Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Nintendo Wii U krijgt (voorlopig) voordeel van de twijfel

Door: Koen Helder | 11 december 2012 15:27

Aan de lopende band verschijnen er nieuwe gadgets in de vorm van smartphones, tablets, ultrabooks, etc. Een nieuwe 5-series van Samsung? Big deal! Een nieuwe Optimus van LG? Nou en! Echter, de nieuwe gameconsole van Nintendo? F*ck yeah! Zes jaar na de Wii lanceert Nintendo dan eindelijk de opvolger er van. De Nintendo Wii U.

Aan de lopende band verschijnen er nieuwe gadgets in de vorm van smartphones, tablets, ultrabooks, etc. Een nieuwe 5-series van Samsung? Big deal! Een nieuwe Optimus van LG? Nou en! Echter, de nieuwe gameconsole van Nintendo? F*ck yeah! Zes jaar na de Wii presenteert Nintendo dan eindelijk de opvolger er van. De Nintendo Wii U.

En dan is natuurlijk de vraag wat Nintendo in die zes jaar tijd klaar heeft weten te spelen. Want als ik mij goed herinner, viel er wel het een en ander te verbeteren aan de originele Wii.

Nintendo Wii
Dat hele motion controlled gamen was geinig, maar na een middagje spelen was je weer verzadigd voor de rest van de maand. En juist omdat het gros van de spellen daar puur op gericht was, ging het allemaal zo gauw vervelen. Tel daar matige graphics en de afwezigheid van een goede online service bij op en je houdt eigenlijk maar een karige console over.

Althans, niet iedereen dacht er blijkbaar zo over of had de Wii al in huis gehaald voordat dit besef kwam, want de console ging uiteindelijk zo’n 100 miljoen keer over de toonbank. Veel meer dan de PlayStation 3 of Xbox 360.

Nintendo Wii U
En ook nu zie je bij het open maken van de doos dat Nintendo het toch allemaal weer eventjes anders doet. Dat heeft alles te maken met de controller, ook wel gamepad. Alle actietoetsen zijn aanwezig, maar in het midden pronkt een 6,2 inch touchscreen die deze controller uniek in zijn soort maakt. Het heeft ook vele verschillende functies die het gamen aangenamer kunnen maken.

    • De gamepad kan bediend worden met de handen of de stylus die erin zit verwerkt. Het meegeleverde Nintendoland laat in een aantal minigames zien dat dit goed werkt en een leuke manier van besturen kan zijn.
    • In andere gevallen wordt een spel zoals je het op de tv ziet op dezelfde manier via de gamepad weergegeven. Dat betekent dat de tv op een andere zender kan en eventueel ook uitgeschakeld kan worden.
    • In multiplayer zal het bij sommige spellen kunnen dienen als tweede scherm, waarbij één van de speler de tv gebruikt en de ander het scherm op de gamepad.
    • Het kan ook ondersteunend werken. Denk aan een kaart die er op wordt weergegeven tijdens een racespel. Of je inventory tijdens een potje Call of Duty.

De impact in vergelijking met de originele Wii zal kleiner zijn, maar de knappe koppen bij Sony en Microsoft zullen wederom met jaloerse blikken richting Nintendo staren.

Vraagtekens
Maar is laatstgenoemde punt nou wel zo handig? Is het niet vervelend om je ogen van de actie af te halen wanneer je er middenin zit? En zo’n schermpje is wel hartstikke gaaf, maar het trekt de accu van de gamepad nogal rap leeg. En waar er door Nintendo zo’n vijf tot zes uur aan batterijduur wordt beloofd, is dit in de praktijk vaak slechts de helft. Het is op te krikken door de helderheid van het schermpje naar beneden te schroeven, maar zeker wanneer je veel op het scherm moet kijken gaat dit nogal ten koste van de speelervaring.

Grafische kracht
En dan is daar het mysterieuze gedrag van Nintendo betreffende de interne specificaties. Want wat draait er nou precies voor motortje in de gameconsole? Dat hij een stuk krachtiger is dan de originele Wii moge duidelijk zijn. De eerste spellen die voor de Wii U zijn verschenen zijn grafisch ongeveer gelijk aan de spellen voor op de Xbox 360 en PlayStation 3. Genoeg Nintendo gamers die hierom een gat in de lucht springen.

Maar de kans is aanzienlijk aanwezig dat de graphics van de Wii U straks alweer drastisch achterhaald raken wanneer Microsoft en Sony hun nieuwe gameconsole de markt in pompen. Ook zij zullen, over ongeveer een jaar, een nieuwe spelcomputer introduceren die het huidige paradepaardje natuurlijk op alle fronten voorbij streeft. Ook op grafisch gebied. Het zou me niks verbazen als Nintendo op dat punt al gauw weer het nakijken heeft.

Wii U kopen of niet?
Dus is het aan te raden om de Wii U in huis te halen of niet? Dat hangt van een aantal factoren af. Ben jij iemand die braaf elke generatie gameconsole van Nintendo koopt, dan mag je deze Wii U met HD graphics en indrukwekkende controller absoluut niet laten schieten. Kijk dan hier voor ons overzicht van alle online aanbiedingen van de Wii U zodat je niet te veel betaalt.

Maar ook de hardcore gamers die de originele Wii vanwege het gameaanbod links lieten liggen hebben stof om over na te denken. Want buiten de standaard, schattige Nintendo titels zijn er met het huidige ZombiU en Assassin’s Creed III en het toekomstige Bayonetta 2, Ninja Gaiden 3 en Homefront 2 genoeg spellen die hun 18+ classificatie waard zijn.

Gamepad is gaaf, maar wat nog meer?
Maar momenteel is de gamepad de grootste reden om de Wii U te kopen. Nintendo levert hiermee weer iets unieks af dat het gamelandschap wellicht weer opnieuw kan veranderen. De impact in vergelijking met de originele Wii zal kleiner zijn, maar de knappe koppen bij Sony en Microsoft zullen wederom met jaloerse blikken richting Nintendo staren.

Tegelijkertijd hoef je het momenteel voor de graphics en het spelaanbod niet te doen. En ook de online service is niet direct heel veel beter dan die van de concurrenten. Speel jij voornamelijk potjes Call of Duty online? Geen enkele reden om daar de Wii U voor in huis te halen. En wellicht is het een goed idee om eventjes af te wachten totdat de Xbox 720 en PlayStation 4 (gokje) worden gepresenteerd. Vanaf dat moment valt makkelijker te bepalen of het geld voor een Wii U beter daar besteed aan kan worden.

 LEES HIER ONS COMPLETE TESTRAPPORT VAN DE WII U TEST

 

Deel dit bericht:
Tags