Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Sony Xperia V zakt door het ijs

Door: Dennis de Vries | 25 januari 2013 08:43

Een razendsnelle dual-core processor, HD-beeldscherm, 13 megapixel camera, Android 4.0 en dat alles in een slanke behuizing die ook nog eens waterdicht is! Waarom stelt de Sony Xperia V dan teleur? Check de videoreview.

Een razendsnelle dual-core processor, HD-beeldscherm, 13 megapixel camera, Android 4.0 en dat alles in een slanke, karakteristieke 'arc' behuizing die ook nog eens waterdicht is! Sony loopt voorop in de trend dat alledaagse gebruiksvoorwerpen als smartphones en tablets water- en stofdicht worden. Goede zaak! Zeker als we het hebben over krachtige smartphones zonder rubberen randen en 'outdoor'-look. Dit kun je in het dagelijks leven ook prima gebruiken.

Maar hoewel je het op het eerste gezicht niet zou zeggen, zijn er wel degelijk concessies gedaan op de Xperia V. Sommige zijn noodzakelijk, zoals de klepjes over de aansluiting voor hoofdtelefoon en Micro-USB. Vervelend, maar zonder zou het toestel alsnog vollopen met water. Andere keuzes zijn onbegrijpelijk. Waar is de cameraknop? Waarom is die volumeknop zo belachelijk klein? Moest die lens nou helemaal aan de rand van het toestel zitten, ik heb alleen maar foto's van mijn eigen vinger. En gadverdamme, wat heeft zich allemaal voor zooi verzameld in dat randje rond het beeldscherm?

Grijp 'm stevig vast en het toestel kraakt en piept in zijn voegen.

Komt nog eens bij dat de bouwkwaliteit geen vertrouwen wekt. Grijp 'm stevig vast en het toestel kraakt en piept in zijn voegen. Wat kost het? Bijna 500,- euro. Daarmee zit hij nog boven toestellen als de HTC One X en de Samsung Galaxy S3 die mooier, praktischer en beter zijn. En de Sony Xperia T, praktisch identiek maar op details beter, is 100 euro goedkoper. Je moet die alleen niet in het water laten vallen.

Alles voor 4G
Kortom: de Xperia V lijkt niet bepaald een waardevolle toevoeging aan het portfolio van Sony op de Nederlandse markt. En dat terwijl de Nederlandse productmanager tijdens de lancering beweerde dat Sony kritisch naar elk toestel kijkt dat ze hier lanceren. Ze hebben weinig zin om twee nagenoeg identieke smartphones in de winkels te hebben, waardoor het kan zijn dat sommige toestellen alleen in het buitenland te krijgen zijn. Waarom dan toch de Xperia V naast de Xperia T in de winkels leggen? Dat antwoord volgt resoluut: 4G. Sony wilde schijnbaar graag in het rijtje toestellen staan dat overweg kan met het pas gelanceerde 4G-netwerk van KPN.

Hij staat er bij. Gebroederlijk naast de Lumia's, de Galaxy en de Ascend. Maar hoe goed de Sony Xperia V op papier ook mag zijn, bij veelvuldig gebruik zakt het toestel genadeloos door het ijs. Zelfs al zou je zo'n prijzig 4G-abonnement afsluiten: kun je beter krijgen.

Lees het volledige testrapport van de Sony Xperia V, of bekijk hier onder de videoreview.

Deel dit bericht:
Tags