsmachines zowel consumenten als de experts de beste resultaten behalen.

VerzendkostenBij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je ijsmachine aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van ijsmachines een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.