Volg ons
Wouter Waayer
Wouter Waayer
Redacteur

Zonnelader review: handig, maar vraagt veel geduld

door
Deel dit bericht: Facebook Twitter

Een zonne oplader lijkt dé oplossing voor de smartphonegebruiker die veel onderweg is. Overal waar je maar wilt, kun je milieuvriendelijk je telefoon opladen door middel van zonne-energie. Maar werkt zo'n zonnelader echt? Ik nam de proef op de som en testte twee verschillende solar chargers: de A-solar Platinum Plus Charger en de VARTA Solar Charger.

De zonnelader is een externe reserve-accu waarmee je de batterij van je iPhone (of ander mobiel apparaat) kunt opladen als er geen stopcontact voor handen is. De zogenoemde solar charger werkt heel simpel. Als de batterij van je telefoon leeg is, sluit je de zonnelader aan op je telefoon en wordt de batterij opgeladen. De zonnelader heeft een ingebouwde accu die je door middel van zonlicht  kunt opladen, maar tevens kunt aansluiten op het electriciteitsnetwerk. Als de accu vol is, is de zonnelader klaar voor gebruik. 

A-solar Platinum Plus Charger vs VARTA Solar Charger
Zonneladers duiken steeds meer op. Voor deze review heb ik gekozen voor de A-solar Platinum Plus Charger en de VARTA Solar Charger. Twee zonneladers die op een verschillende manier werken en ook iets verschillen in prijs. 

A-Solar Platinum Plus Charger

A-solar Platinum Plus Charger
De A-solar Platinum Plus Charger is een zonnelader van Nederlandse makelij. Hij heeft een ingebouwde accu met een capaciteit van 2100 mAh. Met mAh wordt de capactieit van de batterij uitgedrukt. Hoe hoger het aantal mAh's, hoe langer de accu meegaat. De Platinum Plus Charger heeft meer dan genoeg capaciteit om je telefoon helemaal op te laden. Daarna is je zonnelader echter leeg en moet je hem opnieuw opladen.

Het opladen van de zonnelader vraagt geduld. Veel geduld. Je moet de A-solar Platinum Plus Charger zo'n veertien uur in de zon leggen, voordat hij volledig is opgeladen. Dat lukt in Nederland dus alleen als het hoogzomer is. De A-solar Platinum Plus werkt ook als het bewolkt is of als je hem onder de lamp legt, maar dan gaat het opladen nog trager.

Sluit je de A-solar Platinum Plus Charger aan op het elektriciteitsnetwerk, dan is de accu in slechts drie uur vol. Tijdens het gebruik was het vaak (te) verleidelijk de zonnelader even op te laden met het stopcontact, in plaats van uren in het zonnelicht te leggen. Niet helemaal de milieuvriendelijke oplossing, waarnaar ik op zoek was.

Neemt niet weg dat de A-solar Platium Plus Charger als externe reserve-accu erg handig is, omdat je er heel gemakkelijk je telefoon mee kunt opladen. En je bijvoorbeeld op vakantie op plekken komt waar niet altijd stroom voor handen is.

Beoordeling A-Solar Platium Plus Charger
Adviesprijs: 55 euro

Pluspunten:
+ Via USB snel opgeladen
+ Degelijk

Minpunten:
- Opladen met behulp van zonlicht duurt lang
- Prijzig

Varta Solar Charger

VARTA Solar Charger
Ook de Solar Charger van Varta doet er lang over om op te laden. Opladen in de zon duurt achttien uur. En zelfs via het elektriciteitsnetwerk opladen is de accur pas na veertien uur helemaal vol. Dat komt omdat de zonnelader van VARTA op losse AA batterijen werkt. Er worden batterijen met een capaciteit van 2100 mAh bijgeleverd. Meer dan genoeg om je telefoon volledig mee op te laden. Het voordeel is dat je er ook (oplaadbare) batterijen in kunt stoppen met een hogere capaciteit, waardoor de zonnelader langer meegaat. 

Op het eerste gezicht oogt de VARTA Solar Charger niet heel degelijk. Dat voorgevoel blijkt te kloppen: het klepje waarmee je de USB-ingang afsluit brak al snel af. Jammer, maar gelukkig is er tijdens het testen verder niets stuk gegaan.

Beoordeling VARTA Solar Charger
Advriesprijs: 35 euro

Pluspunten:
+ Goedkoop
+ Je kunt er AA batterijen mee opladen

Minpunten:
- Opladen met behulp van zonlicht duurt lang
- Via USB opladen duurt ook lang
- Weinig solide

Conclusie
Wil je een oplaadbare mobiele oplader aanschaffen? Kies er dan een die zich ook kan opladen door middel van zonlicht. Je moet dit niet zien als hoofdfunctie, maar als leuk extraatje dat vooral handig is in de zomer. De A-solar Platinum Plus is dan de beste keuze van de twee, omdat deze zonlicht het meest efficiënt omzet in energie. De VARTA Sun Charger doet daar een stuk langer over. Net zoals die langer nodig heeft om op te laden via het elektriciteitsnetwerk. Zoek je een duurzame manier om AA batterijen op te laden, dan is de VARTA Sun Charger het beste product voor jou.