Volg ons
Informatie over de prijs, techniek en de gebruiker van luidsprekers

Alles over speakers

Ook al heb je prachtige hifi-apparatuur, als je luidsprekers van een laag niveau zijn, heb je aan de rest niks. Omdat het belang van goede boxen zo groot is, zet BesteProduct.nl alle benodigde informatie over dit product op een rij.

1. Wat kost een speaker?

Een luidspreker heb je al voor een paar tientjes, maar voor die prijs laat de kwaliteit vaak veel te wensen over. Wil je een goede set compacte of staande speakers, dan ben je volgens experts al gauw een euro of duizend per stuk kwijt. Dan heb je wel luidsprekers die een jaar of dertig meegaan. Maar ook in de prijsklasse daaronder zijn wel goede speakers te vinden. Kijk op onze ranglijst wat de beste staande en compacte luidsprekers zijn.

Voor een set surroundboxen ben je in principe meer kwijt. Zo’n systeem bevat namelijk meerdere boxen (2, 5, 6 of 7) en een subwoofer. Een surroundset kun je aanschaffen voor een aantal tientjes. Realiseer je dan wel dat de luidsprekers kwalitatief vaak niet om over naar huis te schrijven zijn. Dat kan ook niet, een goed apparaat kost geld: je moet het produceren, importeren en rechten over betalen. Vergeet ook niet dat de prijs van een goede surroundset hoger ligt dan die van een paar normale speakers van dezelfde kwaliteit. Iedere box is een normale box en daar hangt (bij een goed systeem) dan ook eenzelfde prijskaartje aan. Kortom: voor een goed 5.1 surround-installatie moet je ongeveer zes keer zoveel betalen als voor één speaker van dezelfde kwaliteit.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een subwoofer: je kunt het qua prijs zo gek maken als je wilt, maar vergeet niet dat een subwoofer ook een luidspreker is. Voor kwaliteit betaal je.

Interne links

Hier vind je een aantal actuele lijsten met de beste luidsprekers volgens deskundigen. Links in het menu kun je invullen hoe duur de speakers ongeveer mogen zijn en welke specificaties ze moeten bezitten.

2. De techniek van een speaker

Geld Speakers bevatten een of meer luidsprekers (of conussen). Deze zorgen ervoor dat het elektrische signaal van je versterker wordt omgezet in geluid. Luidsprekers hebben een beperkt frequentiebereik, daarom hebben speakers er vaak meerdere in een box zitten. Ze vullen elkaar aan. Er zijn drie verschillende luidsprekers: de woofer (lage tonen), de tweeter (hoge tonen) en de mid-range speaker (het tussenliggende gebied).

Om het signaal van je versterker uit de verschillende luidsprekers te laten komen, moet het eerst worden gescheiden. Dat gebeurt met een filter. Wanneer een box één filter heeft, is het een tweeweg-speaker. Een drie- of vierweg-speaker hebben meerdere filters.

Sommige speakers bevatten een basreflex-poort. Deze zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat. Het rendement wordt hoger en vooral lage tonen kunnen beter worden weergegeven. Vooral bij kleinere speakers is dat ideaal, want deze hebben nog wel eens moeite met de basklanken.

Externe links

3. Verschillende soorten speakers

vraagteken Speakers zijn in te delen in vier verschillende soorten:

Compacte speakers: klein, handig voor kleine ruimten en onopvallend, maar ze hebben soms moeite met lage tonen en kunnen moeilijk een grote ruimte met geluid vullen.

Staande speakers: groot, ze kunnen geluid over een langere afstand verplaatsen en gaan over het algemeen beter om met lage tonen. De boxen zijn echter moeilijk uit het zicht te plaatsen.

Surround speakers: een set bestaat uit een aantal boxen (2, 5, 6, 7) en een subwoofer. Met het aantal boxen wordt een driedimensionaal geluid gecreëerd. Deze systemen zijn relatief duur, omdat je meerdere boxen moet aanschaffen. Er zijn ook goedkope modellen, maar de kwaliteit van deze exemplaren laat vaak te wensen over.

Subwoofers: Een vreemde eend in de bijt, want een subwoofer brengt alleen lage tonen voort en is dus alleen te gebruiken in combinatie met andere boxen. Vaak wordt gezegd dat het niet uitmaakt waar je de subwoofer in een kamer plaatst, maar experts raden aan het tussen de twee frontspeakers te plaatsen.

Externe links


4. Je speakers in combinatie met andere audioapparatuur

Als je audioapparatuur gaat kopen, begin dan bij de speakers. Daarna zoek je de andere apparatuur erbij. Hierdoor weet je zeker dat je het maximale uit je luidsprekers haalt. Je hebt namelijk alleen profijt van je luidsprekers als de overige apparatuur (versterker, cd-speler e.d.) ongeveer even goed is. Je kunt het vergelijken met auto’s: wanneer je een hele goedkope auto hebt met allerlei mankementen, dan zet je er ook geen hele dure velgen op. Mocht je al je audioapparatuur al hebben staan en er alleen boxen bij zoeken, dan is het aan te raden om vóór een winkelbezoek de specificaties op te schrijven. Zo kan de verkoper inschatten wat je nodig hebt.

Interne links

5. Speakers plaatsen

Om optimaal van je speakers te genieten, moet je ze op de juiste plaats neerzetten. Experts raden aan om compacte luidsprekers op oorhoogte neer te zetten of op te hangen. Daarbij is het verstandig om de speakers vrij te zetten van muren. Dat geldt ook voor de achterkant. Een box heeft namelijk ruimte nodig om zijn klanken voort te stuwen.

Een subwoofer is minder plaatsingsgevoelig, maar ook deze heeft zijn ruimte nodig. Sommige bedrijven zeggen dat deze overal geplaatst kan worden, desnoods onder de bank. Dat is niet waar. De beste plaats voor een subwoofer is tussen de voorste speakers.

Voor surroundsystemen zijn verschillende opstellingen. Het gaat daarbij om wat voor systeem je hebt. Voor een volledig overzicht kun je hier terecht: Surround sound: zeven tips voor het beste geluid

Interne links

Externe links


6. Speakers vergelijken en kopen

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: als je een set luidsprekers wilt gaan aanschaffen, kun je het beste naar een audiowinkel gaan en gaan luisteren. Geluid is erg persoonlijk en iedereen stelt zijn eigen eisen. Je kunt je echter wel van tevoren voorbereiden en oriënteren op luidsprekers. Naast geluid kunnen er namelijk nog een aantal dingen belangrijk zijn bij de aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid en design. BesteProduct.nl, de site waar je je nu op bevindt, laat zien hoe experts van vak- en consumentenbladen de spelers beoordelen. Op basis van tientallen reviews wordt een gemiddeld cijfer berekend. Op Vergelijk.nl kun je producten, diensten, prijzen, portokosten en levertijden met elkaar vergelijken. Op Kieskeurig.nl valt te lezen hoe consumenten het product beoordelen.

Interne links

Externe links