Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende broodbakmachines

Door: Tom Haze | 17 april 2019 15:03
Een broodbakmachine doet meer dan alleen zijn naam doet vermoeden. Naast glutenvrij brood en tal van andere varianten maak je er bijvoorbeeld ook deeg, ijs en yoghurt mee. Startuitstel is misschien wel de meest onmisbare functie. Hiermee programmeer het apparaat zo in dat je letterlijk wakker wordt met de geur van vers brood.

Wij testten 16 broodbakmachines van circa 50 tot 200 euro. In duurdere machines wordt iets beter brood gemaakt, maar de verschillen zijn klein. Ook in een goedkoop model slaagt een goed recept. Wie meer uitgeeft, ziet het vooral terug in het formaat van het brood, extra functionaliteiten en een mooiere machine.


Gastroback 42823

8,3

Hoewel de verschillen in de details zitten, kwam het brood uit de Gastroback als favoriet uit de test. Zowel wit als volkoren brood heeft een goede structuur en een lekkere krokante korst. Met de dispenser kun je ingrediënten als zaden en rozijnen automatisch op het juiste moment toe laten voegen. Alles wordt netjes over het brood verspreid. De machine vinden we qua design ook voorop lopen, daar kunnen veel van dit soort apparaten wat van leren. Afgeronde hoeken, mooi display en een zeer degelijke bouwkwaliteit. Bakt broden van 500, 750 of 1000 gram en alles stel je in op een gebruiksvriendelijk touchscreen. Onder de 18 verschillende programma’s bevinden zich modi voor onder andere glutenvrij brood, cake, rijst, yoghurt en ijs. Als een van de weinige machines ook de optie om het hele bakproces gedetailleerd in te stellen. Met 150 euro niet goedkoop, maar je krijgt er wel een uitstekende machine voor terug.


Inventum BM125

8,0

Deze Inventum onderscheidt zich door mooie langwerpige broden te maken. Het resultaat lijkt daarmee het meest op dat wat je bij de bakker koopt. De goudbruine korst valt in het bijzonder op. Met 12 verschillende programma’s is dit de minst uitgebreide van het stel. Glutenvrij brood, cake en jam maak je er wel in, maar modi voor rijst, ijs of yoghurt ontbreken. De machine maakt broden van 900 tot 1200 gram en je krijgt er twee bakblikken bijgeleverd. Hiermee heb je de optie om één groot brood of twee kleine broodjes te maken. Het tussentijds toevoegen van ingrediënten moet handmatig, de machine maakt het juiste moment kenbaar met een piepsignaal. De machine zelf is vervaardigd van zwart kunststof, heeft een klein display en zes bedieningsknoppen. Gebruiksvriendelijk, maar straalt qua design verder weinig uit. Vooral de prestaties maken dat je waar je geld krijgt.


Princess 152007 Homemade Deluxe

8,1

Klein en fijn zijn de broden die je hiermee maakt. Waar andere bakmachines 750 gram als minimale gewicht hebben, is dat bij deze Princess juist het maximum. Verhoudingsgewijs ogen de broden wat aan de hoge kant, dit komt omdat de machine vooral in de lengte compact gemaakt is. Ze zijn er niet minder lekker om, al vinden we met name de korst bij de andere aanraders iets beter. De verdeling van ingrediënten als rozijnen en zaden is even goed. Met 19 programma’s is de Princess verrassend uitgebreid uitgerust. Je maakt er o.a. glutenvrij brood, cake, dessert, jam en yoghurt mee. Qua design is het een vreemde eend in de bijt. Met het voornamelijk witte uiterlijk en (handige) hendel lijkt het meer een koelbox dan een broodbakmachine. We zijn misschien wel het meest enthousiast over het prijskaartje. Voor 55 euro is dit de aanrader met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Deel dit bericht:
Tags