Volg ons
Advies over aanschaffen van een monitor

Koopgids: tips voor kopen van een monitor

Een BenQE2200HD Monitor De aankoop van een monitor is niet te vergelijken met de aanschaf van een printer, scanner of webcam. Consumenten kopen een monitor voor verschillende doeleinden: spelen van je spannendste computerspellen, kijken naar de mooiste films of gewoonweg typen en surfen voor werk. De monitor moet verschillende consumenten tevreden houden, wat de koop lastig maakt. BesteProduct geeft je, met hulp van elektronicaspecialist Jaap Veenstra van PCM, tien waardevolle tips voor kopen van een lcd-monitor.

TIP 1: Betaal niet te veel voor een monitor

Je hoeft tegenwoordig niet diep in de buidel te tasten voor een goede lcd-scherm. In de winkelschappen vind je al aantrekkelijke monitoren vanaf 150 euro. Voor die prijs heb je een monitor die geschikt is voor tekstverwerking, vertelt Veenstra. ,,Dat zijn schermen van 19 inch ("). Koop je een monitor voor games of films en wil je dus een groter scherm, dan betaal je meer. Voor zo'n 200 euro haal je een kwalitatief goede 22"-monitor in huis, voor een 24"-scherm ben je tientallen euro's duurder uit. Deze laatste modellen hebben een resolutie van 1920 x 1080, en kosten slechts marginaal meer dan een kleiner model. Zeker het overwegen waard." Op de ranglijst van monitoren kun je zien welke monitor het beste uit de bus komt met jouw budget.

TIP 2: Kies Full HD-resolutie voor beste beeldkwaliteit

De resolutie van het scherm staat in nauw verband met het beeldformaat. Grotere lcd-schermen hebben vaak ook een hogere resolutie. Veenstra: ,,De meeste losse monitoren hebben een resolutie van 1680 x 1050 of meer. Deze resolutie is ruim voldoende voor verwerken van tekst, waar normaal gesproken al 1280 x 1024 volstaat. Deze resolutie is al bijna niet meer in de winkel te vinden. Het gros van de 20 inch-monitoren krijgt al Full HD (1920 x 1080) mee. Full HD zorgt voor het mooiste beeldresultaat en is zeker aan te raden voor games en films. Voor tekstverwerking is het overbodig."

TIP 3: Kies voor een DVI of HDMI-aansluiting

VGA, DVI, HDMI en Displayport. Dit zijn de vier verbindingen om een monitor op je pc aan te sluiten. VGA is als enige analoog-aansluiting. Veenstra raadt de consument het gebruik daarvan af. ,,Heb je thuis een oudere pc die alleen ruimte biedt voor een VGA-aansluiting, dan heb je geen andere keus. Het verschil in beeldkwaliteit is echter aanzienlijk. Ook de Displaypoort is niet aan te bevelen, omdat er maar weinig videokaarten zijn die over deze aansluitingen beschikken." Tussen de twee resterende aansluitingen is er volgens de expert geen verschil in beeldkwaliteit. ,,HDMI is te vergelijken met een DVI-aansluiting, maar daarbij zit ook nog audio." Lees meer over DVI en HDMI in onze uitgebreide gids van video-aansluitingen.

TIP 4: Kijk naar de schermtechnologie

De schermtechniek is ook een belangrijke factor voor de beeldkwaliteit. Veenstra onderscheidt drie technologieën: TN, VA en IPS. ,,TN staat voor Twisted Nemantic, dat in de 'gewone' lcd-schermen is geplaatst. Prijzen van monitoren met deze techniek variëren van 150 euro tot ongeveer 600 euro voor de grotere maten. Vervolgens heb je de Vertical Alignment (VA), dat over een betere zwartwaarde, kleurweergave en kijkhoek beschikt dan een TN-scherm", verklaart Veenstra. De erg trage snelheid is volgens de expert wel een minpunt. ,,Hierdoor is een VA-scherm absoluut niet geschikt voor games en films." De panelen van de derde schermtechniek, In-plane Switching (IPS) , zijn kwalitatief nog beter, maar deze worden vooral gebruikt op professioneel gebied. Dat is ook niet gek: voor een IPS-scherm betaal je al snel duizend euro of meer.

TIP 5: Let op de reactiesnelheid voor games en films

Een lcd-paneel schakelt van zwart naar wit en terug naar zwart. De tijd dat de pixel hierover doet, wordt reactietijd genoemd. Veranderen de beeldpunten traag van kleur, dan ontstaat een sluier- en sleepeffect (gosthing) en blijft het beeld 'hangen'. ,,De reactiesnelheid is vooral relevant voor spelen van computerspellen", legt Veenstra uit. ,,Voor games is een monitor aan te raden van 2 milliseconden (ms). Ze kosten niet veel meer en de vervaging behoort tot het verleden." Voor films raadt de expert een 4 ms-scherm aan, dat de standaard is voor de meeste lcd-monitoren. Voor verwerken van tekst speelt de responstijd geen rol.

TIP 6: Kies voor een hogere helderheid voor zeer helder verlichte ruimte

Deze tip is voor zeer uitzonderlijke gevallen. Het gaat hierbij om de helderheid: de hoeveel licht die een monitor maximaal kan geven. Deze wordt weergegeven in Candela per vierkante meter, dat de eenheid is voor lichtsterkte. De meeste monitoren hebben een helderheid van 300 cd/m2, en dat is volgens Veenstra voor de meeste gebruikers prima. ,,Consumenten die hun monitor gebruiken in een zeer helder verlichte ruimte biedt 400 cd/m2 een prettiger aanzicht", vertelt Veenstra.

TIP 7: Let goed op de contrastverhouding

Kijk je vaak films of doe je aan fotobewerking, dan adviseert Veenstra een monitor met hoog contrast aan te schaffen. De contrastverhouding geeft aan hoe groot het verschil is tussen wit en zwart. Wederom wordt onderscheid gemaakt tussen een tekstverwerker, gamer en filmliefhebber. ,,Voor kantoorwerkzaamheden volstaat een ratio van 800:1 of hoger", verklaart Veenstra. ,,Films en games kun je al prima beleven met 1000:1, maar voor het mooiste resultaat moet je gaan voor 2000:1. Deze schermen zijn wel prijzig." De term dynamisch contrast moet je volgens de expert vergeten. ,,Deze waarden liggen veel hoger en geven niet de echte verhouding weer, omdat de monitor licht dimt om betere zwartwaarden te creëren. Overbodig voor de meeste gebruikers."

TIP 8: Vervang de ingebouwde speakers voor een losse luidsprekerset

Ingebouwde luidsprekers voor muziek en conversaties met andere pc-gebruikers, een webcam om hen te zien en een microfoon om met hen een gesprek te voeren. Veel monitoren beschikken over deze handige features. De kwaliteit van deze extraatjes laat te wensen over, vertelt Veenstra. ,,Het is absoluut aan te raden voor meer geld deze onderdelen los te kopen. Ingebouwde speakers zijn niet meer dan een lokkertje, slechts geschikt Windows-geluiden af te spelen." Voor een goede pc-speakerset hoef je niet veel te betalen, zoals onze ranglijst met beste pc-speakers laat zien.

TIP 9: Hou andere handige features in de gaten

Elk product beschikt wel over handige foefjes, zo ook de monitor. Zo kun je voor zakelijk gebruik kiezen voor touchscreen: met aanraakbare toetsen op het beeldscherm kun je de monitor bedienen. Het prijskaartje voor dit scherm zal voor de meeste consumenten nog te hoog liggen. Er zijn al wel monitoren met bewegingssensoren. Veenstra: ,,Zodra de gebruiker weg is van de monitor, schakelt het scherm terug in helderheid om stroom te besparen. Dat is zeer energiezuinig. Ook is een USB-hub aan te bevelen: hiermee kun je gebruik maken van meerdere ingangen, waaraan je ander elektronisch apparatuur kunt aansluiten."

TIP 10: Let op het EnergyStar-keurmerk

Veel keurmerken proberen een plekje te bemachtigen in de elektronicawereld. Het gevolg is dat het voor de consument onmogelijk wordt gemaakt producten te onderscheiden naar deugdzaamheid. Veenstra adviseert vooral te kijken naar het label van EnergyStar. ,,Dit keurmerk geeft aan dat de monitor aan de strengste energienormen voldoet. Een fabrikant moet absoluut zijn best doen de eisen in te willigen. Standby-gebruik speelt een grote rol, evenals het energiegebruik tijdens normaal gebruik. Heb je dit keurmerk, dan is een monitor zonder twijfel energiezuinig."

Monitorexpert

Jaap Veenstra is redacteur gebonden met het Nederlandse vakblad PCM, expert in testen, tips en techniek van verscheidene producten. Dagelijks vind je op de website www.pcmweb.nl nieuws, honderden hardware en software testen, tips en trucs, een forum en downloads.