Volg ons
Bekijk de video
Tips voor kopen van wasmachines
Informatie en hulp bij kopen van een wasmachine

Tips voor het kopen van een wasmachine

dinsdag 10 september 2019 door Eelko Wester

Wasmachines zijn er in diverse soorten en maten, met veel functies en met minder. Ook kost het ene model zo honderden euro's meer dan het andere. Waar zit dat prijsverschil in en waar moet je op letten als je wasmachine koopt? BesteProduct.nl heeft het uitgezocht en beantwoordt met behulp van onderzoeksinstituut SOHIT de belangrijkste vragen.

Wat is de eerste vraag die je je moet stellen als je een wasmachine gaat uitzoeken?

Hoe groot is de wasmachine die je nodig hebt? Als je alleen bent, heb je niets aan een wasmachine van 8 kilo. Houd er rekening mee dat grote machines veel ruimte innemen. Kijk ook kritisch naar het aantal programma's op een machine. Je kunt wel een heel uitgebreide machine met tachtig programma's kopen, maar als je er maar een stuk of drie gebruikt, is dat zonde van het geld.

Vergelijk en kies de beste wasmachineBen je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Vergelijk dan de best geteste wasmachines in onze ranglijst. Bekijk de testresultaten en lees ook wat gebruikers van de apparaten vinden. Heb je een wasmachine van jouw keuze gevonden, vergelijk dan de scherpste prijzen van het internet.

Wasmachines hangen altijd vol met labels. Hoe belangrijk zijn die energielabels?

"Die worden veel belangrijker gemaakt dan ze zijn. Eigenlijk is het onzin", oordeelt professor Paul Terpstra van onderzoeksbureau SOHIT. "Een energielabel zegt alleen wat over de prestatie van de machine bij één standaard programma. Misschien wassen wij nooit onder die omstandigheden." Om diezelfde reden moet je ook niet te veel waarde hechten aan de kwalificaties bij was- en droogprestatie. "Die testen worden uitgevoerd in een lab onder speciale condities. En zijn niet te vergelijken met thuis dus."

Voor een zuinig energieverbruik is het belangrijker om naar je eigen wasgedrag te kijken. Daar kun je veel meer mee besparen, doceert Terpstra. "Hoe snel en vaak gooi je een kledingstuk in de was en hoe vol stop je de trommel. Als je een trui na één keer dragen in de was doet en vervolgens draai je de was terwijl die maar half vol zit, dan kun je dat niet compenseren met een energiezuinige machine."

Zorgt sneller centrifugeren van wasmachines voor drogere was?

Terpstra: "Tot 1200 toeren maakt dat inderdaad wel verschil. Maar boven de 1200 toeren scheelt het niet veel meer. Als je centrifugeert op 1400 toeren, wordt de was misschien 1 à 2 procent droger." De besparing die je daarmee realiseert, is dus beperkt. Terwijl een wasmachine met een hoger toerental doorgaans meer kost.

Wassen de duurdere wasmachines schoner?

Qua wasresultaat zijn de verschillen tussen de machines doorgaans niet groot. Uit onderzoeken blijkt wel dat de betere machines constanter presteren. Ze verbruiken altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid water en doen over een programma elke keer net zo lang. Bij goedkopere wasmachines kan dat erg fluctueren.

Wat kost wassen aan energie en water?We wassen in ons leven heel wat af. Zeker bij gezinnen met sportende kinderen (en ouders) staat een wasmachine moeiteloos een keer of zeven in de week te draaien. Maar wat kost dat wassen ons eigenlijk aan water en energie? Hoe kunnen we besparen? Lees ons artikel: Wat kost wassen, hét kostenoverzicht plus bespaartips.

Waar zit dat verschil dan in en is het kwaliteitsverschil het geld waard?

Het onderscheid tussen de duurdere en goedkopere wasmachines heeft vooral te maken met het afwerkingsniveau. Je ziet de verschillen aan de sluiting van de deur, de kwaliteit van de rubbers en bijvoorbeeld de doseerbak. Bij de goede apparaten kun je daar een keer tegenaan lopen zonder dat hij meteen afbreekt. De stabiliteit is ook vaak beter. De machines zijn massiever. De fabrikant heeft meer gedaan dan een blok beton onderin de machine leggen. Er zitten goede schokbrekers in, waarmee wordt voorkomen dat de machines 'wandelen' over je zolder als ze centrifugeren.

Gaan betere machines ook langer mee?

Normaal gesproken wel. De materialen, zoals lagers, zijn van betere kwaliteit. Een wasmachine van bijvoorbeeld Miele moeten vijftien tot twintig jaar mee kunnen gaan. "Als je ze kunt betalen, kun je het beste een goede West-Europese wasmachine kopen", adviseert Terpstra.

Vergelijk wasmachines Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle wasmachines vergelijken.