Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

HTC One X+ gaat de strijd aan concurrentie

Door: Ger de Gram | 6 oktober 2012 00:58

De verwachtingen rondom de Windows Phones van HTC zijn hooggespannen. De hele wereld is benieuwd of de HTC Windows Phone 8X en de HTC Phone 8S echy zo goed zijn als dat Peter Chou tijdens de lancering beweerde. Die toestellen komen echter pas in november en dat is nog een maandje weg. Alle tijd dus om nog een toestel te lanceren: de HTC One X+, brengt HTC qua specs weer op gelijke hoogte met zijn concurrenten.

De verwachtingen rondom de Windows Phones van HTC zijn hooggespannen. De hele wereld is benieuwd of de HTC Windows Phone 8X en de HTC Phone 8S echt zo goed zijn als dat Peter Chou tijdens de lancering beweerde. Die toestellen komen echter pas in november en dat is nog een maandje weg. Alle tijd dus om nog een toestel te lanceren: de HTC ONE X+ (plus), brengt HTC qua specs weer op gelijke hoogte met zijn concurrenten.

Allure
Want dat is hoogstwaarschijnlijk een van de belangrijkste argumentenvan de Taiwanese fabrikant geweest om de One X+ op de markt te brengen. De HTC One X was en is geen slechte telefoon, maar met een 1,5 Ghz quad-core processor, 32 GB aan intern geheugen en een - relatief gezien - magere accu, verliest hij het van onlangs geïntroduceerde modellen als de Samsung Galaxy Note 2 en de iPhone 5, zeker op het gebied van grafische prestaties.

Uitgebreide samenwerkingen met game-ontwikkelaar EA, grafische specialist Nvidia en tot slot Sony Playstation, moeten de HTC One X+ weer de allure geven van een hoogwaardige smartphone.

Video: HTC One X+ preview

Met name de collaboratie met Sony's Playstation is opmerkelijk. De One X+ is de eerste non-Sony smartphone voorzien van het Playstation Certified-keurmerk, zoals we die al zagen op de (mislukte) Sony Ericsson Xperia Play, of de meer recentere Sony Xperia S. Voor HTC een belangrijke samenwerking om, zo verklaarde Mark Moons regional director Benelux en Zuid-Europa van HTC, de transitie van een ''casual' naar 'rijke' game-ervaring te ondergaan.

Feyenoord - Chelsea
Van een potje Angry Birds, naar een competitie in Fifa 12, dus. "Zelf probeerde ik onlangs in het vliegtuig nog met Feyenoord Chelsea te verslaan, maar dat mocht niet baten", glimlacht Moons. Zelfs op de geavanceerde HTC One X plus blijkt de miljoenenploeg van Abramavovich een maatje te groot om de mannen uit Rotterdam te verslaan.

Zelfs op de geavanceerde HTC One X+ blijkt Chelsea niet te verslaan door Feyenoord

Om zo'n potje Fifa goed te draaien heeft de HTC One X+ flink wat specificaties in zijn kont. Zo doet hij het met een nVidia Tegra 3 1,7 Ghz quad-core processor, 1GB RAM aan werkgeheugen en draait hij opde allerniuwste versie van Android: 4.1 'Jellybean'. Ook de batterij is met 15% procent verbeterd, in de HTC One X+ zit nu een 2040 mAh batteij. Maar, dat is slechts een getalletje. "Hij gaat langer dan die 15% extra mee", verklaart Moons, die beweerde dat de batterijenmarkt 'op zijn gat ligt' en er dus naar andere manieren gekeken wordt om de levensduur van een telefoon te verlengen. "De processor en de GPU werken beter met elkaar samen dan in de eerste One X en daardoor moet de + langer meegaan."

'Raar dingetje'
Helaas lost dat niet alles op, de HTC One X+ is (onder meer door de iets grotere accu) een fractie dikker en zwaarder dan zijn voorganger, maar tegelijkertijd wel weer beter afgewerkt, met een iets stroevere zwarte achterkant. Voorop zit een nieuwe 1.6 megapixelcamera die in 720P kan filmen. "Vroeger was de frontfacingcamera een beetje een raar dingetje", zegt Moons. "Tegenwoordig kun je er niet meer omheen."

Frontfacingcamera van HTC One X+

HTC heeft er dan ook alles aan gedaan haar beide camera's - op de achterkant zit een 8 MP-versie -op z'n zachtst gezegd interessant te maken. Sense 4.0+, HTC's vernieuwde skin over Android, speelt hierin een grote rol. Zo kun je allerlei filters toepassen en kun je 6 megapixelfoto's schieten tijdens het filmen. Bijzonder is de continuous shooting mode, waarbij je tot 99 foto's achter elkaar schiet, zonder te stoppen. Ook de (softwarematige) videostabilisatie bij gebruik van de 1080p filmmodus kan weleens uitkomst bieden.

Het maakt de HTC One X+ een uitermate complete smartphone, die vooral voor de echte multimediafreaks interessant zal zijn. Temeer omdat de One X+ ook nog eens voorzien is van nog betere Beats Audio-technieken en er opnieuw een tweejarige deal met Dropbox is gesloten, waardoor je nog eens 25 GB ruimte in de cloud krijgt, bovenop de 64 GB die al in de telefoon zelf zit.

Testvideo HTC One X+

Hoge adviesprijs
Op het gebied van specificaties dus niets dan lof, maar het prijskaartje van het toestel liegt er niet om. De adviesverkoopprijs ligt op 675 euro, en daarmee is het een van de duurdere smartphones op de markt. De Apple iPhone 5 is nog net ietsjes duurder (de 64 GB-versie kost iets meer dan 850 euro),maar het blijft een hoop geld. Mark Moons benadrukte dat het een 'adviesverkoopprijs' was, waarmee hij eigenlijk zei dat de prijs in de (online) winkel waarschijnlijk wel lager zal liggen.

En dat is maar goed ook, want anders had HTC haar kansen om te kunnen wedijveren met de concurrentie al bij voorbaat vermoedelijk verspeeld. Nu heeft de HTC One X+ een flinke kans van slagen.

Deel dit bericht:
Tags