LCD of plasma kopen?

Door: redactie-besteproductnl | 7 oktober 2006 15:21
Koop ik LCD, plasma of toch een oude beeldbuis? BesteProduct zet alle voor- en nadelen van de tv's op een rijtje.

Tips en verschillen

Een LCD- of plasmatelevisie kopen is niet gemakkelijk. Het aanbod is groot enhoewel de televisies veel overeenkomsten hebben, kennen ze ook veel verschillen.BesteProduct.nl zet enkele aandachtspunten bij een flatscreen kopen op een rij.


Een flatscreen kan er smaakvol uitzien
De breedbeeld-flatscreen heeft inmiddels zijn plaats in de huiskamer veroverd.

Hoe meer geld, hoe groter het scherm en hoe meer extra's

Tips en verschillen
Zowel LCD- als plasma-tv's zijn tegenwoordig een stuk goedkoper dan vijf jaar geleden.Toch is het belangrijk te weten hoeveel geld je wilt uitgeven aan een televisie.Als je voor vijfhonderd euro een 3D-televisievan 50 inch wilt kopen, dan wordt dat lastig. Toch heb je al een heel goede tv voorminder dan duizend euro. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

Sony besteedt met Monolith veel aandacht aan het uiterlijk


  • Tot 500 euro heb je al goede een LCD of plasma-flatscreen van40 tot 42 inch, zoals de SamsungLE40C530. Dit soort tv's bevindt zich niet aan de top van het segment enblinkt misschien niet uitzonderlijk uit, maar kan er goed mee door. Veel bekendemerken als Sony, Panasonic en LG bieden dit soort instapmodellen aan. Er worden op deze tv's vaakmaar weinig extra's geboden.

  • Voor 500 tot 1000 euro koop je een goede LCD- of plasma-tv vaneen bekend merk van 42 tot 46 inch, zoals de Sony KDL-46EX500die erg goed beeld levert. Voor zijn grootte levert hij uitzonderlijke kwaliteiten. Sommigeextra's als internet worden geboden, 3D nog niet.

  • Voor 1000 tot 1500 euro heb je een goede LCD-televisiemet 3D van ongeveer 40 inch, zoals de SamsungLE40C750. Plasmaschermen met deze techniek zijn wat duurder.

  • Als je 1500 tot 2500 euro voor een televisie betaalt, kom jein het hoogsegment van de markt. Hier zijn de televisies van boven de 50 inch met3D, interessante technieken als Quattron van Sharp of inspirerende designs als Monolith van Sony. Dit geldt voor zowel plasma als LCD.

Voor- en nadelen LCD-televisie


LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een LCD-scherm is opgebouwd uit vloeibare kristallen,die reageren op licht. Simpel gesteld, brandt bij een LCD-scherm een lamp achterlamellen. Als het beeld lichter wordt, gaan de lamellen verder open. De lamp brandtechter altijd op dezelfde sterkte. De LCD-televisie is vooral populair gewordenomdat deze zo lekker plat is en het beeld doorgaans haarscherp is. Vroeger haddenLCD-televisies twee nadelen: door de beperkte rekensnelheid werd het beeld onscherpof kregen snelle beelden een staart. Daarbij hadden ze een beperkte kijkhoek. Dezenadelen zijn inmiddels zo goed als opgelost door nieuwe technologieën. Op BesteProduct.nlvind je allesover LCD-televisies

Voor- en nadelen LED-televisie


LED is een variant op de bekende LCD-televisie. Het verschil zit in de achtergrondverlichting:waar een LCD-flatscreen gebruik maakt van een soort TL-verlichting (CCFL-lampen) eneen LED-televisies van – de naam zegt het al – LEDs. Dat heefteen aantal voordelen: de televisie kan dunner worden gemaakt, aangezien de achtergrondverlichtingminder ruimte inneemt. Daarbij: een LED-televisie is zuiniger dan de LCD-variant.Derde pluspunt: Het beeld is strakker, want LED-lampen hebben een veel betere reactietijden daarom is het beeld een stuk strakker. Vooral bij sport en actiefilms is ditgoed te zien. Op BesteProduct vind je een uitgebreid verhaal over de verschillentussen LCD en LED.

Voor- en nadelen plasmatelevisie


Plasmatelevisies hebben de naam dat ze veel stroom opslurpen. Die nadelen zijn door verbeteringen in de techniekzo goed als verholpen. Plasmatelevisies zijn echter nog steeds aan de zware kant.Ook zijn de tv's in kleine formaten duurder dan LCD-televisies. Plasma-televisieszijn opgebouwd uit fosfor tussen twee panelen.Door middel van plasma (een chemische reactie) wordt het beeld doorgegeven. In tegenstellingtot de LCD-televisies gaan bij plasmatelevisies de lampjes wel harder schijnen alshet beeld lichter wordt. Voordelen van dit soort flatscreens zijn de grote kijkhoeken de goede zwartweergave. Op BesteProduct vind je alles over plasmatelevisies.


HD-ready en HDTV zijn niet hetzelfde

Het verschil tussen HDTV en HD-ready


HD-ready! staat met grote letters in reclamefolders en advertenties van televisies.Ready betekent nog niet dat de optie ook aanwezig is. Let daar goed op. Lees voormeer informatie HDTV en HD-ready.

Meer te zien met breedbeeld


De breedbeeld-flatscreen heeft inmiddels zijn plaats in de huiskamer veroverd. Alledvd's zijn inmiddels wel zo'n beetje op breedbeeldformaat en ook de nieuwe televisie-uitzendingenworden bijna allemaal in breedbeeld uitgezonden. Daarmee lijkt het standaard 4:3-formaatzijn langste tijd te hebben gehad: 16:9 is het nieuwe credo. Er zijn zelfs televisiesdie uitzenden in het bioscoopformaat 21:9, zoals de Philips Cinema 21:9. Meer informatie over formaat en aspect ratio is tevinden in het artikel zwartebalken in beeld.

Hoe groot moet mijn televisie zijn?


Over het algemeen blijkt dat een televisiescherm om te kijken niet snel te grootis voor een huiskamer. Een groter scherm kijkt rustiger en voorkomt turen naar dekleine teletekstletters of ondertiteling. Maar een groter scherm is natuurlijk duurderen neemt meer plek in huis. De onderstaande tabel geeft een aardige indicatie vande diameter die je nodig hebt.

Afstand tussen televisie en kijkplaats


50-69 cm (20-27 inch): 76 cm tot 1.50 meter
81-94 cm (32-37 inch): 1.80 tot 2.40 meter
107-117 cm (42-46 inch): 3 tot 4.25 meter
127 cm (50 inch): 3.65 tot 4.80 meter
155 cm (61 inch): vanaf 4.50 meter

Niet iedere televisie zijn geld waard


Als je de vorige stappen hebt doorlopen, ben je een eind op weg in de zoektochtnaar een nieuwe tv. Maar het aanbod is ook dan nog steeds ontzettend groot. Iederjaar brengen grote fabrikanten als Philips, Sony,Panasonic,Samsung, Sharp en LG veelnieuwe plasma- en LCD-televisies op de markt. Ook Loewe, Toshiba,Acer en Grundig produceren de nodige flatscreens. Behalve het verschil in specificaties,zijn ook de kwaliteitsverschillen soms groot. Om ook een graantje mee te pikken,bieden sommige fabrikanten LCD- en plasmatelevisies aan voor een habbekrats. Jedenkt misschien: dat kan bijna niet. En dat is ook zo. Want dat het beeld vaak ernstigvervormd, het geluid belabberd is en ze stroom vreten, wordt er niet bij verteld.Raadpleeg daarom de ranglijsten van LCD- en plasmatelevisies op BesteProduct.nl of de videoreviews om je te helpen bij het uitzoeken van een nieuwe televisie.Wij hebben de scores en reviews van Europese vak- en consumentenbladen verzameld,geanalyseerd en samengevoegd. Zo krijg je een deskundige advies over de beste televisies.