Lenovo ThinkPad Twist valt tussen wal en schip [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 5 maart 2013 13:27
Windows 8 in combinatie met een touchscreen werkt erg prettig. Genoeg fabrikanten die dit doorhebben waardoor de ultrabook met aanrakingsgevoelig scherm zijn opmars kan maken. Ook Lenovo doet mee met de ThinkPad Twist. Het scherm van deze ultrabook kan ech
Review Lenovo Thinkpad Twist


Windows 8 in combinatie met een touchscreen werkt erg prettig. Genoeg fabrikanten die dit doorhebben waardoor de ultrabook met aanrakingsgevoelig scherm zijn opmars kan maken. Ook Lenovo doet mee met de ThinkPad Twist. Het scherm van deze ultrabook kan echter niet alleen aangeraakt worden, maar ook gedraaid en dichtgeklapt zodat het een soort tablet wordt. Een constructie met potentie, maar uiteindelijk schiet het apparaat op alle fronten tekort.

Lenovo Thinkpad Twist
Lenovo heeft meerdere, draaibare laptop-achtige producten.
Prijscirca 1100 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
De ultrabook is vaak klein, strak en licht. Ideaal als mobiel werkplatform, maar deze Lenovo presteert op al deze onderdelen niet fantastisch. Waar fabrikanten als Apple en Samsung inzetten op een aluminium behuizing met als resultaat een zilverkleurig apparaat, is de Lenovo geheel zwart. Mat van buiten met een glimmend toetsenbord aan de binnenkant. Dat toetsenbord typt prima al ziet het er een beetje goedkoop uit en zitten een aantal symbolen onder andere toetsen dan we gewend zijn. De behuizing is erg vlekgevoelig en trekt vingerafdrukken aan als een magneet. Ook mist het toestel de aflopende rand aan de voorkant. Daardoor is deze ultrabook op alle punten praktisch even dik wat hem er nogal log doet uitzien. Het apparaat weegt bovendien ruim anderhalve kilo wat hem niet bijzonder draagbaar maakt.
De constructie verdient overigens een pluim. Zoals gezegd is het scherm niet alleen aanrakingsgevoelig, maar kan het dus ook gekanteld en gedraaid worden. Dit werkt prima. Bovendien voelt het allemaal stevig en allerminst breekbaar aan. Helaas is de resolutie van het scherm met 1366x768 pixels niet bijzonder hoog. Het touchscreen reageert dan wel weer uitstekend op aanrakingen wat het werken met Windows 8 een plezier maakt. Dichtgeklapt kan deze Lenovo dan ook als een soort tablet werken, maar juist op die momenten heeft het scherm af en toe een beetje moeite om op de juiste manier mee te draaien. Ook had de ThinkPad Twist die wij kregen er af en toe een handje van om zichzelf uit te schakelen wanneer het scherm gedraaid en dubbelgeklapt werd. Rede daarvoor was onduidelijk en wellicht ging het hier om een fabrieksfoutje.
Prestaties
Weging: 30%
De Intel Core i5 processor scoort een beetje zoals verwacht. Buiten de hoogste regionen, maar tegelijkertijd niet uitgesproken slecht. Het is te vergelijken met de Series 5 Ultra Touch van Samsung. De twee hebben immers praktisch dezelfde specificaties. Pluspunt aan deze Lenovo is dat het SSD-geheugen in vergelijking met de Samsung wel een stuk hoger ligt, namelijk 128 GB. Logischerwijs wordt het apparaat wel weer voorbijgestreefd door de Series 9 van Samsung. De 'overall performance' is ietwat teleurstellender. Een Macbook pro of Acer Aspire S7, hoewel allebei een stuk duurder, blijven het apparaat ruimschoots voor.
Uitrusting
Weging: 20%
Deze ultrabook heeft de in- en uitgangen zoals we gewend zijn. SD-kaartlezer en ethernetpoort, maar ook twee keer een USB 3.0 aansluiting, waar menig ultrabook er slechts één van heeft. Een gewone HDMI kabel past niet in deze ultrabook, aangezien er slechts een mini HDMI aansluiting is te vinden. DVD- en Blu-rayspeler blijven uiteraard achterwege. Boven het scherm vind je tot slot een 1,3 megapixel webcam.
Software
Weging: 10%
De Lenovo ThinkPad Twist komt uit de doos met Windows 8, het meest recente en nog relatief nieuwe besturingssysteem op moment van schrijven. Lenovo laat het grotendeels in zijn waarde en doet slechts een paar softwarematige toevoegingen. In de vorm van een paar applicaties kun je de ultrabook een beetje naar eigen smaak inrichten door in een aanrakingsvriendelijke interface het een en ander te bedienen en besturen. Denk aan de aan- en uitknop, helderheid van het scherm, de webcam en de USB aansluiting.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
De Lenovo ThinkPad Twist is helemaal niet zo'n slechte ultrabook. Redelijke specificaties, een stevige constructie en een prima te bedienen touchscreen. Maar het apparaat is tegelijkertijd niet bepaald mooi en het scherm heeft nog wel eens moeite om te bepalen in welke richting het moet draaien. Omdat de ultrabook 1,6 kg, is hij eigenlijk ook een beetje te zwaar voor een tablet. Voor het geld dat je voor de Lenovo betaalt zijn er ultrabooks te vinden met betere specificaties en voor minder geld koop je een ultrabook van Samsung met gelijke specificaties en ook een touchscreen. Grote verschil zit hem erin dat dat scherm niet gedraaid kan worden om zo een tabletervaring na te bootsen. Maar omdat de Lenovo ThinkPad Twist puur als tablet nogal tekort schiet, hoef je het hier niet voor te doen.
Lenovo Thinkpad Twist review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Op zoek naar een hele stevige ultrabook met touchscreen en moet het scherm kunnen draaien voor een tabletervaring? De Lenovo ThinkPad Twist heeft het allemaal.

Nee: Voor minder geld koop je praktisch hetzelfde en voor hetzelfde geld iets met betere specificaties.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €1100,00. Bekijk de actuele prijs van de Lenovo Thinkpad Twist.


Lenovo Thinkpad Twist review Testverantwoording
Getest door Koen Helder, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht