Tips bij het kopen van een (surround)versterker

Door: redactie-besteproductnl | 18 februari 2008 20:49
BesteProduct geeft tips voor kopen van een versterker, met informatie over de soorten versterkers, frequentiebereik en aansluitingen.
Tips bij het kopen van een versterkertips en trucs bij het kopen van een versterker

Analoge inen uitgangen, pre-outs, frequentiebereik, uitgangsvermogen en signaal-ruisverhouding.Het zijn slechts een aantal termen die vallen als je een versterker gaat kopen. Toch zijn dezebegrippen niet het belangrijkste bij de aanschaf van dit apparaat. Zoals bij eigenlijk allecomponenten van een geluidsinstallatie gaat het om het totaalplaatje. Beter gezegd: heb je eenontzettend goede versterker, maar zijn je luidsprekers, bekabeling en andere onderdelen nietvan hetzelfde niveau, dan haal je niet alles uit je apparatuur. Andersom geldt natuurlijk ook.

Hoe beter de luidsprekers, hoe beter je versterker moet zijn

Bij Versloot Hifi in Arnhem, vertegenwoordiger van onder andere Kenwood, Infinity, Rotel en Tannoy,gaan ze altijd eerst uit van de speakers die een klant heeft, voordat ze een versterker aanraden.Deskundige Berry Dibbets:,,Die moeten het geluid tenslotte voorstuwen en het is zonde het rendementvan de speakers niet volledig te benutten. Hoe beter de luidsprekers, hoe beter je versterker moet zijn."

Versterker uitzoeken: grotendeels een kwestie van smaak

Welke versterker het best bij je past, is voornamelijk een kwestie van smaak. Dibbets:,,Iedereen beleeft muziek op een andere manier. De enige wijze om te horen welkeversterker het beste bij je past, is door zélf te gaan luisteren. Dan heb je vrijweinig aan de specificaties."
Volgens Versloot Hifi zou het genre dat een klant vaak luistert geen invloed moetenhebben bij de keuze voor een versterker. ,,Maar toch is dat wel vaak het geval.Mensen die liefhebber zijn van klassieke muziek, kopen vaak apparatuur met een rustigkarakter, terwijl popliefhebbers vaker voor een fel geluid gaan."

Vier soorten versterkers

Grofweg zijn er vier verschillende soorten versterkers te onderscheiden: de voorversterker,de eindversterker, de geïntegreerde versterker en de receiver. De voorversterker (ofregelversterker) krijgt het geluidssignaal door van de bron. Hier kan de luisteraarverschillende onderdelen van het geluid regelen, zoals volume en klank. Daarna stuurtde voorversterker het signaal door naar de eindversterker. Deze levert het vermogendat wordt doorgezonden naar de luidsprekers. Wil je dus geluid uit je boxen hebben,moet je zowel een voorals eindversterker hebben. Deze twee zijn samengevoegd in eengeïntegreerde versterker. Dan is er ook nog een receiver: een versterker en eenradiotuner in één.

Aansluitingen

Wil je een versterker voor meer gebruiken dan alleen je stereo-installatie? Dan ishet handig om te kijken welke aansluitingen erop zitten. Het aantal analoge ingangenzegt wat over de hoeveelheid apparaten die je op de versterker kan aansluiten, zoalsje tv, computer en dergelijke. Dan heb je ook nog analoge uitgangen. Daar kan jebijvoorbeeld een recorder op aansluiten. Heeft een versterker een pre-out, dan ishet mogelijk om er nog een losse eindversterker aan te koppelen.

Signaal-ruisverhouding

De kwaliteit van een versterker wordt aan de hand van een aantal termen bepaald.Allereerst is er de signaal-ruisverhouding (S/N). Dit is de verhouding tussen hetaudiosignaal en de ruis die de versterker toevoegt. Dit wordt gemeten in decibel.Veel versterkers zijn tegenwoordig zo goed, dat die ruis al weg is. Met eensignaal-ruisverhouding van boven de 90dB zit je wel goed.

Frequentiebereik

Een mens kan frequenties horen tussen ongeveer 16Hz tot 20.000 Hz. Een versterkerdekt bijna altijd dat gebied, plus nog een beetje extra. Dat heet het frequentiebereik.Sommige versterkers versterken al vanaf 2Hz. Dat komt omdat je die tonen misschien nietkunt horen, maar wel kunt voelen. Volgens Dibbets is het ook belangrijk dat de versterkerfrequenties boven de 20.000 Hz weergeeft. ,,Hogere frequenties bepalen de klankkleur vande grondtoon, en die hoor je wél. Kortom: een geluidsinstallatie die hoge frequentiesweergeeft, klinkt beter dat een die dat niet doet, ondanks dat je die frequentiesniet hoort."

Kanaalscheiding

Bij een stereo-installatie wordt het geluid naar twee kanalen (luisprekers) gescheiden.Omdat de kanalen allemaal in één apparaat zitten, is het signaal van het ene kanaalbijna altijd te horen in het andere kanaal. Hoe minder dit is, hoe beter. Dit wordtaangeduid in kanaalscheiding in dB.

Uitgangsvermogen

Deze term geeft aan welk vermogen je versterker uitstuurt naar je luidsprekers,gemeten in Watt. Hoe hoger dit is, hoe harder het geluid kan, zonder te vervormen.

Wat heb je aan deze termen?

Al deze begrippen zeggen wat over een versterker. Tenminste, dat zou je denken.Berry Dibbets van Versloot Hifi vindt dat dit nogal meevalt. ,,Sterker nog, hetzegt vrij weinig. Iedere producent gebruikt weer andere meetmethoden om deze termente kwalificeren. Ik denk dat ze dat doen om de boel onduidelijk te maken. Daarommoet je nooit vertrouwen op deze specificaties en op die manier een installatiekopen. Je kan beter op je gehoor en op het advies van een expert afgaan, dat zegtveel meer."

Meer informatie en bronnen

Relevante artikelen

Relevante ranglijsten met de beste producten

Externe bronnen of relevante links