Volg ons
Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende soundbars

door Tom Haze
Deel dit bericht:

Voor het best mogelijke geluid, wapen je je huiskamer, of man-cave, met een home cinema systeem. Een dikke subwoofer, 5 à 7 speakers en het liefst op een zo groot mogelijk scherm. Wie vers in 2019 niet meteen duizenden euro’s wil spenderen, kan beter kijken naar een soundbar. Iets minder spectaculair, maar nog steeds een flinke upgrade ten opzichte van het geluid uit je televisie. Ons panel selecteerde 3 aanraders die je nog geen 400 euro kosten.

Een soundbar kent verschillende voordelen ten opzichte van een (beter klinkende) home cinema set. Behalve het prijskaartje is een soundbar veel compacter en makkelijker te plaatsen in je woonkamer. Het apparaat is bovendien minder dominant aanwezig en je hoeft niet uren uit te dokteren wat de beste plaatsing is. Ook vinden we het een uitstekend afspeelapparaat wanneer je ‘gewoon’ TV kijkt. Heel Holland Bakt of De Wereld draait door hoef je namelijk niet zo nodig met dreunende bassen te horen. Laat je tot slot niet meteen verleiden door soundbars met ‘surround geluid’. Het klinkt interessant, maar biedt eigenlijk nooit de échte surround ervaring. Voor ruimteschepen die van voor naar achter suizen, moet je voorlopig toch echt aan een systeem met meerdere speakers. Is een goede betaalbare upgrade van je TV-geluid genoeg dan raadt het panel je de volgende producten aan.


HT-MT500

8,8

De HT-MT500 van Sony klinkt vol en evenwichtig tegelijk. Een actiescène, een lange dialoog of gewoon muziek afspelen, deze soundbar doet het op een hoog niveau en laat veel soundbars die het dubbele kosten achter zich. Ook de bouwkwaliteit en het design zijn dik voor mekaar. Een aanrader met een griffel. De ingebouwde pre-sets voor film en muziek vonden we vaak overbodig. Op de standaard stand komt deze Sony doorgaans het beste uit de verf. De enige aanmerking die we verder hebben, is het ontbreken van een HDMI-uitgang (er is wel een ingang). Verder vooral heel veel kwaliteit voor je euro’s.


Denon Heos HomeCinema

7,8

De HomeCinema van Denon voelt stevig en solide aan en is strak afgewerkt. We zijn minstens zo tevreden over de geluidskwaliteit. Zowel bij muziek als films is het geluid vol en warm. Dialogen in films worden niet overstemd en blijven prima verstaanbaar. Een opvallend fijn pluspunt. Het gebruiksgemak is, zeker wat het aansluiten betreft, afhankelijk van je handigheid en geduld. Alles gaat namelijk via de app, Denon heeft zelfs geen afstandsbediening meegeleverd. Eenmaal gewend konden wij prima met de app overweg, maar er is helaas geen alternatief. Dat vinden we een gemis bij een verder prima presterende soundbar.


Yamaha YAS-207

8,1

Weinig soundbars in dit prijssegment doen recht aan je muziekcollectie, de YAS-207 gelukkig wel. Dit audiosysteem zorgt voor een sprankelende geluidsweergave. Vocalen, gitaren, toetsen, blaasinstrumenten klinken geweldig, zonder diepgang in het laag te verliezen. Voor films en series presteert de Yamaha ook ruim voldoende, maar de echte fanaten zullen wat power in het laag missen. Je trilt er namelijk niet echt van je loungebank van. Het design spreekt ons jammer genoeg iets minder aan, de wirwar aan statuslampjes zijn nogal onduidelijk. Voor deze prijs vinden we het wel een hele goede koop